https://info.mumc.nl/sites/default/files/styles/crop_thumbnail/public/2021-02/Mumc%2B.jpg?itok=1az92HRc

Folder

De behandeling van aambeien

Samen met uw arts heeft u besloten om uw aambeien te laten behandelen.
In deze folder leest u over de behandeling.

Wat zijn aambeien?

Aan de binnenkant van de anus (poepgat) zitten aders. Door te veel druk kunnen deze aders gaan opzwellen en uitsteken. Ze zitten dan niet meer op hun plek. Dan noemen we de aders aambeien. Een ander woord voor aambeien is hemorroïden.

.

Waardoor ontstaan klachten?

Te veel druk op de aders kan bijvoorbeeld ontstaan als u altijd harde ontlasting (poep) heeft. Of als u veel zit of een ongezonde leefstijl heeft. Het kan ook zijn dat aambeien voorkomen in uw familie. 

De klachten

Aambeien geven meestal de volgende klachten:

  • jeuk en pijn rond de anus
  • verlies van helder bloed, vooral na het poepen
  • het gevoel dat u moet poepen, maar u hoeft toch niet

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunners? Geef dit dan door aan de arts vóór het onderzoek

Tijdens uw bezoek aan de polikliniek hoort u van de arts welke behandeling voor u het beste is. Ook vertelt de arts of u nuchter moet zijn voor de behandeling. Dus of u wel of niet mag eten en drinken van tevoren. 

De behandeling

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Endoscopie van het Maastricht UMC+ op niveau 2. Volg route G - 2 groen. (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d136)

De chirurg kan aambeien behandelen:

  • door de aders terug te zetten op hun plek
  • of door het deel dat uitsteekt weg te halen

De behandeling gebeurt op de polikliniek of tijdens een korte ziekenhuisopname. Dit hangt ervan af hoe erg uw klachten zijn.

Er zijn 3 verschillende manieren om aambeien te behandelen.

1.Behandeling van aambeien met rubber bandjes

Dit is een behandeling op de polikliniek, zonder verdoving. Wij adviseren u wel om een bekende mee te nemen naar het ziekenhuis.

De chirurg plaatst een kijkbuisje in uw anus. Via dat kijkbuisje gaat een zuigbuisje naar binnen. Daarmee wordt de aambei terug op zijn plaats gezet. Om het teveel aan slijmvliesweefsel heen komt een rubberen bandje. Het overtollige slijmvlies sterft af in 7 tot 10 dagen. Het rubberen bandje verliest u vanzelf een keer tijdens het poepen. Het wondje geneest vanzelf. Deze behandeling duurt ongeveer 5 minuten. Meteen na de behandeling kunt u weer naar huis.

2.Behandeling van aambeien door operatie

Voor deze behandeling wordt u op de dag van de operatie opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt plaatselijke verdoving of algehele verdoving (narcose). U hoeft van tevoren geen dieet te volgen.

De chirurg tilt de aambei omhoog en zet hem op zijn plaats met een hechting. Daarna zal de aambei vanzelf kleiner worden, totdat hij helemaal weg is. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Na de operatie mag u naar huis. Na ongeveer 6 weken merkt u het resultaat.

In de 6 tot 8 weken na deze operatie kunt u nog wat pijn hebben.

3. Het wegsnijden van de aambeien

Voor deze behandeling wordt u op de dag van de operatie opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt plaatselijke verdoving of algehele verdoving (narcose). U hoeft van tevoren geen dieet te volgen.

De chirurg snijdt de aambeien weg. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Na de operatie mag u naar huis.

In de 6 tot 8 weken na deze operatie kunt u nog wat pijn hebben. Deze behandeling kan pijnlijk zijn, omdat er na de operatie wonden zijn die open zijn of maar voor een deel gesloten.

Mogelijke complicaties

 Bij elke operatie is er een kans op complicaties, maar bij de behandeling van aambeien is die kans klein. Mogelijke complicaties zijn:

Bloedverlies uit de anus

Het kan zijn dat u in de eerste weken wat bloed en slijm verliest bij het poepen. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Meestal stopt dit vanzelf.

Moeite met plassen

Het kan zijn dat u moeite heeft met plassen en tijdelijk een slangetje (katheter) in de blaas nodig heeft.

Wondpijn

De eerste weken na de operatie kunt u pijn hebben bij de anus. U mag 2 tabletten van 500 mg paracetamol nemen. Dit mag u maximaal 4 keer per dag doen. U hoort van uw arts wanneer u moet stoppen met de pijnstillers.

Zwelling rond het wondgebied

Het wondgebied kan zwellen. Daardoor kunt u het gevoel krijgen dat een deel van de aambeien er nog zit, maar dat is bijna nooit zo. Door de zwelling kunt u steeds het gevoel hebben dat u naar de wc moet. De zwelling verdwijnt na een aantal dagen tot weken.

Weer thuis

U kunt na de behandeling nog een tijdje last hebben van het operatiegebied. Hoe lang dit duurt, hangt af van welke behandeling u heeft gehad. Meestal is het wondgebied binnen 3 tot 4 weken genezen. Vaak kunt u na ongeveer 1 week weer de dagelijkse dingen doen.

U kunt er zelf voor zorgen dat de wondjes goed genezen. U kunt ook voorkomen dat de aambeien terugkomen:

  • Eet genoeg vezels. Voorbeelden van voeding met veel vezels zijn: bruin brood, zilvervliesrijst, groente en fruit. En drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Zo houdt u uw poep zacht.
  • Aambeien ontstaan eerder als u veel zit en weinig beweegt. Dan is de kans op een verstopping groter. Zorg dat u regelmatig beweegt. Zo voorkomt u een te hoge druk op de anus.
  • Wanneer u voelt dat u moet poepen, ga dan meteen naar het toilet. Als u uw ontlasting langer ophoudt, wordt het dikker en moet u meer persen. Dan komt er te veel druk op uw anus.
  • Was uw handen met zeep na elk toiletbezoek.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Of heeft u na de behandeling thuis problemen? Neem dan contact met ons op.

Maandag tot en met vrijdag overdag:
Polikliniek Chirurgie                   
Telefoonnummer: 043 387 4900
Email: poli.chirurgie@mumc.nl

’s Avonds en in het weekend:
Spoedeisende Hulp (SEH)         
Telefoonnummer: 043 387 67 00
Vraag naar de chirurg die dienst heeft.

Website

Laatst bijgewerkt op 28 februari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1205