MUMC+

Folder

Lichen planus in de mond

De behandeling

In overleg met uw behandelend (tand)arts heeft u besloten voor behandeling bij de Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie voor klachten in uw mond genaamd lichen planus. Op dit blad informeren wij u over de behandeling hiervan.

U vindt de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie op niveau 2 van het Maastricht UMC+ . Volg route H-2 groen.

Lichen planus
Lichen planus van het wangslijmvlies

Wat is lichen planus?

Lichen planus, ook kortweg lichen genoemd, is een ontstekingsachtige afwijking die zowel op de huid als op slijmvliezen kan voorkomen.

Lichen planus in de mond wordt meestal gekenmerkt door witgrijze, enigszins verdikte plekken of lijnen. Vrijwel altijd gaat het om meerdere plekjes, vaak in een min of meer symmetrisch patroon.

Het kan zich ook voordoen als een meer rode afwijking waarin soms één of meer zweertjes kunnen voorkomen.
In de mond komt lichen planus voornamelijk voor op het slijmvlies van de wang en het tandvlees. Soms komt het voor op het slijmvlies van de tong of de lippen.

Lichen planus van het mondslijmvlies kan aanwezig zijn zonder dat u zich daarvan bewust bent. Het is niet ongewoon dat de aandoening voor het eerst wordt opgemerkt door de tandarts tijdens een controle.

De aandoening kan soms gepaard gaan met klachten van ruwheid van het slijmvlies en een pijnlijk branderig gevoel in de mond. Vaak komen en gaan de klachten. Deze kunnen enkele weken of maanden aanwezig zijn en dan weer een tijd niet. Sterk gekruid voedsel, citrusvruchten en bepaalde dranken kunnen de klachten verergeren.

Lichen planus komt voor bij een paar procent van de mensen, meestal boven het veertigste levensjaar en iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Deze aandoening blijft soms uw hele aanwezig. Lichen planus is niet besmettelijk.

Hoe ontstaat lichen planus?

De oorzaak is onbekend.

De behandeling

Omdat de oorzaak van lichen planus niet bekend is, is er geen effectieve mogelijkheid om de aandoening te behandelen of te voorkomen. Wel is het mogelijk om de klachten die gepaard gaan met lichen planus enigszins te verlichten. Hiervoor kan een zalf en soms een spoelmiddel worden voorgeschreven.

Zalf

Breng de voorgeschreven zalf meerdere malen per dag op de plekken in de mond aan. Eerst maakt u op de plekken die last geven het mondslijmvlies voorzichtig droog met een gaasje. Daarna brengt u de zalf aan met een vochtige vinger (anders blijft de zalf aan de vinger plakken). Na het aanbrengen van de zalf mag u een half uur niet eten of drinken.

Mondspoeling

Gebruik de mondspoeling volgens het meegegeven voorschrift. Na het spoelen moet u de spoelvloeistof niet doorslikken. Als lichen planus op het tandvlees voorkomt, kunt u bij het poetsen beter geen al te harde tandenborstel gebruiken.

Controle

Lichen planus van het mondslijmvlies is gewoonlijk een stabiele aandoening, dat wil zeggen dat in de loop van de tijd nauwelijks veranderingen optreden. Bij veel patiënten blijft de aandoening langdurig aanwezig, bij sommige patiënten hun hele leven.
In de literatuur zijn er vage aanwijzingen dat lichen planus van het mondslijmvlies bij minder dan 1 procent van de patiënten op den duur zou kunnen veranderen in kanker. Erg waarschijnlijk is dat niet. Zekerheidshalve adviseren wij u om uw mond tenminste eenmaal per jaar te laten nakijken door uw tandarts.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact met ons op.

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
043 -387 52 00 / 387 65 43
op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur

 

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1045