MUMC+

Folder

Panendoscopie - lokale verdoving

Kijkoperatie van uw mond- en keelholte onder lokale verdoving.

U heeft samen met uw arts besloten om een kijkoperatie van uw mond en/of keel of strottenhoofd, onder lokale verdoving te ondergaan met als doel de slijmvliezen grondig te onderzoeken en eventueel biopten (hapjes) af te nemen van afwijkend ogend slijmvlies. Dit onderzoek wordt uitgevoerd middels een flexibel kijkinstrument (endoscoop). Het doel van het onderzoek is een om een goed beeld te krijgen van de ziekte zodat een eventuele  behandeling hierop kan worden aangepast.

Voorbereiding

Als u bloedverdunners slikt dan dient u deze, in overleg met uw behandelend arts, drie dagen voor het onderzoek te stoppen. Vanaf vier uur voor het onderzoek dient u nuchter te blijven. U mag niet meer eten, drinken of roken. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de poli KNO/MKA. Deze vindt u op niveau 2 in het hoofdgebouw van het Maastricht UMC+. Route: volg H niveau 2 (groen).

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats onder lokale verdoving. Met watjes in uw neus en spray in de keel wordt het gebied dat onderzocht wordt verdoofd. Vervolgens brengt de arts via de neus een slangetje in de mond- en keelholte om het weefsel goed te kunnen te beoordelen. Als het nodig is neemt de arts een stukje weefsel weg (biopt) om in het laboratorium te onderzoeken. Het hele onderzoek duurt ongeveer drie kwartier.

panendoscopie
Panendoscopie

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek vertelt de arts u hoe u de uitslag van het onderzoek krijgt. Soms is dit telefonisch, vaak zijn al vervolgafspraken voor u gemaakt of worden deze samen met u gemaakt.

U mag anderhalf tot twee uur na afloop van het onderzoek pas weer iets eten of drinken in verband met het risico op verslikken.

MUMC+

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u via onderstaande telefoonnummers contact met ons opnemen tijdens kantooruren.

Polikliniek KNO                                    043-387 54 00                  
Polikliniek MKA                                    043-387 52 00
Verpleegafdeling A1/A2:                   043-387 42 10/741 10
Polikliniek Oncologie                         043-387 64 00                

Buiten kantooruren of in het weekend neemt u contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH): 043-387 67 00 

Websites

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1134