MUMC

Folder

Wenkbrauwlift

In overleg met uw behandelende arts hebt u besloten een wenkbrauwlift te laten uitvoeren vanwege klachten door de laagstand van uw wenkbrauwen.
Deze klachten kunnen zijn:

  • vermoeide ogen
  • hoofdpijn
  • een gezichtsveld beperking

Op dit blad krijgt u informatie over de operatie. U vindt de polikliniek Plastische Chirurgie op niveau 1. Volg route 7-1 (blauw).

Mogelijkheden en verwachtingen

Na een wenkbrauwlift bent u meestal voor jaren vrij van klachten. Toch kunnen de klachten terug komen en kan een nieuwe wenkbrauwlift nodig zijn. Er zijn verschillende technieken om een wenkbrauwlift te doen. Dit informatieblad gaat over een directe of lokale wenkbrauwlift. Er is ook een mogelijkheid om de wenkbrauwen te liften middels een voorhoofdlift. Beide technieken hebben hun eigen voor- en nadelen.

Voorbereiding

  • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u, in overleg met uw behandelend arts, hiermee stoppen voor de ingreep.
  • Bent u onder controle bij de Trombosedienst, informeer deze dan over de geplande ingreep. U wordt op het Chirurgisch Dagcentrum geopereerd, met plaatselijke verdoving. U hoeft niet nuchter te zijn.

De operatie

U meldt zich op de afgesproken dag en tijd aan de balie van het Chirurgisch Dagcentrum op niveau 2. Volg H-2 Groen.

Kort voor de operatie tekent de plastische chirurg het huiddeel af dat hij weg neemt, zie onderstaande foto`s.

Afb1
afb2
afb3

Tijdens de operatie maakt de chirurg een snee net boven de wenkbrauw en haalt het huidoverschot weg. Hierna wordt de snee in de huid weer gehecht. Na de operatie kan de wenkbrauw en het ooglid dik, blauw en gezwollen zijn.
Na de ingreep kunt u naar huis. De ingreep duurt ongeveer een uurtje.

Na de operatie

Het grootste deel van het litteken ligt net boven de wenkbrauw. Het eerste halfjaar is het litteken rood en duidelijk zichtbaar. Hierna wordt het litteken minder zichtbaar. Bij pijn kunt een paracetamol 500 milligram innemen. Ook adviseren wij u om te koelen met een ijsbril. Een ijsbril kunt u kopen bij de drogist. Tevens moet u er voor zorgen dat u een begeleider bij u heeft, die u naar huis brengt, u mag niet zelf auto rijden.

Mogelijke complicaties

  • Onderhuids bloed lekken. Dit is meestal niet ernstig, maar in dit geval duurt het langer voordat de oogleden en wenkbrauwen er weer normaal uitzien.
  • De wenkbrauwen zijn vaak niet helemaal symmetrisch (gelijk) soms is een extra correctie nodig.
  • Door een littekenreactie kan de wenkbrauw gaan trekken. Dit kan een aantal weken tot maanden aanhouden, maar dit gaat wel over.
  • Gevoelloosheid van het voorhoofd of vochtophoping in het operatiegebied. Deze klachten verdwijnen vanzelf.
  • Zeldzaam is zogenaamde epitheelcyste (een holte met huidcellen) in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch verwijderd worden.

Weer thuis

Als u weer thuis bent kunt enkele weken last hebben van gezwollen ogen en/of een zwaar gevoel. Dit gaat vanzelf over. Meestal kunt u na enkele dagen uw werk weer hervatten. Sporten bouwt u na een aantal weken langzaam op. U mag douchen, de hechtpleistertjes laat u zitten tot aan de polikliniekcontrole.

Controle

Een week na de ingreep komt u terug op de polikliniek Plastische Chirurgie en worden de hechtingen verwijderd. Na zes weken komt u terug bij uw plastische chirurg om het resultaat te bespreken. Deze afspraken moet even zelf maken aan de balie van de polikliniek Plastische Chirurgie.

Vergoedingen

Uw plastisch chirurg dient een aanvraag in bij uw zorgverzekering voor het vergoeden van deze ingreep. De kosten voor de directe wenkbrauwlift worden echter niet in alle gevallen vergoed. Het is raadzaam om vooraf zelf uw polis na te kijken en informatie te vragen bij uw zorgverzekering.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft stel ze gerust. Wij zijn graag bereid deze te beantwoorden.

Polikliniek Plastische Chirurgie
043-387 70 00

Chirurgisch Dagcentrum
043-387 34 00

Websites

Laatst bijgewerkt op 27 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1184