MUMC

Patiëntinformatie

Laserbehandeling van het oog

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een laserbehandeling van het oog te laten uitvoeren. In dit informatieblad vindt u alles wat voor u van belang is in verband met deze ingreep.

Wat is een laserstraal?

Een laserstraal is een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal. Via een microscoop wordt deze lichtstraal op de te behandelen plek in het oog gericht om zo het weefsel te bewerken.

Laser

Welke aandoeningen kunnen met een laser worden behandeld?

N.b. De laser om u 'van de bril af te helpen’ blijft in dit informatieblad buiten beschouwing.

Scheurtje in het netvlies
Gaatjes of scheurtjes in het netvlies kunnen leiden tot een netvliesloslating. Dit kan worden voorkomen door deze gaatjes of scheurtjes op hun onderlaag vast te ‘lassen’ met een laserstraal.
De behandeling is soms wat gevoelig en duurt 10 tot 20 minuten. U krijgt verdovingsdruppels.

Suikerziekte in het oog
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan leiden tot afwijkingen aan het netvlies. Met de laser is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen en zo het gezichtsvermogen zo goed mogelijk te bewaren. Het is niet mogelijk de beschadiging te herstellen. Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meer laserbehandelingen nodig. De beschadiging van het netvlies door suikerziekte kan gedurende langere tijd doorgaan, waardoor soms aanvullende behandeling nodig is.

Hoge oogdruk
Hoge oogdruk kan leiden tot een toenemende, blijvende beschadiging van de oogzenuw (glaucoom). Dit veroorzaakt verkleining van het gezichtsveld en leidt uiteindelijk tot blindheid. Met een laserstraal wordt de afvoer van het inwendige oogvocht verbeterd, waardoor de oogdruk vermindert.
De behandeling duurt 10 tot 20 minuten en is vrijwel pijnloos.

Andere aandoeningen
Er zijn nog meer afwijkingen van het netvlies die aanleiding kunnen zijn voor een laserbehandeling.

  • De vorming van nieuwe bloedvaten in het oog. Als bloedvaatjes in het netvlies verstopt raken, ontstaat een zuurstoftekort in het netvlies. Daardoor kan een wildgroei van broze bloedvaatjes ontstaan. De nieuwgevormde bloedvaatjes kunnen behandeld worden met een laser.
  • Vocht in de gele vlek (macula-oedeem ) verminderen.
    Aandoeningen van de bloedvaten in het netvlies kunnen leiden tot lekkage van vocht. Wanneer het vocht zich opstapelt in de gele vlek van het netvlies spreekt men van macula-oedeem. Met een beperkt aantal gerichte laserstralen kunnen de lekkende haarvaten als het ware dichtgelast worden.

Nastaar
Na een staaroperatie kan het lenszakje waar de kunstlens in zit troebel worden. De gezichtsscherpte vermindert dan weer. Dit heet nastaar. Met een laserstraal kan een opening in het lenszakje gemaakt worden. Hierna kan de nastaar niet meer terugkomen.
De behandeling duurt enkele minuten en is pijnloos.

Hechtingen
Hechtingen in het oog na een glaucoomoperatie kunnen met de laser pijnloos losgemaakt worden.

Voorbereiding

Voor de behandeling moet het oog gedruppeld worden. Het kan zijn dat u druppels meekrijgt om thuis te druppelen, maar het is ook mogelijk dat u in de polikliniek wordt gedruppeld.
Direct na de behandeling ziet u vaak minder scherp door de lichtflitsen en de oogdruppels die u heeft gehad. Zelf autorijden na de behandeling is dus niet mogelijk. Begeleiding, ook als u met het openbaar vervoer of de taxi komt, is aan te bevelen.

De behandeling

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan de balie van de polikliniek Oogheelkunde op niveau 1 van het Maastricht UMC+.
Bij de behandeling wordt een contactlensje op het hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de oogarts. De laserstralen worden door deze lens heen gericht op de afwijking die behandeld moet worden.

Belangrijk: Na de behandeling is het raadzaam om samen met een begeleider naar huis te gaan. Na de ingreep is het niet verstandig om zelfstandig te fietsen/rijden of wandelen.

Weer thuis

Als u pijn heeft na de behandeling, kunt u een pijnstiller nemen (bijvoorbeeld paracetamol) en het oog sluiten.
Als de pijn langer dan 12 uur duurt, wordt u verzocht contact op te nemen met uw oogarts.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of bellen met de polikliniek Oogheelkunde van het Maastricht UMC+:

Polikliniek Oogheelkunde         043-387 68 00
op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 uur

Spoedeisende Hulp (SEH)         043-387 67 00
na 17:00uur en in het weekend
Vraag dan naar dienstdoende oogarts.

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021