hoofdingang

Patiëntinformatie

Patent Foramen Ovale (PFO)

Onderzoek naar een Patent Foramen Ovale (PFO) met behulp van Transcraniële dopplersonografie (TCD)

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek te laten doen naar het bestaan van een eventueel Patent Foramen Ovale (PFO). Bij dit onderzoek wordt er met behulp van een echo-onderzoek (op basis van geluidsgolven) gekeken of er een defect in het tussenschot van de boezems in uw hart zit.

Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie op niveau 2. Volg route G – 2 Groen of bekijk de online routebeschrijving hier.

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

Draag gemakkelijke kleding zodat uw arm goed vrij gemaakt kan worden voor het onderzoek. 

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant die het onderzoek uitvoert vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

U neemt plaats op de onderzoeksbank. Vervolgens brengt de laborant een band om uw hoofd aan  waaraan voor het oor een apparaatje zit. Dit apparaatje kan de snelheid meten waarmee het bloed door de bloedvaten in de hersenen stroomt. Onder het apparaatje doet de laborant gel , dit voelt een beetje koud en nat aan. Het apparaatje is een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. De gel helpt bij een goede geleiding van de geluidsgolven.

Vervolgens zoekt de laborant het bloedvat in uw hoofd en wordt het apparaatje vastgezet. U hoort het versterkte geluid van het bloed dat door de slagader stroomt.

De arts zal een ader in de plooi van de elleboog aanprikken. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwband of bloeddrukmeter om uw bovenarm bevestigd. Zodra de ader aangeprikt is, gaat de arts een contrastmiddel aanmaken. Dit gaat gepaard met een soort sissend geluid. Wanneer het middel klaar is, wordt dit ingespoten in het bloedvat in de elleboogholte. Dit kan een beetje koud aanvoelen. Indien het inspuiten pijn doet, moet u dit melden aan de arts of laborant.

De arts en laborant luisteren naar het versterkte geluid van het bloed dat door de slagader stroomt. Elke beweging kan een storing geven, het is daarom belangrijk dat u tijdens de meting zo stil mogelijk ligt en zo weinig mogelijk spreekt.

PFO 3
PFO 1

De arts wil nogmaals het contractmiddel inspuiten tijdens verhoogde druk in uw hoofd.  U helpt de arts door een handeling te doen tijdens deze meting, deze gaat u van te voren oefenen. De arts vraagt u om met uw duim en wijsvinger uw neus dicht te knijpen en uw mond te sluiten. Dan mag u kortdurend en krachtig de lucht door de neus persen (alsof u de neus snuit). Wanneer u het hoort ‘knappen’ of ‘ploppen’ in de oren, heeft u de goede manier te pakken.

Het contrastmiddel wordt nogmaals aangemaakt. De arts zal u vertellen wanneer u mag beginnen en stoppen met persen. Het contrastmiddel wordt ingespoten. De arts en laborant luisteren weer naar het versterkte geluid van het bloed dat door de ader stroomt.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt de band van uw hoofd en de gel van de huid verwijderd. De stuwband of bloeddrukmeter en het naaldje in de elleboogholte worden ook verwijderd. De arts drukt de plek waar geprikt is af met een watje en een pleister. De pleister kunt u thuis weer verwijderen.

Risico's

Soms ontstaat er een bloeduitstorting waar geprikt is. Deze kan wat gevoelig zijn, maar verdwijnt weer vanzelf.

 

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op ons op.

Afdeling Klinische Neurofysiologie

T: 043-387 72 72
op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur)
E: secretariaat.knf@mumc.nl.

Laatst bijgewerkt op 26 juli 2021