MUMC

Patiëntinformatie

Niet scrotale testis bij uw kind

Een niet-ingedaalde bal bij uw kind

De zaadballen ontwikkelen zich tijdens de zwangerschap in de buikholte, in de buurt van de nieren. Ongeveer een maand voor de geboorte zijn de zaadballen via de lies in de balzak ingedaald. Soms blijft deze indaling achterwege. Incomplete indaling van een of beide testikels komt voor bij 1% van de jongens en is daarmee de meest voorkomende aangeboren afwijking bij jongens.

Behandeling

Omdat een niet-ingedaalde bal na de leeftijd van zes maanden niet meer vanzelf indaalt, wordt een operatie al op jonge leeftijd uitgevoerd, bij voorkeur tussen de 6 en 18 maanden. Door de testikel in de balzak te plaatsen kan deze zich optimaal ontwikkelen. Vooral wanneer beide testikels niet zijn ingedaald, kan later sprake zijn van verminderde vruchtbaarheid. Ook heeft een niet ingedaalde testikel een licht verhoogd risico op het ontwikkelen van een kwaadaardigheid. Zelfonderzoek vanaf jong volwassen leeftijd is daarom maandelijks aan te raden.

Indien de testikel voorafgaand aan de operatie goed te voelen is in de lies, wordt de operatie via de balzak verricht. Bij een bal die zich vermoedelijk in de buikholte bevindt wordt zo nodig ook een kijk operatie verricht. Er komt dan een extra litteken in de navel. Dit wordt dan van te voren met u besproken, maar er kan pas tijdens de ingreep beoordeeld worden of dit ook echt nodig is. De testikel wordt ontdaan van de spiervezels die de indaling tegenhouden. Mocht er een bijkomende liesbreuk zijn dan wordt deze ook verzorgd. Vervolgens wordt de bal door middel van een knoopsgat techniek in de balzak geplaatst. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt.

Na de operatie: complicaties

Zoals bij elke operatieve ingreep is er een kleine kans op een bloeding of infectie. Een bloeding kunt u herkennen in de vorm van een blauwe verkleuring in het wondgebied die kan uitzakken naar beneden. Dit is niet verontrustend. Ook kunnen soms de hechtingen voortijdig los laten. Ook dit is niet verontrustend.  In de groei kan de bal door litteken weefsel weer richting de lies verplaatsen. Dit is zeldzaam, maar bij enige twijfel kunt u dit laagdrempelig laten controleren op de polikliniek.

Leefregels

  • Verschoon vaker de luier van uw kind . Laat de doorzichtige pleister zo lang mogelijk zitten, als hij goed zit.
  • De eerste dag na de operatie mag uw kind kort onder de douche. Na twee weken mag hij weer in bad en zwemmen.
  • De eerste dag heeft uw zoon pijn en is minder actief, maar hij hoeft niet in bed te blijven. Het heeft geen zin hem allerlei activiteiten te verbieden, een jong kind stopt namelijk vanzelf als het te pijnlijk wordt.
  • Sla sporten en gymnastiekles op school twee weken over. Lopen is geen probleem. Laat uw kind de eerste twee weken niet fietsen.
  • Uw kind kan weer naar school als u denkt dat hij er fit genoeg voor is.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de behandelend arts van uw kind.

Polikliniek Urologie
043-387 74 00

Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00

 

Laatst bijgewerkt op 10 november 2021