MUMC+

Folder

Hygiëne protocol bij epithese

Epithese is een oor-, neus- of oogprothese

In dit informatieblad leest u meer over het onderhoud van uw epithese (een oor-, neus- of oogprothese) en de onderliggende huid.

Aangezien een epithese gemiddeld 16 uur per dag op het lichaam gedragen wordt, dient u deze goed te onderhouden. Ook de huid onder uw epithese moet goed schoongehouden worden. Goede hygiëne is belangrijk om er voor te zorgen dat u uw epithese probleemloos kan blijven dragen. Ook beperkt u zo het risico op eventuele toekomstige problemen tot een minimum.

Het onderhouden van uw epithese

Dagelijks, na het dragen van uw epithese, dient u deze te wassen. Dit mag u doen met lauw water en zachte antibacteriële handzeep. Het is vooral belangrijk dat u de binnenkant (waar de epithese contact maakt met de huid) goed reinigt. Dit kunt u doen met een zachte tandenborstel. Hiermee dient u ook goed rondom de clipsen en/of magneten schoon te maken. Hierdoor voorkomt u dat vuil zich hier kan ophopen.

Daarnaast kunt u één keer in de week een oplossing maken van antibacteriële zeep en water en uw epithese hier 20 minuten in laten weken. Vervolgens mag u deze schoonspoelen met lauw water.

Na het reinigen van uw epithese dient u deze droog te maken zodat u uw epithese droog en schoon kunt opbergen.

Het onderhouden van uw huid

Ook de huid onder uw epithese dient dagelijks goed schoongemaakt te worden. Het is niet ongebruikelijk dat er korstjes ontstaan rondom de abutments. Het abutment is het deel van het implantaat dat door de huid komt. Deze korstjes kunt u met een zachte tandenborstel voorzichtig weg borstelen. U kunt deze eerst verweken door met een wattenstaafje een kleine hoeveelheid (baby)olie aan te brengen alvorens u deze weg borstelt. U kunt dit ook doen tijdens het douchen. Aangezien er dan voldoende warm water en zeep aanwezig is waardoor gevormde korstjes zich eenvoudig laten verwijderen.

Als u pijn of roodheid ervaart rondom één of beide van uw abutments is het wijs om een arts te raadplegen.

Let op!

De tandenborstel die u gebruikt om uw epithese en de huid eronder mee schoon te houden moet iedere 3 maanden vervangen worden

MUMC+

Contact

Heeft u vragen of heeft u klachten, dan kunt u altijd contact opnemen met de oncologieverpleegkundige.

Telefoonnummers tijdens kantooruren:
Polikliniek Oncologie:            043-38 764 00                 
Polikliniek MKA:                       043-387 5 200               
Polikliniek KNO:                        043-387 54 00                 

Websites

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1124