MUMC+

Folder

Na een operatie bij de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Informatie voor thuis

Balie Mondziekten, Kaak en Aangezichtschirurgie
Balie MKA-polikliniek

U heeft zojuist een chirurgische ingreep ondergaan op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA polikliniek) van het Maastricht UMC+.

Op dit blad leest u aanwijzingen die voor u belangrijk zijn. Wij adviseren u deze aanwijzingen thuis op te volgen.

U vindt de MKA polikliniek op niveau 2. Volg H- 2 groen.

Autorijden

Wij adviseren u om na de ingreep niet zelf auto te rijden of anders aan het verkeer deel te nemen. Laat u bij voorkeur rijden.

De wond

Als u na de ingreep een bijtgaasje gekregen heeft, dan moet u minimaal een half uur met uw mond dicht op dat gaasje bijten.
Het is belangrijk dat in de wond een goed bloedstolsel ontstaat. Dat gebeurt sneller als u:

  • op de dag van de ingreep niet uw mond spoelt
  • de eerste dagen na de ingreep niet met uw vingers aan de wond komt
  • de eerste dagen na de ingreep geen zware lichamelijke inspanningen verricht.

We adviseren u de eerste dagen na de ingreep geen alcohol te gebruiken in verband met de kans op een nabloeding. De eerste 7 à 10 dagen na de ingreep kunt u beter stoppen met roken. Roken verstoort de wondgenezing waardoor u langer napijn kan hebben. Het is beter bij warm weer uit de zon te blijven en niet onder de zonnebank te gaan.

Mondhygiëne

Poets de avond na de ingreep voorzichtig uw tanden, maar spoel uw mond niet; spuug alleen de tandpasta uit. De dag na de ingreep kunt u ’s morgens en ’s avonds na het tandenpoetsen uw mond met lauwwarm zoutwater spoelen Zoutwater krijgt u door een half theelepeltje zout in een glas lauwwarm water op te lossen.

Eten en drinken

Wacht met eten en warm drinken totdat de verdoving is uitgewerkt. Anders loopt u het risico uw mond te verbranden of op uw tong of wang te bijten. Probeer daarna normaal te eten. Mocht het nodig zijn kunt u de eerste dagen eventueel zachter voedsel eten.

Pijn

Pijn is heel normaal na een operatieve ingreep. Vooral de eerste drie dagen na de ingreep kan het zijn dat u pijnstillers nodig heeft, maar soms ook de dagen erna. Indien de arts u pijnmedicatie heeft voorgeschreven, neem deze dan in volgens voorschrift.
Wordt de pijn na vijf dagen juist erger, dan kan het zijn dat de wond slecht of langzaam geneest of ontstoken is. Neem dan contact op met de polikliniek voor een controleafspraak of een recept voor nieuwe pijnstillers.

Zwelling

Een eventuele zwelling kan de eerste drie tot vier dagen veel ongemak veroorzaken. U kunt de zwelling verminderen door de eerste uren na de behandeling de wang te koelen met een washand met ijsblokjes of in een theedoek gewikkelde cold pack. Afwisselend tien minuten koelen, vijftien minuten niet. Wordt de zwelling na vijf dagen juist erger, neem dan contact op met de polikliniek voor een controleafspraak.

Bloeding

U kunt de hele dag een beetje bloed in uw mond proeven, dat is heel normaal.
Wordt het bloeden erger of hebt u bloedstolsels in uw mond, veeg die dan met een schoon gaasje of een schone stoffen zakdoek uit uw mond. Pak vervolgens een nieuw gaasje of schone stoffen zakdoek, vouw het dubbel, leg het op de wonden en bijt hierop minimaal één uur met uw mond dicht. Als dit niet voldoet, herhaalt u de procedure nog één tot twee keer. Blijft het daarna nog bloeden, neem dan contact op met de polikliniek.

Hechtingen

De hechtingen lossen vanzelf na drie dagen tot drie weken op. U hoeft hiervoor niet naar de polikliniek terug te komen.

Mogelijke complicaties

Mochten er complicaties optreden (een nabloeding bijvoorbeeld), dan kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact met ons op.

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtchirurgie
043 -387 52 00 / 387 65 43 tijdens kantooruren

Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00 `s avonds, `s nachts of in het weekend

 

 

 

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1047