MUMC

Folder

Spataderen verwijderen volgens de Muller-methode

Gezonde aderen zorgen voor de afvoer van bloed vanuit het been naar het hart. Spataderen zijn kronkelende, lekkende bloedvaten. Ze zijn duidelijk zichtbaar, verdikt of voelbaar. Soms geven spataderen klachten. Denk aan krampen of een vermoeid gevoel in de benen.

U komt voor een behandeling aan uw spataderen naar het ziekenhuis. De arts heeft dit met u besproken. De behandeling gebeurt op de polikliniek Dermatologie. U vindt de polikliniek op niveau 1 van het Maastricht UMC+. Volg hiervoor route blauw naar 7-1. (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d11)

In deze folder leest u wat u kunt verwachten.

Spataderen

Bezoek aan de polikliniek

Tijdens uw eerste bezoek aan de polikliniek Hart+Vaat Centrum onderzoekt de dermatoloog of u spataderen heeft. Hij bekijkt dan ook of hij u kan behandelen. De behandeling heet de Muller-methode. 
U kunt met de arts uw klachten, vragen en wensen bespreken. Hij informeert u ook over de behandeling en het resultaat dat u mag verwachten. Ook bespreekt hij mogelijke complicaties.

Voorbereidingen

  • Geen crèmes en zalven. 
    Gebruik op de dag van de behandeling geen zalven, crèmes of lotions op het been dat wordt behandeld. Dit om te voorkomen dat pleisters na de behandeling loslaten.
  • Elastische kous. 
    Heeft de specialist u een elastische kous voorgeschreven? Of heeft u die in het verleden op de polikliniek gekregen? Neem deze dan mee naar de ingreep. 
    Zo niet, krijgt u na de ingreep één kous mee.
  • Stoppen met bloedverdunners. 
    Gebruikt u medicijnen die uw bloed verdunnen? Dan vertelt de arts u wanneer u met deze medicijnen moet stoppen. Stoppen met bloedverdunners is meestal niet nodig.

 

  • Stoppen met roken. 
    Door te roken vernauwen de bloedvaten. Dit kan de genezing van de wond verstoren. Wij adviseren u daarom te stoppen met roken. Doe dit 4 tot 6 weken voor de behandeling en tot 2 weken erna. Probeer in ieder geval zo min mogelijk te roken.
  • Stoppen met alcohol. Alcohol vergroot de kans op een bloeduitstorting of nabloeding. Drink daarom minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol.
  • Medicatie en allergieën. 
    Vertel de arts voor de behandeling welke medicijnen u gebruikt. Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen of voor lidocaïne? Vertel dit dan ook.

De behandeling

Voor de behandeling geven we op uw been aan waar de spataderen zitten die we verwijderen. Dat doen we met een speciale stift. U staat hierbij rechtop. 
Daarna gaat u op de behandeltafel liggen. We verdoven de huid op verschillende plaatsen. Dat doen we met een spuit. 
Daarna maken we een klein sneetje in de huid dichtbij de spatader. We halen de spatader via dit sneetje weg. Daarvoor gebruiken we een klein ‘haaknaaldje'. 
De prikken om de huid te verdoven zijn gevoelig. De rest van de behandeling doet meestal geen pijn. U voelt wel dat de arts bezig is aan uw been.

Doet de behandeling toch pijn? Vertel dit dan aan de arts. We geven dan nog een extra verdoving. 
Na de behandeling sluiten we de sneetjes met strips. Heel soms gebeurt dit met een hechting. 
Als laatste brengen we een drukverband en verbandkous of zwachtel aan. 
De hele ingreep duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling blijft u nog een half uur in de wachtkamer zitten. Dit is ter controle op eventueel nabloeden. Hierna mag u naar huis. 
U mag niet zelf autorijden of fietsen. Ook is het beter om geen zwaar werk te doen. U mag wel lopen om kleine dingen in huis te doen. Leg uw been op zithoogte als u gaat zitten. 
In de eerste week na de behandeling mag u niet sporten. Blijf wel goed in beweging. Bijvoorbeeld door meerdere keren per dag te wandelen of te fietsen. Zorg dus dat u niet te lange periodes alleen maar rust. 
Saunabezoeken, zonnebanken en zonnen raden wij af tot ten minste 6 weken na de behandeling. Zonnen en zonlicht vergroten de kans op (bruine) verkleuringen. Indien u binnen 6 weken na de ingreep wilt vliegen, overleg dit dan met uw behandelend arts.

