U bent door uw behandelend arts verwezen naar de functieafdeling van de Urologie voor een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas; een cystoscopie.

Let op! Hebt u een blaasontsteking of denkt u dat u een blaasontsteking heeft, neem dan contact op met uw behandelend arts.
Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Via de plasbuis wordt een dunne, flexibele slang (een scoop) in de blaas gebracht die is voorzien van een kleine camera. Door dit instrument kan de uroloog de plasbuis, de prostaat en de blaas bekijken. Het kijken duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Tijdens het onderzoek kunt u zelf meekijken op een tv-scherm.
Voorbereiding
Er is geen voorbereiding nodig voor dit onderzoek. Wel kan de uroloog u vlak voor het onderzoek vragen goed uit te plassen. Zo is te bepalen hoeveel urine er na het plassen in de blaas blijft zitten.
Onderzoek
Voor het onderzoek worden uw geslachtdelen gereinigd. De plasbuis wordt met een gel plaatselijk verdoofd. De gel dient ook als glijmiddel bij het inbrengen van de scoop. Dit kan een brandend gevoel geven in de plasbuis. De uroloog brengt de scoop via de plasbuis in de blaas. Tijdens het inbrengen ligt u op uw rug met de benen in beenhouders. Hoewel de plasbuis plaatselijk is verdoofd, voelt u het inbrengen van de scoop wel, dit kan een vervelend gevoel geven maar is over het algemeen niet pijnlijk.
Tijdens het onderzoek wordt de blaas via de scoop gevuld met steriel water. U kunt aandrang voelen om te plassen. Als de aandrang te sterk wordt, zegt u dit tegen de uroloog.
Aan het einde van het onderzoek wordt de scoop verwijderd en kunt u plassen.

Na het onderzoek
Het is mogelijk dat u na het onderzoek een branderig gevoel in de plasbuis hebt. Ook lijkt het of u veel moet plassen terwijl er niets komt. Deze verschijnselen verdwijnen vanzelf. Bovendien kan het voorkomen dat u de twee dagen na het onderzoek roze urine plast. U hoeft hiervan niet te schrikken. Het is verstandig de twee dagen na het onderzoek veel te drinken. Minimaal twee liter drinken per dag is nodig om uw blaas goed te spoelen. Dit om een blaasontsteking te voorkomen. Hebt u een vochtbeperking dan moet u zich aan deze vochtbeperking houden.
Mogelijke complicaties
Ondanks dat het onderzoek in veruit de meeste gevallen onschuldig is, kan er een complicatie optreden. De meest voorkomende complicatie is een blaasontsteking. Bij de man kan soms ook de prostaat en/of bijbal mee gaan ontsteken. Vaak is dit goed met antibiotica te behandelen. Daarnaast kunt u soms een beetje bloedplassen na het onderzoek. Dit verdwijnt meestal spontaan na enige dagen.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek wordt direct met u besproken.
Weer thuis
Als u na het onderzoek thuis veel pijn of koorts krijgt, waarschuw dan uw behandelend arts. In de avonduren en tijdens het weekeinde kunt u contact op nemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van het ziekenhuis.
Contact
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, aarzel dan niet om deze te stellen. Uw behandelend arts zal ze graag beantwoorden.
Polikliniek Urologie
043 - 387 74 00 (werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur)
Functieafdeling van de Urologie
043 - 387 5774 (werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur)
Spoedeisende Hulp (SEH)
043 - 387 67 00 ( `s avonds en in het weekend)