MUMC

Patiëntinformatie

Sedatie

U krijg binnenkort een behandeling of onderzoek met sedatie (vroeger noemden we dit “narcose”). In deze folder leest u wat u hiervan kunt verwachten.

Bij sedatie verlagen we tijdelijk uw bewustzijn. Dat doen we met een slaapmiddel (Propofol). Als het nodig is, krijgt u ook pijnstillers. Het slaapmiddel zorgt ervoor dat u zich slaperig en prettig voelt. U kunt zich hierdoor beter ontspannen tijdens het onderzoek of de behandeling. Als het nodig is om u dieper in slaap te brengen, doen we dat tijdens de ingreep. Zo voelt u zich de hele tijd prettig en ontspannen. De sedatie wordt gedaan door medewerkers (Physician Assistants) van de afdeling Anesthesiologie.

Vóór de sedatie start, controleren we samen uw persoonsgegeven en uw medische gegevens. Hierna sluiten we u aan een bewakingsmonitor aan. U krijgt het slaapmiddel (en de mogelijke pijnstillers) via een infuus.

Na de sedatie bent u meestal meteen weer helemaal wakker. Wij houden u nog een uur in de gaten via de bewakingsmonitor. U mag dan ook weer eten en drinken. 

Bij sommige behandelingen of onderzoeken wordt u helemaal buiten bewustzijn gebracht (we noemen dat “algehele anesthesie”). U slaapt dan heel diep. Ook krijgt u beademing. De anesthesioloog bespreekt dit vooraf met u.

U krijgt meer informatie over de sedatie van de medewerkers van de polikliniek Anesthesiologie. Di gebeurt voor de behandeling of het onderzoek. U hoort dan ook vanaf welk moment u nuchter moet zijn. En welke risico’s er mogelijk zijn.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze aan uw arts.

U kunt ook bellen met de afdeling Endoscopie, telefoon 043 – 387 77 00. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur. Of stuur een e-mail naar: endoscopie@mumc.nl.

Heeft u vragen over de sedatie? Bel dan met de polikliniek Anesthesiologie & Pijngeneeskunde, telefoon 043 - 387 45 00.  Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 17.00 uur. Of stuur een e-mail naar: poli.anesthesiologie.pijnbestrijding@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022