hoofdingang

Folder

Arteritis Temporalis (AT)

Onderzoek van een bloedvat in uw hoofd bij de slaap

Samen met uw behandeld arts heeft u besloten een onderzoek te laten doen naar de slagaders bij uw slaap.  Bij dit onderzoek wordt er, met behulp van een echo-onderzoek (op basis van geluidsgolven), gekeken of de bloedvaten bij uw slaap ontstoken zijn.

Het onderzoek wordt gedaan op de afdeling Klinische Neurofysiologie, niveau 2. Volg route G-2 of bekijk de online routebeschrijving hier. (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d37)

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

Er zijn geen voorbereidingen nodig voor dit onderzoek.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant die het onderzoek uitvoert, vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

De laborant brengt een staafje met gel aan op de huid voor uw oor. Dit voelt een beetje koud en nat aan. Het staafje is een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. De gel is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Vervolgens worden de bloedvaten ter hoogte van u slaap in beeld gebracht en worden de metingen gedaan. U hoort het versterkte geluid van uw bloed dat door de slagaders stroomt. De metingen worden aan uw rechter- en linkerzijde van het hoofd gedaan.

Het is belangrijk dat u tijdens de metingen zo stil mogelijk ligt en zo weinig mogelijk spreekt. Elke beweging kan namelijk storing geven.

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

AT 3

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt de gel van de huid verwijderd en kunt u naar huis.

Risico's

Het onderzoek is niet gevaarlijk en pijnloos. Klachten na dit onderzoek komen zelden voor.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli
van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact met ons op.

Afdeling Klinische Neurofysiologie
T: 043-387 72 72
op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur 
E:  secretariaat.knf@mumc.nl.

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1153