MUMC+

Folder

Voedingsdagboek; gebruik en uitleg

Uw tandarts of mondhygiënist heeft u gevraagd een voedingsdagboek bij te houden. Hierin schrijft u 3 dagen op wat u precies op welke momenten eet en drinkt.

Waarom een voedingsdagboek

Het voedingsdagboek geeft uzelf en uw behandelaar inzicht in uw voedingspatroon.
Eet en drink daarom op de dagen zo normaal mogelijk. Vermijd geen voedsel, snoep of dranken die u normaal juist wel zou eten of drinken. Ga ze ook niet juist wel eten of drinken.
Vul het voedingsdagboek zo betrouwbaar mogelijk in. Alleen dan krijgen u en uw behandelaar goed inzicht in de mogelijke relatie tussen de eet- en drinkgewoonten en de problemen in uw mond.

Hoe gebruikt u het voedingsdagboek?

  • Begin op donderdag met het bijhouden van het voedingsdagboek. Vul het voedingsdagboek 3 dagen volledig in, waarvan 1 dag in het weekend.
  • Schrijf alles meteen op. Direct opschrijven voorkomt dat u dingen vergeet te noteren. Neem het voedingsdagboek dus overal mee naartoe.
  • Schrijf eerst het tijdstip waarop u iets eet of drinkt op.
  • Geef dan zo duidelijk mogelijk aan wat u eet of drinkt. Bijvoorbeeld: een glas halfvolle melk, een bruine boterham met margarine en kaas, een glas cola light.
  • Noteer vooral ook alle kleine hapjes en drankjes tussendoor.

Noteer het voedingsdagboek in de vragenlijst ‘voedingsdagboek’ op de digitale poli. Deze vragenlijst krijgt u naast de informatie brief en de algemene vragenlijst toegezonden.

Voorbeeld van een digitaal voedingsdagboek

Voorbeeld van een digitaal voedingsdagboek
Bron: ivorenkruis.nl

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Poli Mond-kaak en aangezichtschirurgie
043-387 52 00

 

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1033