https://info.mumc.nl/sites/default/files/styles/crop_thumbnail/public/2021-02/Mumc%2B.jpg?itok=1az92HRc

Folder

De behandeling van aambeien

In overleg met uw arts heeft u besloten uw aambeien te laten behandelen.
In dit informatieblad leest  u alles wat voor u belangrijk is in verband met deze ingreep.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn zwellichaampjes in het onderste deel van de endeldarm, tegen de anus aan. Die zwellichaampjes verzorgen de fijne continentie, dat wil zeggen dat u aanvoelt of er lucht of ontlasting aankomt. De zwellichaampjes kunnen door vergrote druk uitzetten en klachten veroorzaken.

Vergrote druk kan bijvoorbeeld ontstaan door chronisch harde ontlasting, een zittende leefwijze, een onevenwichtig dieet of familiaire aanleg. De meest voorkomende klachten van aambeien of hemorroïden zijn jeuk en pijn rond de anus, verlies van helder bloed (voornamelijk na de ontlasting) en loze aandrang.

.

Voorbereiding

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit voor de behandeling melden.

Welke behandeling voor u het beste is en of u wel of niet nuchter moet zijn voor de behandeling bespreekt de arts met u tijdens uw polikliniekbezoek.

De behandeling

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Endoscopie van het Maastricht UMC+ niveau 2. Volg G-2 groen.

De behandeling van aambeien bestaat uit het terugbrengen van de zwellichamen op hun oorspronkelijke plaats of het teveel aan zwellichamen te verwijderen. Afhankelijk van de ernst van de klachten gebeurt de behandeling poliklinisch of tijdens een korte ziekenhuis opname. Dit van aambeien kan op 3 verschillende manieren gebeuren.

1.Behandeling van aambeien met rubber bandjes

Dit is een poliklinische behandeling zonder verdoving of narcose. Tijdens de behandeling wordt een kijkbuisje in de anus ingebracht. Via dat kijkbuisje wordt een zuigbuisje naar binnen gebracht, waarmee de aambei terug op zijn wordt plaats gezet. Het teveel aan slijmvliesweefsel wordt afgesnoerd met een rubberen bandje. Het afgesnoerde slijmvlies sterft af in zeven tot tien dagen. Het rubber bandje verliest u vanzelf met de ontlasting waarna het wondje verschrompeld

De behandeling duurt in totaal ongeveer vijf minuten.

Meteen na de behandeling kunt u weer naar huis. Wij adviseren u niet alleen naar huis te gaan en iemand ter begeleiding mee te nemen.

2.Behandeling van aambeien door operatie

Voor deze behandeling wordt u op de dag van de operatie opgenomen in het ziekenhuis. De behandeling vindt plaats onder regionale of algehele verdoving. Voorafgaand aan de operatie hoeft u thuis geen dieet te volgen of andere voorbereidingen te treffen.

Tijdens deze operatie wordt het aambeiencomplex omhoog getild en op zijn plaats gehouden met een hechting, waardoor de aambei verschrompeld. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Na de ingreep mag u naar huis. Na ongeveer zes weken merkt u het resultaat.

U kunt zes tot acht weken na deze operatie nog wat pijnklachten hebben.

3. Het wegsnijden van de aambeien

Voor deze behandeling wordt u op de dag van de operatie opgenomen in het ziekenhuis.

De behandeling vindt plaats onder lokale of algehele verdoving. Voorafgaand aan de operatie hoeft u thuis geen dieet te volgen of andere voorbereidingen te treffen.

Tijdens deze operatie snijdt de chirurg de aambeien weg. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Na de ingreep mag u naar huis. Deze behandeling kan pijnlijk zijn, omdat er na de operatie open- of slechts gedeeltelijk gesloten wonden zijn.

U kunt zes tot acht weken na deze operatie nog wat pijnklachten hebben.

Mogelijke complicaties

Zoals bij elke ingreep bestaat er een kans op complicaties. Bij de behandeling van aambeien is die kans klein. Mogelijke complicaties zijn.

  •  Bloedverlies uit de anus.
    Het is mogelijk dat u de eerste weken wat bloed en slijm verliest bij de ontlasting. Hier hoeft u zich niet ongerust over maken, meestal stopt dit vanzelf.

    Moeite met plassen.
    Soms hebt u moeite met plassen en moet er tijdelijk een slangetje (katheter) in de blaas geplaatst worden.

     Wondpijn.
    De eerste weken na de ingreep kunt u pijn hebben bij de anus. Om de pijn te verlichten mag u maximaal vier maal per dag twee tabletten paracetamol 500 mg nemen. Uw arts adviseert u wanneer u moet stoppen met de pijnstillers.

    Zwelling rond het wondgebied.
    Het wondgebied kan zwellen waardoor u het gevoel heeft dat een deel van de aambeien zijn blijven zitten. Dit is zelden het geval en de zwelling verdwijnt in de loop van dagen tot weken. Door de zwelling kunt u ook het gevoel hebben constant naar de wc te moeten.

Weer thuis

Afhankelijk van de aard van de ingreep zult u na de behandeling nog enige tijd hinder kunnen ondervinden van het operatiegebied. Meestal is het wondgebied binnen drie tot vier weken genezen. Vaak kunnen de dagelijkse activiteiten na ongeveer een week weer worden hervat.

U kunt zelf maatregelen nemen om de wondjes goed te laten helen en het terugkeren van aambeien te voorkomen.

Houdt uw ontlasting zacht door vezelrijk voedsel te eten en 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Voorbeelden van voeding met veel vezels zijn: bruin brood, zilvervliesrijst, groente en fruit.

Aambeien ontstaan eerder wanneer u veel zit en weinig beweegt. De spijsvertering wordt dan te weinig gestimuleerd en is de kans op een verstopping groter. 3/3

Vermijd lange periodes dat u niet beweegt. Zo voorkomt u dat een verhoogde druk op de anus.

Verminder druk op de anus door direct naar het toilet te gaan wanneer u aandrang voelt. Als u uw ontlasting langer ophoudt, dikt het meer in en moet u meer persen om het te lozen.

Zorg na een toiletbezoek voor een goede hygiëne.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft of er zijn na de ingreep thuis problemen, neem dan contact met ons op.

Polikliniek Chirurgie 043-387 49 00 (tijdens kantooruren)
E-mail poli.chirurgie@mumc.nl

Spoedeisende Hulp (SEH) 043-387 67 00
(’s avonds en in het weekend; vraag naar de dienstdoende chirurg)

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1205