We houden de wondjes, pleisters en drukverbanden bij elkaar met een witte elastische kous. Dit pakket moet u een week lang dag en nacht dragen. U mag hiermee niet douchen. 
Een week na de behandeling mag u het hele pakket eraf halen. De kans is groot dat uw been blauw is. Dit is normaal en trekt vanzelf weer weg. 
Over de witte kous komt ook nog een bruine kous. Deze draagt u 2 weken alleen overdag. De eerste week draagt u de bruine kous over de witte kous heen. De tweede week draagt u de bruine kous over het been. 
Vindt u het prettig om de bruine kous na die 2 weken ook nog te dragen? Dan mag dat gerust.

Resultaat

Een controle van het behandelde been plannen we niet meer standaard in. 
Heeft u klachten van een pijnlijk, gezwollen, rood of warm been. Of voelt u zich ziek of heeft u koorts? Dan kunt u de poli bellen en plannen wij een extra controle in. 
Krijgt u nog een aanvullende behandeling of een behandeling aan uw andere been? Dan krijgt u automatisch een volgende oproep.

Complicaties en risico’s

Na een behandeling kunnen altijd complicaties optreden. Het behandelde gebied kan bijvoorbeeld ontsteken. Die kans is echter heel klein. 
Andere klachten die u kunt krijgen zijn:

Blauwe plekken en nabloedingen
Bijna alle patiënten krijgen na de Muller- behandeling blauwe plekken. En bijvoorbeeld een beurs gevoel in het behandelde gebied. Het been kan een week na de ingreep bont en blauw zien. Dit is normaal en trekt vanzelf weg in 3 tot 6 weken. 
Soms zijn er ook nabloedingen. De kans hierop is heel klein. Krijgt u thuis een nabloeding? Ga dan rustig zitten met het been omhoog. Laat de kous aan. En druk een kwartier met een schone handdoek of theedoek op de bloedende plek. Helpt dit niet? Bel dan of de polikliniek Dermatologie.

Pijn of krampen 
Soms heeft u pijn of kramp in het been of de voet. Dit komt omdat de elastische kous te strak zit. Heeft u hier last van? Bel dan met de Polikliniek Dermatologie. U krijgt dan een ruimere kous aangemeten of een verband. 
Pijn of kramp kan ook door de ingreep zelf optreden. In dat geval worden de klachten in de dagen na de behandeling langzaam minder. U kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Nemen de klachten niet af? Bel dan met de polikliniek Dermatologie.

Zenuwschade
Heel soms wordt een klein zenuwtakje beschadigd bij het verwijderen van een spatader. Hierdoor voelt u minder of niets in het gebied onder de zenuw. Dit gaat meestal na een paar maanden weer helemaal weg. Bij de behandeling worden nooit grote en belangrijke zenuwen die spieren aansturen geraakt. Deze zitten allemaal veilig in de diepte.

Bruine verkleuringen
Bij ongeveer 5 procent van de behandelingen treden er op de plaats van de spataderen bruine verkleuringen op. Deze trekken meestal vanzelf weg.

Ontsteking van een spatader
Door beschadiging aan de bloedvaten kunnen warme rode ‘knobbels’ op de huid ontstaan. Deze doen pijn. Door het dragen van steunkousen na de ingreep is de kans dat dit gebeurt klein. 
Krijgt u toch een ontstoken spatader? Dan geneest deze vanzelf. Wordt de ontsteking groter? Of krijgt u meer klachten hiervan? Bel dan met de polikliniek Dermatologie.

Trombosebeen of longembolie 
Bij alle behandelingen van spataderen is er een risico op een trombosebeen. Dit komt bijna nooit voor. Maar we kunnen dit niet uitsluiten. 
Klachten die bij een trombosebeen of longembolie passen zijn:

  • Pijn
  • Roodheid
  • Zwelling aan het behandelde been
  • Kortademigheid
  • Hoesten
  • Bloed ophoesten
  • Pijn bij zuchten
  • Pijn op de borst

Heeft u klachten die horen bij een trombosebeen of longembolie? Bel dan altijd met de polikliniek Dermatologie. U mag ook bellen als u hierover ongerust bent. Of als u over deze klachten twijfelt.

De informatie in deze folder is bedoeld om u voor te bereiden op het gesprek met de arts. Iedere persoon en situatie is anders. De informatie in deze folder kan dus nooit compleet zijn. De informatie in deze folder biedt geen garantie voor het eindresultaat van uw behandeling.

Contact

Heeft u vragen over de behandeling? Zet deze dan alvast op papier. U kunt deze tijdens het spreekuur met de arts bespreken.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Of wilt u meer informatie? Bel ons dan.

  • Polikliniek Dermatologie

Telefoon: 043 - 387 50 00
bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 13.00 uur regulier (geef na 13.00 uur spoed aan, dan zult u doorverbonden worden)

  • Spoedeisende Hulp

Telefoon: 043 - 387 67 00
’s avonds, ’s nachts en in het weekend

Websites

Laatst bijgewerkt op 20 december 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1188