https://info.mumc.nl/sites/default/files/styles/crop_thumbnail/public/2021-02/Mumc%2B.jpg?itok=1az92HRc

Folder

CRH-test

Onderzoek naar de functie van de hypofyse

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek naar de functie van de hypofyse te laten doen. De hypofyse is een klein orgaan dat zich onder de hersenen bevindt. CRH (Corticotrope Releasing Hormone) stimuleert de afgifte van het hormoon ACTH in de hypofyse. ACTH stimuleert de bijnieren tot de aanmaak van het hormoon cortisol.

Het onderzoek vindt plaats op de Brugpoli.

Hypofyse
Plaats van de hypofyse

Doel van het onderzoek

Cortisol is een belangrijk hormoon bij stress en ziekte zoals koorts en griep. Dit hormoon helpt u om stressvolle situaties aan te kunnen. Door een tekort aan cortisol kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan.

CRH wordt in de hypothalamus gemaakt en stimuleert de hypofyse tot de aanmaak van ACTH. Als de hypofyse te weinig ACTH produceert, worden de bijnieren ook onvoldoende aangestuurd tot aanmaak van cortisol.

Voorbereiding

De dag vóór het onderzoek mag u vanaf 22.00 uur niet meer eten of drinken. Overleg met uw arts welke medicijnen u wel of niet mag innemen.

Onderzoek

U meldt zich op de dag van het onderzoek om 08.15 uur op de Brugpoli van het Maastricht UMC+. De Brugpoli bereikt u via Route 3.

  • Komt u via de parkeergarage dan gaat u via de loopbrug richting centrale hal van het Maastricht UMC+. Op de loopbrug neemt u de eerste gang links.
  • Komt u via de hoofdingang van het Maastricht UMC+ dan gaat u in de centrale hal richting parkeergarage. Op de loopbrug gaat u naar rechts.
  • T: 043 - 387 56 69.

Tijdens het onderzoek zit u in een comfortabele stoel. U krijgt een infuusnaald in de arm. Via de infuusnaald wordt bloed bij u afgenomen en krijgt u CRH ingespoten. Daarna nemen wij nog zesmaal bloed bij u af.

Het onderzoek duurt ongeveer 3 uur. 

Tip: Neem iets te lezen mee van thuis.

Afbeelding Brugpoli

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u gewoon weer eten en drinken. Neem daarom uw ontbijt mee van thuis. U mag ook uw medicijnen weer innemen en u kunt zelf met de auto of het openbaar vervoer naar huis.

Bijwerkingen

Na het inspuiten van het medicijn kunt u kortdurend een warm gevoel en een hoogrode kleur in uw gezicht krijgen. Soms kan een lichte kortademigheid optreden.

De uitslag

Uw behandelend arts informeert u over de uitslag bij de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Contact

Voor vragen over het onderzoek neemt u contact op met de Brugpoli.

T: 043 – 387 56 69

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023