MUMC+

Folder

Tandheelkundige implantaten

Algemene informatie over tandheelkundige implantaten

Tandheelkundige implantaten

Wat is een implantaat?

Een implantaat kan het beste gezien worden als een soort kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Het heeft de vorm van een cilinder of schroef en kan variëren in lengte en dikte. In de meeste gevallen wordt een implantaat van titanium gemaakt. Titanium is een materiaal dat goed geaccepteerd wordt door het lichaam.

Een implantaat wordt in het kaakbot geplaatst en zal daarin vastgroeien. Hoe lang dat duurt, is onder meer afhankelijk van de kwaliteit van het bot: gerekend wordt met een periode tussen de zes weken en zes maanden.

Voor wie zijn implantaten bedoeld?

Als u problemen ervaart met het houvast van uw
kunstgebit of als het dragen ervan pijn veroorzaakt, kunnen implantaten een oplossing zijn. Door toenemend slinken van de kaak kan het houvast van het kunstgebit in de loop der jaren steeds minder worden. Het slinken van de kaak nadat de tanden en kiezen zijn verwijderd, is een natuurlijk proces.

Ook als u – bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeval of ontsteking - één of meerdere tanden of kiezen verliest, kunnen implantaten een oplossing zijn.

Zijn implantaten altijd mogelijk of verstandig?

Of het plaatsen van implantaten mogelijk of verstandig is, hangt af van een aantal factoren. Soms is de kaak niet hoog of breed genoeg om implantaten te kunnen plaatsen. Dit kan in de meeste gevallen worden beoordeeld aan de hand van één of meerdereröntgenfoto’s. Als blijkt dat de kaak te laag of te smal is, is eerst een aparte operatie nodig om de kaak te verhogen of te verbreden met extra bot. Dat extra bot kan zowel kunstbot als eigen bot zijn. Wanneer veel extra bot nodig is, wordt het vaak uit de heup genomen en getransplanteerd naar de kaak. Zo’n ingreep vindt plaats onder narcose.
Bij een matige gezondheid kan het onverstandig zijn om een chirurgische ingreep te ondergaan. Deze en andere aspecten komen tijdens een eerste gesprek uitgebreid aan de orde.

Wat kan op implantaten worden bevestigd?

  • Een kroon.
  • Een brug. Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen en een tussendeel (brug).
  • Een staafconstructie of drukknoppen om een kunstgebit op vast te klikken

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. Soms krijgt u een uur voor de ingreep medicijnen, bijvoorbeeld een spoelmiddel, een pijnstiller of antibiotica.
Er wordt een opening gemaakt in het tandvlees, zodat de Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) bij het bot kan komen.

Vaak is het nodig dat het bot glad wordt gemaakt. Daarna bepaalt de MKA-chirurg de plaats waar de implantaten moeten komen. Vervolgens maakt hij met diverse boortjes ruimte in het bot. Daarna kan het implantaat ingezet worden: soms wordt het geschroefd, soms wordt het getikt. Daarna wordt de wond gehecht. U kunt meteen na de ingreep weer naar huis. Meestal zult u een recept voor een spoelmiddel en een pijnstiller meekrijgen.

Afhankelijk van het soort implantaat en de plaats waar ze geplaatst worden, zijn de implantaten soms direct zichtbaar in de mond en soms door tandvlees bedekt. In het laatste geval worden de implantaten zes weken tot zes maanden na de plaatsing via een kleine ingreep zichtbaar gemaakt.

Hoe verloopt de genezing?

De eerste dagen na de ingreep zal het wondgebied zwellen. Ook zult u napijn krijgen. Daarvoor kunt u de pijnstiller gebruiken die de MKA-chirurg voorgeschreven heeft. Het is belangrijk dat u de mond en het wondgebied goed reinigt. U kunt gewoon tandenpoetsen; wees een beetje voorzichtig met de wond.

Meestal krijgt u een controleafspraak voor één tot drie weken na de behandeling. Vervolgens moet het implantaat vastgroeien in de kaak. Dit kan zes weken tot zes maanden duren. De lengte van de periode is onder meer afhankelijk van de kwaliteit van het bot. Is het implantaat goed vastgegroeid, dan kan door uw tandarts de kroon, brug of prothese worden gemaakt. Regelmatige nazorg is noodzakelijk. Ongeveer twee keer per jaar is controle van de implantaten door uw tandarts nodig.

Hoe succesvol zijn implantaten?

Indien voldoende bot van goede kwaliteit aanwezig is, zijn implantaten - vooral in de onderkaak - in meer dan 95 procent van de gevallen succesvol. Als er onvoldoende bot aanwezig is en bot aangebracht moet worden, is het succespercentage kleiner (rond de 90 procent). Ook is gebleken dat het succespercentage bij rokers duidelijk minder is.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact met ons op.

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
043 -387 52 00 / 387 65 43 tijdens kantooruren

 

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1031