Folder

Beweegt u mee?

Ook tijdens uw opname op verpleegafdeling B5

Waarom is bewegen belangrijk?

De meeste mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis bewegen te weinig. Ziekte en klachten kunnen het moeilijker voor u maken om te bewegen. Toch is het belangrijk om, als dat kan, in beweging te blijven. Door te bewegen zorgt u er namelijk voor dat uw conditie minder achteruit gaat en u sneller herstelt.

Wist u dat?

De meeste mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis bewegen te weinig. Ziekte en klachten kunnen het moeilijker voor u maken om te bewegen. Toch is het belangrijk om, als dat kan, in beweging te blijven. Door te bewegen zorgt u er namelijk voor dat uw conditie minder achteruit gaat en u sneller herstelt.

Wat kunt u zelf doen?

Het is erg belangrijk dat u tijdens uw ziekenhuisopname in beweging blijft. Hieronder staan meerdere beweegtips:

 • Probeer om tijdens uw herstel in het ziekenhuis zoveel mogelijk zelf te doen. Probeer,  als dat mogelijk is,  u zelf te wassen en aan te kleden. Gaat dit niet, vraag dan een verpleegkundige om u te helpen
 • Draag overdag stevige schoenen en gemakkelijke kleding (geen pyjama en sloffen). Drains, infusen en zuurstofslangen zijn meestal geen probleem als u uw kleding draagt
 • Als u thuis hulpmiddelen gebruikt, bijvoorbeeld een stok of een rollator, neem deze dan mee naar het ziekenhuis
 • Gebruik uw bed alleen om te slapen en te rusten
 • Eet uw maaltijden, als dat gaat,  aan tafel en niet in bed
 • Oefen op uw kamer of in de oefenruimte. Volg bijvoorbeeld twee keer per dag het oefenprogramma op tv
 • Blijf als u bezoek heeft niet op bed liggen, maar ga in een stoel zitten of probeer een rondje te lopen met uw bezoek
 • Heeft u moeite met lopen? Gebruik dan een rollator, looprek of krukken. U kunt ook de verpleegkundige vragen u te helpen. Soms is het nodig dat u hulp krijgt van de fysiotherapeut
 • Neem, zo veel als mogelijk deel aan de activiteiten in de huiskamer

Wat kan en mag ik?

Het is voor u en uw bezoek niet altijd duidelijk wat u wel of niet kan en mag.
Mag u zelfstandig uit bed komen? Heeft u een hulpmiddel nodig? Mag u ook buiten de afdeling lopen? Op uw kamer hangt een Beweegbord waarop dit te zien is.  Zo is voor u, uw bezoek en alle zorgverleners duidelijk wat u mag en kan. Zo zorgen we samen voor goede begeleiding en ondersteuning bij uw herstel. 

Beweegbord met pictogrammen
Beweegbord

Op het beweegbord staan vijf onderwerpen:

 • In en uit bed komen: Hoeveel begeleiding heeft u hierbij nodig? Kunt u dit zelfstandig, met hulp van één of twee personen of mag u om medische redenen niet uit bed?  
 • Hulpmiddel: Hier ziet u welk loophulpmiddel wij adviseren bij het bewegen.  
 • Lopen: Hoeveel begeleiding heeft u hierbij nodig? Kunt u dit zelfstandig, met hulp van één of twee personen of mag u om medische redenen niet lopen?  
 • Loopafstand. Hoever mag en kunt u lopen? Is het advies om op de kamer te blijven of mag u over de afdeling of door het hele ziekenhuis lopen?
 • Bijzonderheden: Hier ziet u of u in staat bent om op een veilige manier de trap op- en af te  lopen. Ook kunnen hier andere bijzonderheden vermeld worden.  

QR-code oefenprogramma

QR-code oefenprogramma

Oefeningen

Wij adviseren u om oefeningen te doen om uw spierkracht en conditie op peil te houden. Afhankelijk van hoeveel u aankunt, doet u deze oefeningen liggend op bed, zittend in een stoel of staand.
Op kanaal 26 van uw televisie wordt twee keer per dag (om 10.30 uur en 14.30 uur) een oefenprogramma uitgezonden waar u zelfstandig aan mee kunt doen. Heeft u het oefenprogramma gemist of wilt u het op een ander moment bekijken, scan dan de QR-code.
De voorbeeldoefeningen staan verderop in deze folder. U kunt de oefeningen ook samen met kamergenoten of bezoek doen. 

Huiskamer

De 'huiskamer' is een ruimte aan het begin van verpleegafdeling B5. Hier is op werkdagen elke ochtend vanaf 8.00 uur een gastvrouw aanwezig. Een dagstructuur tijdens uw opname is belangrijk. Daarom stimuleren wij u om hier (als dat kan lopend) naar toe te gaan. U kunt samen met anderen in een huiselijke sfeer ontbijten en lunchen. Ook zijn er allerlei activiteiten zoals het (voor)lezen van de krant en samen bewegen.

Beweegruimte B5
Huiskamer afdeling B5
Beweegruimte B5
Oefenruimte B5

Oefenruimte

Verpleegafdelingen A5 en B5 hebben een gezamenlijke oefenruimte met onder andere hometrainers en oefenmaterialen. Wilt u hier gebruik maken? Overleg dan met uw arts of verpleegkundige. U kunt zelfstandig of samen met de fysiotherapeut gebruik maken van de oefenruimte.

Loft

U kunt, eventueel samen met bezoek naar de Loft lopen. Dit is een ruimte net buiten de verpleegafdeling. U kunt hier ontspannen samen zitten met uw bezoek en een kopje koffie drinken. Volg vanaf de klapdeuren de gouden voetstappen op de grond. Na ongeveer 20 meter heeft u de Loft bereikt.  

Loft 5
Loft niveau 5

Hoe voelt u zich tijdens het bewegen?

Het is belangrijk dat u goed let op de signalen van uw lichaam. Bij inspanning gaat uw lichaamstemperatuur iets omhoog. U kunt gaan zweten, een hogere hartslag en een snellere ademhaling krijgen. Let op dat u tijdens inspanning gewoon kunt blijven praten en dat u weer herstelt na een rustpauze.

Span u niet te veel in als u koorts heeft.  Het is wel goed om, als dat mogelijk is, lichte activiteiten te blijven doen. Bijvoorbeeld een paar keer per dag uit bed komen, in de stoel zitten, aan-en uitkleden, naar het toilet lopen of korte afstanden lopen. Ook mag u lichte oefeningen op bed of in de stoel doen. Probeer zware inspanning te vermijden tot de koorts weg is. Twijfelt u over wat u mag doen, vraag het dan aan uw verpleegkundige, fysiotherapeut of arts.

Het is belangrijk om uw lichamelijke grenzen in de gaten te houden.

Wanneer moet u stoppen met bewegen?

 • Abnormale vermoeidheid
 • Als u door kortademigheid niet meer kunt praten tijdens het bewegen
 • Duizeligheid
 • Overmatig zweten
 • Misselijkheid
 • Pijn op de borst en/of pijn in een arm

Zijn de klachten na een korte pauze niet over, vertel dit dan aan uw behandelend arts of verpleegkundige.

Voorbeeldoefeningen

Voorbeeldoefeningen
Voorbeeldoefeningen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Verpleegafdeling B5
T:  043-387 45 20 of 043-387 65 20

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1216