MUMC

Folder

Alcoholvergiftiging bij jongeren

Uitleg van het stappenplan

Je bent opgenomen in Maastricht UMC+ vanwege te veel alcoholgebruik. Veel jongeren noemen dit comazuipen of binge-drinking. Wij gebruiken de term alcoholvergiftiging of alcoholintoxicatie. Bij alle kinderen jonger dan 18 jaar die met een alcoholvergiftiging worden opgenomen in het ziekenhuis doorlopen we een aantal stappen.

Alcohol

Waarom zoveel aandacht?

Alcoholvergiftiging bij jongeren komt steeds vaker voor. Ook in Zuid-Limburg neemt het alcoholgebruik onder jongeren toe. Verder daalt de leeftijd waarop kinderen voor de eerste keer alcohol gebruiken. Veel ouders, maar ook kinderartsen, maken zich hierover grote zorgen.

Alcoholgebruik op jonge leeftijd is niet goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Verder kan het alcoholgebruik bij een aantal jongeren komen door sociale, emotionele of psychologische problemen, bijvoorbeeld door scheiding, overlijden van een ouder of pesten. Je begrijpt dat kinderartsen deze jongeren willen opsporen en helpen. Vandaar dat een stappenplan ontwikkeld is, dat hieronder wordt toegelicht.

Stappenplan

1. Bezoek polikliniek

Na ontslag uit het ziekenhuis krijgen alle jongeren, die opgenomen zijn met een alcoholvergiftiging, een afspraak op onze polikliniek. We kunnen dan samen bekijken of er dingen zijn waarmee we je kunnen helpen. We vragen je samen met je ouder(s) naar de polikliniek te komen. Je hebt hier een afspraak met de kinderarts en met een alcohol preventiemedewerker van Mondriaan. Dit polikliniek bezoek duurt in totaal 1 tot 2 uur. Indien nodig kan de kinderarts je doorverwijzen voor aanvullende hulp naar anderen.
Je krijgt deze afspraak mee bij ontslag uit het ziekenhuis, of je krijgt per brief een afspraak thuis gestuurd.

2. Zo nodig melding

Omdat we het erg belangrijk vinden dat er voldoende aandacht is voor de gevaren van alcoholgebruik en we goed willen onderzoeken of aanvullende hulp noodzakelijk is, is de poliklinische controle van groot belang. Wanneer je zonder geldige reden niet op de poliklinische controle verschijnt, zijn we genoodzaakt een melding te doen bij Veilig Thuis (VT). Zij zullen dan opnieuw kijken of extra ondersteuning nodig is.

Contact

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze stellen tijdens het bezoek aan de polikliniek. Bij verhindering graag minimaal 24 uur van tevoren melden. Wij maken dan meteen een nieuwe afspraak.

Polikliniek Kindergeneeskunde
T: 
043 – 387 53 00.

Laatst bijgewerkt op 15 februari 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1069