MUMC

Folder

Fluorescentie angiografie van het netvlies (FAG)

kleurstoffoto

Wat is fluorescentie angiografie?

Fluorescentie angiografie (FAG) is een onderzoeksmethode waarbij foto's van het netvlies worden gemaakt met behulp van flitslicht, een speciaal fototoestel en een in water oplosbare kleurstof. De kleurstof wordt in een ader in de arm gespoten. Ze verspreidt zich via de grote lichaamsader door het hele lichaam en bereikt vrij snel na de inspuiting ook de bloedvaten van het oogvlies. Op dat moment worden meerdere foto's van het netvlies gemaakt.

Waarom wordt fluorescentie angiografie verricht? De oogarts vraagt dit onderzoek aan wanneer het vermoeden bestaat dat er een afwijking is in de bloedvaten of in het achterste deel van de ogen. Met het onderzoek kan de oogarts een diagnose stellen, het verloop van een ziekte volgen en het effect van een behandeling beoordelen.

Bij welke aandoeningen kan een FAG worden gemaakt?

  • Suikerziekte is een zeer vaak voorkomende oorzaak van slechtziendheid en blindheid bij patiënten. Suikerziekte kan lekkage van de bloedvaten en de vorming van nieuwe bloedvaten in het oog veroorzaken. Om verergering van de netvliesafwijkingen te voorkomen wordt, vaak een laserbehandeling gedaan.

  • Maculadegeneratie is een verzamelnaam voor verschillende oogaandoeningen die elk een andere oorzaak hebben. Deze aandoeningen richten allemaal schade aan op dezelfde plek in het oog: de gele vlek (macula). In een aantal gevallen vormen zich nieuwe bloedvaten in het oog. Met een FAG kan de oogarts zien om wat voor vaatnieuwvorming het gaat en welke behandeling het best in gezet kan worden om de situatie te stabiliseren.

  • Met fluorescentie angiografie kunnen de locatie en de ernst van de oogaandoening beter in zicht gebracht worden.

Voorbereiding

  • Als u lijdt aan epilepsie of bij een eerdere fluorescentie angiografie last heeft gehad van misselijkheid of een allergische reactie, moet u dit van tevoren melden.
  • Voor de behandeling moet het oog gedruppeld worden. Het kan zijn dat u druppels meekrijgt om thuis te druppelen, maar het is ook mogelijk dat u in de polikliniek wordt gedruppeld.
  • Wij raden u aan zeker twee uur voor het onderzoek niet te eten of te drinken. Als u suikerziekte heeft, moet u zich echter gewoon aan uw dieet houden.
  • Wij raden u af om na het onderzoek zelf te rijden.
  • Als u zwanger bent, is het raadzaam het onderzoek uit te stellen tot na de bevalling.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan via de aanmeldzuil of via de balie van de polikliniek Oogheelkunde op niveau 1 van de Oogtoren. Dit is het Dagcentrum van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht UMC+.

Het onderzoek duurt 15 à 20 minuten en is pijnloos.

Wanneer zich na het onderzoek thuis problemen voordoen, neem dan contact met ons op.

Mogelijke bijwerkingen

Direct na de inspuiting kunt u misselijk worden. Dit trekt meestal snel weer weg.

Indien de kleurstof tijdens de inspuiting lekt, ontstaat een lokale branderigheid en verkleuring van de huid. De branderigheid verdwijnt na enkele minuten en de verkleuring na enkele dagen zonder restverschijnselen.

Nadat de kleurstof is ingespoten, kan uw huid gedurende enkele uren een gele kleur krijgen. De kleurstof verdwijnt doordat de nieren de kleurstof in de urine uitscheiden. Daardoor zal uw urine tot 24 uur na inspuiting van de kleurstof een donker-oranje kleur hebben.

Door de kleurstof bent u gedurende een dag extra gevoelig voor zonlicht. U kunt de dag van het onderzoek beter niet in de felle zon gaan zitten. Ook gebruik van de zonnebank wordt afgeraden.

Door het flitslicht en de wijde pupillen ziet u na het fotograferen geruime tijd minder goed. Dit is van tijdelijke aard. Het kan prettig zijn om een zonnebril te dragen na het onderzoek.

Allergische reacties zijn zeldzaam. Wanneer ze optreden, veroorzaken ze roodheid en jeuk van de huid. Allergische reacties worden, afhankelijk van de ernst van de reactie, behandeld met tabletten of injecties antihistaminica.

Als er bij u bloedonderzoek moet worden gedaan, kan dat pas 24 uur nadat de foto's zijn genomen plaatsvinden.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact met ons op.

Polikliniek Oogheelkunde: 043 - 387 68 00
op werkdagen van 8.15 uur tot 17.00 uur

Spoedeisende Hulp (SEH): 043 - 387 67 00
na 17.00 uur en in het weekend
Vraag naar de dienstdoende oogarts.

 

Websites

Laatst bijgewerkt op 23 februari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1146