hoofdingang

Folder

Emboliedetectie

Het meten van embolieën in de bloedvaten van de hersenen

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek te laten doen of er bij u embolieën aanwezig zijn in de bloedvaten van uw hersenen. Met behulp van een echo-onderzoek (op basis van geluidsgolven) wordt ook de snelheid gemeten waarmee het bloed door de bloedvaten in de hersenen stroomt.

Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie op niveau 2. Volg route G – 2 Groen of bekijk de online routebeschrijving hier (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d37).

Er is geen voorbereiding nodig voor dit onderzoek.

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

Er is geen voorbereiding nodig voor dit onderzoek.

Het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant die het onderzoek uitvoert, vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

U neemt plaats op de onderzoeksbank. De laborant plaats een band of een bril op het hoofd met een meetapparaatje. Het meetapparaatje is een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt.  Tussen het meetapparaatje en de huid wordt  gel aangebracht.  Dit voelt een beetje koud en nat aan. De gel helpt bij een goede geleiding van de geluidsgolven. Vervolgens zoekt de laborant de bloedvaten aan één of twee zijden in uw hoofd op en start de meting.

EMB 5
EMB 11

Gedurende 1 uur wordt de bloedstroom van de bloedvaten in uw hoofd gemeten.  Zo kunnen embolieën in uw bloedbaan gemeten worden. Een embolie is een klein propje in uw bloed dat meestal afkomstig is van een stolsel in uw slagader. Deze embolie stroomt door uw bloed en kan vervolgens een bloedvat (tijdelijk) afsluiten waardoor er te weinig bloed naar weefsel stroomt.

Het is belangrijk dat u tijdens dit onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen, omdat elke beweging storing kan veroorzaken. Tijdens het onderzoek hoort u het versterkte geluid van het bloed dat door de slagaders stroomt.

Het onderzoek duurt ongeveer 90 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt de gel van de huid verwijderd en kunt u naar huis.

Risico's

Het onderzoek is niet gevaarlijk en pijnloos. Klachten na dit onderzoek komen zelden voor.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl .

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1168