MUMC+

Folder

Operatieve verwijdering van een verstandskies of wortelrest

De behandeling

In overleg met uw behandelend (tand)arts heeft u besloten een of meer verstandskiezen of wortelresten onder plaatselijke verdoving te laten verwijderen. In dit informatieblad vindt u alles wat voor u van belang is in verband deze ingreep.

Operatieve verwijdering van een verstandskies of wortelrest

Voorbereiding

Neem begeleiding mee als u naar het ziekenhuis komt. Na afloop van de behandeling mag u meteen naar huis, maar kunt u beter niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Het is verstandig om ongeveer één uur voor de behandeling al een pijnstiller in te nemen.

De behandeling

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie op niveau 2 van het Maastricht UMC+ . Volg route H-2 groen.

Voor de ingreep krijgt u een plaatselijke verdoving.
Omdat de behandeling steriel wordt uitgevoerd, wordt
uw gezicht met een steriele doek afgedekt. De artsen en
assistenten die u behandelen hebben een muts en mondmasker op en steriele handschoenen aan. De steriele doek zorgt er tevens voor dat u niet verblind wordt door de operatielamp. U kunt wel onder de doek doorkijken.

Tijdens de behandeling wordt zo nodig het tandvlees losgemaakt. en wat kaakbot rond de kies of wortelrest weggeboord. U voelt hierbij het trillen van de boor, maar het doet geen pijn. De kies of wortelrest wordt vrij gelegd en verwijderd.

Om bloedstelping en genezing te bevorderen, moet u direct na de ingreep op een gaasje bijten. U moet dit ongeveer een half uur volhouden, daarna mag u het gaasje verwijderen. Soms wordt er een gaasje met zalf in de wond geplaatst dat moet blijven zitten. Soms wordt het tandvlees gehecht met materiaal dat na ongeveer drie weken vanzelf oplost. Als de hechtingen of het gaasje verwijderd moeten worden, krijgt u een vervolgafspraak.

Mogelijke complicaties

Na verwijdering van een verstandskies treedt bij ongeveer één op de 200 patiënten een nabloeding op. De wond blijft dan bloeden. Dit is iets anders dan het beetje bloed dat tot 24 uur na de ingreep uit de wond kan komen. Dat is normaal en houdt meestal vanzelf op.

In zeldzame gevallen uitval van gevoel in de onderlip/kin na de verwijdering van een verstandskies uit de onderkaak. Dit komt doordat de wortels van de kies tegen de verzorgende zenuw aan kunnen liggen. Gelukkig komt het gevoel meestal terug, al kan dit maanden duren.

In zeer zeldzame gevallen uitval van de tong . Dit komt doordat de zenuw bij de verdoving is aangeraakt of doordat het weefsel dat bij de verwijdering van de verstandskies opzij is gehouden, opgerekt of beschadigd is. Meestal treedt spontaan herstel op.

Weer thuis

Pijn en koorts. De verdoving is na ongeveer drie uur uitgewerkt. Het is verstandig om ongeveer één uur na de behandeling alvast de voorgeschreven/afgesproken pijnstiller in te nemen.
De pijnstillers werken namelijk veel effectiever als u ze inneemt voordat de pijn opkomt.
U kunt ook koorts krijgen. Een lichte verhoging is normaal.

Licht bloeden. Tot 24 uur na de ingreep kan een beetje bloed uit de wond komen. Dat houdt meestal vanzelf op. Wanneer het bloeden erger wordt, mag u absoluut niet spoelen. Wel kunt u het volgende doen:

  • maak met een gaasje(of een schone zakdoek) uw mond schoon en droog
  • pak een tweede gaasje, vouw het dubbel, leg het op de wonden en houdt uw tanden een half uur stevig op elkaar. Belangrijk is dat druk op de wond wordt uitgeoefend.

Zwelling. Door de operatie kan de wang opzetten. Deze zwelling is na twee dagen het hevigst en neemt vervolgens na drie tot vijf dagen weer af. Er kan ook een blauw-gele verkleuring optreden die vanzelf wegtrekt. U kunt de zwelling verminderen door de eerste uren na de behandeling de wang te koelen met een washand met ijsblokjes of in een theedoek gewikkelde col pack. Het beste koelt u gedurende 10 minuten en dan weer 15 minuten niet. Dit afwisselend wel en niet koelen mag u gedurende de hele dag doen.

Verdere verzorging. Het is beter de dag van de ingreep de mond zo weinig mogelijk te spoelen. U kunt wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Vanaf de dag ná de ingreep moet u ook de wond voorzichtig schoonborstelen.

Eten, drinken en roken. U mag alles eten en drinken, hoewel dit de eerste dagen na de ingreep niet makkelijk gaat. (Het kan zijn dat u uw mond beperkt kunt openen.) Geleidelijk kunt u via vloeibare en zachte voeding overgaan op uw normale voedingspatroon. We adviseren u de eerste dagen na de ingreep geen alcohol te gebruiken in verband met de kans op een nabloeding. De eerste 7 à 10 dagen na de ingreep kunt u beter stoppen met roken. Roken verstoort de wondgenezing waardoor lange tijd napijn kan ontstaan.

U neemt contact op met het ziekenhuis wanneer

  • u koorts krijgt boven 39 ̊C (een lichte verhoging is normaal)
  • na vier of vijf dagen de pijn of zwelling niet afneemt, maar juist erger wordt
  • u een nabloeding vermoedt: de wond blijft bloeden, ook nadat u de wond heeft dichtgehouden met een gaasje.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact met ons op.

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
043 - 387 52 00 / 387 65 43
op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Spoedeisende Hulp (SEH)
043 - 387 67 00
na 17.00 uur en in het weekend.
 

 

 

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1028