MUMC

Folder

Prostaatonderzoek

Het nemen van een prostaatbiopt met behulp van echografie

Samen met uw behandelend uroloog heeft u besproken dat u een prostaatonderzoek zult ondergaan waarbij weefsel uit de prostaat (prostaatbiopt) wordt weggenomen. Dit betreft een echografisch onderzoek. Hierbij wordt een langwerpig instrument (echoprobe) via de anus in de endeldarm gebracht. Zo kan de arts de prostaat en de omgeving goed beoordelen en uiteindelijk biopten nemen. In het MUMC worden alle prostaatbiopten transperineaal gedaan. Dit betekent dat er via de huid tussen de anus en de balzak (ook wel perineum genoemd) met een naald wordt geprikt. Met deze methode is de kans op een infectie veel kleiner dan bij de klassieke methode, waarbij er door de wand van de endeldarm wordt geprikt.

1. Het nemen van een prostaatbiopt met behulp van echografie
1. Het nemen van een prostaatbiopt met behulp van echografie

Voor het onderzoek

Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt, is het belangrijk om dit te melden aan de uroloog. Hij vertelt u of u tijdelijk moet stoppen of dat u deze kunt blijven gebruiken. U hoeft geen antibiotica in te nemen.

Onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de Functieafdeling Urologie op niveau 2.
Volg route G.

De verpleegkundige haalt u op en brengt u naar een kleedkamer. Hier vragen wij u uw onderkleding en schoenen uit te trekken. U mag de bovenkleding aanhouden. Wanneer u er klaar voor bent, neemt u plaats op de onderzoekstafel. U ligt op uw rug met de benen gespreid in de beensteunen. Voor het onderzoek voelt de arts eerst via de anus naar uw prostaat.

Vervolgens wordt de huid verdoofd met een dun naaldje. Dit geeft een branderig gevoel. De huid blijft dan ruim een half uur gevoelloos.

Daarna brengt de arts via de anus de echoprobe in. Deze is iets dikker dan een vinger. Het inbrengen van de echoprobe is niet pijnlijk, maar geeft soms een onaangenaam drukkend gevoel in de anus en onderbuik. Belangrijk is dat u zich zo goed mogelijk ontspant.

Dan wordt de prostaat in de diepte verdoofd met opnieuw twee prikken. Hierdoor heeft u veel minder last van de biopten die worden genomen.

Met behulp van de beelden van de echo, neemt de arts 12 tot 15 keer zeer kleine stukjes weefsel (biopten) uit de prostaat. Dit gebeurt met een naald. Hierbij hoort u een klikkend geluid.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Zelf autorijden of fietsen raden wij af. Reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.
Enkele dagen tot een week kan er een beetje bloed in de urine of in het sperma zitten. Het sperma kan langere tijd iets verkleurd zijn. Dit is niet verontrustend of gevaarlijk.

Het plassen kan tijdelijk wat moeilijker gaan.
Soms is er na het onderzoek een zeurende pijn in de onderbuik of achter de balzak.

Mogelijke complicaties / bijwerkingen

Neem contact op met de polikliniek Urologie of de spoedeisende hulp wanneer:

  • u koorts heeft vanaf 38,5 ̊C en/of meer 
  • u niet meer kunt plassen 
  • het vaker en pijnlijk plassen langer dan een week aanhoudt.

De uitslag

De patholoog onderzoekt het afgenomen weefsel. Het duurt een tot twee weken voordat de uitslag bekend is. Daarna heeft u een afspraak met de uroloog en deze bespreekt de resultaten van het weefselonderzoek met u. We adviseren u om een vertrouwd persoon mee te nemen naar deze afspraak. Twee horen meer dan een.

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie dan zijn we op onderstaande nummers bereikbaar:

Polikliniek Urologie
043-387 74 00

Functieafdeling Urologie
043-387 57 74

Spoedeisende hulp
043-387 67 00 (buiten kantooruren)


 

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1144