MUMC+

Patiëntinformatie

Intra Uteriene Inseminatie (IUI); In de mild gestimuleerde cyclus

Wat betekent IUI in de mild gestimuleerde cyclus?

IUI is het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder van de vrouw. Met mild gestimuleerde cyclus wordt bedoeld dat de vrouw hormonen gebruikt om de groei van één of twee eiblaasjes te stimuleren en de eisprong op te wekken.
U komt in aanmerking voor IUI in de mild gestimuleerde cyclus wanneer er geen duidelijke oorzaak is gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap.

In dit informatieblad informeren wij u over de behandeling.

Welke medicijnen krijgt u bij de IUI behandeling?

Om de groei van één of twee eiblaasjes te stimuleren, krijgt u het FSH-hormoon voorgeschreven. Dit is een hormooninjectie die u dagelijks zelf moet injecteren gedurende gemiddeld 10 tot 12 dagen. Wanneer het (de) eiblaasje(s) groot genoeg is (zijn), krijgt u eenmalig het hCG-hormoon voorgeschreven om de eisprong op de wekken. Anderhalve dag na deze hCG injectie wordt de IUI uitgevoerd. Wij schrijven aan het begin van de cyclus alle hormonen voor.

U moet deze met ons recept ophalen bij de apotheek van het ziekenhuis (dus niet bij uw eigen apotheek). Alle hormonen moeten in de koelkast bewaard worden. Onze doktersassistente of verpleegkundige zal u leren om deze injecties bij uzelf te zetten.

De echocontroles

Op de eerste dag van de menstruatie belt u met het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde op telefoonnummer 043 – 387 53 60 om een afspraak te maken voor een startecho. Als uw menstruatie in het weekend begint, dan belt u ons de maandag erna.
Wanneer we bij de startecho zien dat uw baarmoederslijmvlies dun is en uw eierstokken er normaal uit zien, mag u starten met de FSH injecties.
Uw arts vertelt u welke hoeveelheid (dosering) u moet spuiten en wanneer u voor de volgende echo terug moet komen. Wanneer wij op de echo zien dat het (de) eiblaasje(s) groot genoeg is (zijn), wordt de hCG injectie afgesproken en, anderhalve dag daarna, de IUI gepland.
Van uw arts krijgt u tijdens één van de echocontroles een potje voor het inleveren van zaad en een aanvraagformulier voor het laboratorium.

Inleveren van het zaadmonster op de dag van de IUI

  • Bij het afgifteloket van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde.
  • Maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 09:00 uur.
  • Zaterdag en zondag om 08:30 uur.
  • Wanneer de IUI wordt verricht met vooraf ingevroren zaad, hoeft er geen zaadmonster ingeleverd te worden. Wilt u dit bij het afspreken van de IUI nogmaals aan ons doorgeven?

LET OP! Bij het inleveren van het zaadmonster moet u, naast het aanvraagformulier voor het laboratorium, een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen (ID-kaart, paspoort of rijbewijs).

De IUI

Na het inbrengen van een speculum (eendenbek) wordt er een dun slangetje door de baarmoedermond in de baarmoeder opgeschoven.
Via dit slangetje wordt het zaad in de baarmoeder gebracht. U voelt hier meestal niets van. Na het verwijderen van het slangetje blijft u nog ongeveer vijftien minuten liggen. Daarna mag u naar huis of naar uw werk.
Na de IUI hoeft u geen speciale maatregelen in acht te nemen. Op de veertiende dag na de IUI mag u een zwangerschapstest doen. Wij horen heel graag van u wat de uitslag was.

Hoe vaak wordt IUI gedaan?

Omdat bekend is dat bijna alle zwangerschappen die met IUI ontstaan binnen de eerste behandelcycli tot stand komen, doen wij ten hoogste vier tot zes IUI behandelingen. Soms wordt van deze regel afgeweken en worden er minder of meer IUI behandelingen gedaan. Uw behandelend arts bespreekt voor het begin van de IUI behandelingen met u uw persoonlijke situatie en het aantal IUI behandelingen. In principe kunnen IUI behandelingen achter elkaar, dus zonder pauze, verricht worden. Alleen als bij de startecho de eierstokken nog vergroot zijn als gevolg van de hormoonstimulatie van de cyclus ervoor, kan het zijn dat er een maand rust moet worden ingelast.

Wat is de kans op zwangerschap?

De kans op zwangerschap met IUI is gemiddeld ongeveer 10% per IUI behandeling. In vier tot zes IUI behandelingen ontstaat er bij ongeveer een derde van de paren een zwangerschap.

Wat zijn de risico’s van IUI?

Wanneer er twee, of eventueel drie, eiblaasjes groeien, dan bestaat er een kans op een meerlingzwangerschap. Mocht een meerlingzwangerschap niet gewenst zijn, of medisch gezien niet verantwoord zijn, dan zal een cyclus waarin meer dan één eiblaasje groeit afgebroken worden; in dat geval mag u dan ook geen onbeschermde seksuele gemeenschap hebben tot aan de volgende menstruatie. Verder zijn er geen risico’s aan de IUI behandeling verbonden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde
043-387 53 60 werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur

E-mail: centrumvpg@mumc.nl

In geval spoed, óf buiten kantooruren, belt u hetzelfde telefoonnummer en kiest u optie 1 voor spoed. Buiten kantooruren wordt u dan doorgeschakeld met de verloskamers.

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021