


Folder
Behandeling van een ontstoken gewricht
Behandeling op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

Uw arts verwees u naar de afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) voor een behandeling van een ontstoken gewricht. In deze folder leest u alles over deze behandeling.
De behandeling vindt plaats op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A – 0 – paars.
Kunt u niet komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling, minimaal 1 dag voor de behandeling. De licht radioactieve stof die wij inspuiten wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.
Waarom deze behandeling?
Deze behandeling kan gedaan worden in pols, elleboog, knie of enkel.
Bij sommige goedaardige gewrichtsziekten of een chronische gewrichtsontsteking kan het zijn dat medicijnen niet of nauwelijks meer werken. Door het inspuiten van een radioactieve vloeistof in het gewricht wordt het ontstoken gewricht van binnenuit bestraald. Dan sterven de ontstekingscellen af. Op deze wijze wordt de ontsteking minder en dus ook de pijn.
Om te zorgen dat de radioactieve vloeistof op de juiste plek in het gewricht wordt ingespoten, maken wij tijdens de behandeling opnames met een speciale camera. Enkele dagen later maken wij opnieuw opnames om te controleren of de vloeistof ook op de juiste plek in het gewricht blijft zitten.
Voorbereiding
- Voor deze behandeling is geen voorbereiding nodig.
- Tijdens de scan kunt u uw kleren aanhouden. Draag gemakkelijke kleding zoals een T-shirt en een joggingbroek.
- Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het kwijtraken van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.
- Neem altijd een begeleider mee omdat u het behandelde gewricht niet mag bewegen.
Wat u altijd moet melden
- Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Vertel dit uw arts vóór de behandeling.
- Als u borstvoeding geeft, bel dan vóór de behandeling met onze afdeling.
Medicijnen
Uw medicijnen kunt u op de normale wijze innemen.
De behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd door de nucleair geneeskundige in samenwerking met de orthopeed of reumatoloog.
Tijdens de behandeling ligt of zit u, afhankelijk van welk gewricht behandeld wordt, op de onderzoekstafel. De reumatoloog of orthopeed prikt met een naald met slangetje in het gewricht en verwijdert het gewrichtsvocht. Dit is belangrijk om lekkage van het radioactieve middel, dat u daarna krijgt, te vermijden.
Na het inspuiten van de radioactieve stof wordt een opname gemaakt, waarbij wij een camera dichtbij het gewricht plaatsen. Deze opname duurt enkele minuten. Het is belangrijk dat u tijdens deze opname zo stil mogelijk blijft liggen of zitten.
Hierna wordt de naald eruit gehaald en wordt het behandelde gewricht met een rekverband verbonden. U mag het gewricht de eerste 48 uur helemaal niet bewegen en daarna zo weinig mogelijk. Uw arts bepaalt of er daarom een opname van een dag nodig is op een verpleegafdeling van ons ziekenhuis.
4 Dagen na de behandeling maken wij nog een keer opnames om te controleren of de behandeling gelukt is.
Na de behandeling
Wanneer de behandeling gelukt is, mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen.
Risico’s en bijwerkingen
Het onderzoek heeft geen bekende bijwerkingen. Wilt u meer informatie over de risico's van straling? Lees dan onze folder 'Röntgenstraling en radioactieve stoffen'.
De uitslag
De uitslag van de controle scan is niet direct bekend, dit duurt 3 tot 5 werkdagen. De afdeling Beeldvorming stuurt het verslag naar uw arts en deze bespreekt de uitslag met u.
Contact
Kunt u niet komen of heeft u nog vragen? Bel dan met onze afdeling.
Afdeling Beeldvorming, Nucleair Geneeskunde
043 – 387 47 46 op werkdagen
van 08.00 uur tot 16.30 uur