In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een gezichtsveldonderzoek te laten doen. In dit informatieblad vindt u alles wat voor u van belang is in verband met dit onderzoek.
Wat is een gezichtsveldonderzoek?
De gehele ruimte die u met één oog kunt overzien wanneer u recht vooruitkijkt, wordt het gezichtsveld genoemd. Aan de zijkanten van dit gezichtsveld worden geen fijne details waargenomen, maar wel grotere voorwerpen of bewegingen. Het gezichtsveldonderzoek of perimetrie is een onderzoek om dit gezichtsveld in detail te onderzoeken. Veel oogaandoeningen kunnen afwijkingen in het gezichtsveld veroorzaken, en soms is het type gezichtsveldafwijking kenmerkend voor een bepaalde oogaandoening.
Het onderzoek
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie of een van de aanmeldzuilen van de polikliniek Oogheelkunde op niveau 1 van de Oogtoren
In de onderzoekskamer wordt u uitgelegd hoe het onderzoek in zijn werk gaat en stelt de assistent alles voor u in zodat u comfortabel achter het onderzoeksapparaat kunt plaatsnemen. Er staan meerdere apparaten in de ruimte zodat simultaan gewerkt kan worden. Meestal zit u met een andere patiënt in een ruimte.
Twee belangrijke technieken
-
Deze vorm van gezichtsveldonderzoek wordt vooral toegepast bij verdenking op glaucoom. U neemt voor het toestel plaats en fixeert uw blik op één punt, recht voor u. Met een druk op een knop geeft u aan wanneer en waar u een lichtsignaal ziet zonder uw oog van het fixatiepunt af te halen. De lichtsignalen verschijnen beurtelings op verschillende plaatsen in het gezichtsveld (links, rechts, boven of beneden). De duur van de test is wisselend maar bedraagt gemiddeld zo’n 5 tot 10 minuten per oog. Het onderzoek is niet pijnlijk maar vraagt wel grote concentratie.
-
Deze vorm van gezichtsveldonderzoek wordt vooral toegepast bij verdenking op neurologische aandoeningen. Bij dit onderzoek knipperen de lichtsignalen niet zoals bij de statische perimetrie aan en uit, maar bewegen ze vanaf de buitenkant naar het midden van het gezichtsveld. U drukt op een knop zodra u het bewegende lichtsignaal in de rand van uw gezichtsveld ziet opduiken, terwijl u steeds naar het centraal punt blijft kijken. Door de lichtsignalen afwisselend links, rechts, boven en onder te presenteren, worden de contouren van het gezichtsveld in kaart gebracht. De duur van de test is wisselend maar bedraagt gemiddeld zo’n 5 tot 10 minuten per oog. Het onderzoek is niet pijnlijk maar vraagt wel grote concentratie.
Na het onderzoek
Na het onderzoek heeft u meestal nog een afspraak bij een arts. Soms zal dat dezelfde dag zijn, soms een aantal weken later.
Mogelijke complicaties
Bij dit onderzoek doen zich gewoonlijk geen complicaties voor.
Contact
Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact met ons op.
Polikliniek Oogheelkunde: 043 - 387 68 00
op werkdagen van 8.15 uur tot 17.00 uur
Spoedeisende Hulp (SEH): 043 - 387 67 00
na 17.00 uur en in het weekend.
Vraag naar de dienstdoende oogarts.