https://info.mumc.nl/sites/default/files/styles/crop_thumbnail/public/2021-02/Mumc%2B.jpg?itok=1az92HRc

Folder

Bekkenbodem spreekuur

Onderzoeken bij darmproblematiek

U bent in verband met darmproblemen door uw huisarts of specialist doorverwezen naar het bekkenbodemspreekuur in het Maastricht UMC+. Het spreekuur zelf vindt plaats op de polikliniek Chirurgie. Tijdens het spreekuur worden een of meer van de drie onderstaande onderzoeken met u afgesproken

Defaecogram

Een defaecogram is een röntgenonderzoek waarbij de positie van de darmen in beeld wordt gebracht tijdens het produceren van ontlasting. Hierdoor kan beoordeeld worden of er sprake is van een verzakking van de darm, of de bekkenbodemspieren goed werken en of er sprake is van ontlastingsverlies. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie (röntgen).

  • Een uur voorafgaand aan het onderzoek start u thuis met het innemen van contrastmiddel. U heeft dit middel opgestuurd gekregen. Of u komt hiervoor een uur eerder naar de afdeling Radiologie. Thuis verdunt u het flesje contrastvloeistof (150 ml polibar) met 150 ml water uit de kraan. Het contrastmiddel wordt gebruikt om de dunne darm zichtbaar te maken op de röntgenfoto’s.

    Twintig minuten voor het onderzoek krijgt u een klysma om de darmen te ledigen. Of u heeft dit thuisgestuurd gekregen. Dit kunt u zelf op het toilet via de anus toedienen. Medewerkers van de afdeling Radiologie kunnen u hierbij helpen. U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te blijven. U mag gewoon eten en drinken.

  • U kleedt zich van onderen uit. Tijdens het onderzoek draagt u een papieren wegwerpschort. U gaat op uw linkerzij op het bed liggen. De radioloog dient contrastmiddel toe in de anus en in de vagina. Het inbrengen doet geen pijn.

    Hierna gaat u op een "nep-toilet" zitten. U probeert het contrastmiddel op te houden en de bekkenbodem aan te spannen. Vervolgens blaast u op uw hand en probeert u hierbij geen ontlasting te verliezen. Daarna kunt u persen. De radioloog zit hierbij achter een scherm en vertelt u wat u moet doen. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

  • De eerste dagen kunt u resten van de witte contrastvloeistof aantreffen in de ontlasting. Belangrijk is om de dag van het onderzoek en de dag erna extra te drinken (1.5-2 liter extra) zodat de contrastvloeistof die u gedronken heeft voor het onderzoek geen tijd krijgt om in te dikken.

Echo-onderzoek van de anus

Bij de echo van de anus wordt er gekeken met behulp van een echoapparaat naar de structuur van de kringspier. We kunnen zien of er beschadigingen zijn en we kunnen de dikte van de kringspier meten. Het onderzoek vindt plaats op het Hart- & Vaat Centrum. Het is echter geen vaatonderzoek. U meldt zich aan de balie en neemt plaats in wachtkamer 2.

U ligt op uw linkerzijde op de onderzoeksbank. Vervolgens wordt er een beetje gel op uw anus gedaan, om het echoapparaat gemakkelijker in te kunnen brengen. Het onderzoek duurt 10 minuten en is niet pijnlijk.

Functiemeting van de anus (manometrie)

Met dit onderzoek wordt de kracht van de kringspier en de gevoeligheid van de endeldarm gemeten.

Dit onderzoek vindt plaats op de polikliniek Chirurgie. U hoeft alleen uw broek (of rok) en onderbroek omlaag te doen. U ligt op de linkerzijde op de onderzoeksbank. Er wordt een dun slangetje met ballonnetje en vier sensoren in de anus gebracht. Daarna wordt u gevraagd te ‘knijpen’ met de anus. Vervolgens wordt een ballonnetje aan het eind van de katheter opgeblazen en geeft u aan wanneer u voor het eerst een aandrang gevoel krijgt, vervolgens wanneer u naar het toilet zou gaan en als laatste wanneer de aandrang te hevig wordt. Hiermee wordt het vullen van de endeldarm met ontlasting nagebootst. Het onderzoek duurt 5-10 minuten en is niet pijnlijk.

Mogelijke complicaties van de onderzoeken

Er zijn geen complicaties waar u rekening mee moet houden na het ondergaan van een of meer van bovenstaande onderzoeken. In enkele gevallen treden er wat ongemakken op in de vorm van anaal bloedverlies, verlies van contrastvloeistof of winderigheid.

De uitslag

De datum van de uitslag staat in uw uitnodigingsbrief. In een enkel geval krijgt u al op dezelfde dag de uitslag. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de arts.

Contact

Bij vragen of problemen, nog voor het onderzoek, neemt u contact op met uw huisarts of uw behandelend arts in het ziekenhuis.
Wanneer zich na het onderzoek thuis problemen voordoen, neem dan contact met ons op. 

Polikliniek Chirurgie
 
op werkdagen
043 - 387 49 00
E-mail: poli.chirurgie@mumc.nl

Spoedeisende Hulp (SEH)  
`s avonds en in het weekend; vraag naar de dienstdoende chirurg
043 - 387 67 00

Laatst bijgewerkt op 28 februari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1212