Vooraanzicht MUMC+

Patiëntinformatie

Norovirus tijdens uw opname

Tijdens uw opname in het Maastricht MUMC+ blijkt dat u (mogelijk) besmet bent met Norovirus. In deze informatie leest u meer over dit virus en de maatregelen die wij nemen bij een besmetting. 

Wat is het norovirus?

Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat buikgriep veroorzaakt. Als u besmet bent met het norovirus kunt u last hebben van:

  • hoofdpijn
  • buikpijn
  • misselijkheid
  • braken
  • diarree   
  • koorts

 

Meestal beginnen deze klachten tussen een tot drie dagen nadat u besmet bent. De klachten duren gemiddeld een paar dagen, maar kunnen ook langer duren. 
De hevigheid en de duur van de klachten zijn niet bij iedereen hetzelfde. Dit is mede afhankelijk van uw algemene gezondheidstoestand en uw leeftijd.
Er zijn ook mensen die wel besmet zijn maar geen klachten krijgen. Zij kunnen wel besmettelijk zijn voor anderen.

Hoe besmettelijk is het norovirus?

Het norovirus is zeer besmettelijk en er is maar een kleine hoeveelheid virus nodig om ziek te worden.
Via de ontlasting of het braaksel van besmette personen verspreidt het virus zich.  Het virus wordt onder andere overgebracht via handen die na het toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Ook is besmetting via de lucht mogelijk als een besmet persoon moet braken (overgeven). U bent besmettelijk voor anderen van één tot twee dagen voordat u de klachten kreeg, tot drie dagen nadat uw klachten verdwenen zijn.

Waar kunt u besmet raken?

Het norovirus kunt u overal oplopen. Zeker als er een epidemie is en veel mensen ziek zijn.
U kunt besmet raken met het virus via besmette huisgenoten, via uw bezoek en via de omgeving op openbare plekken.

In het ziekenhuis nemen wij extra maatregelen om verspreiding van het norovirus tussen patiënten en medewerkers te voorkomen. Er worden isolatiemaatregelen genomen en er wordt ook extra schoongemaakt als dat nodig is.

Isolatiemaatregelen in het ziekenhuis

Als u wordt opgenomen met (mogelijke) klachten van buikgriep, wordt u geïsoleerd (apart) verpleegd.  Bij het norovirus wordt u in ‘contactisolatie’ verpleegd. Dit betekent dat u op een eenpersoonskamer ligt en er tijdens de verzorging extra hygiënemaatregelen zijn.

De isolatiemaatregelen mogen worden gestopt als u 48 uur klachtenvrij bent. U bent dan niet meer besmettelijk voor anderen. Uw behandelend arts kan beoordelen of de isolatie gestopt kan worden.

Hoe wordt het virus behandeld?

In de meeste gevallen is norovirus ongevaarlijk en herstelt u vanzelf binnen enkele dagen als u voldoende drinkt. Bent u in het ziekenhuis  opgenomen omdat u norovirus heeft, dan bespreekt uw behandelaar de behandelmogelijkheden met u door.

Bezoek

U mag bezoek ontvangen. Als uw bezoek nog patiënten op andere afdelingen in het ziekenhuis wil bezoeken, dan bezoeken zij u als laatste. Bij het verlaten van de kamer moeten de bezoekers de handen wassen met water en zeep.

Maatregelen thuis

Wanneer u weer thuis bent, hoeft u geen bijzondere maatregelen te treffen.
Wel is het belangrijk dat u grondig uw handen wast, nadat u naar het toilet bent geweest.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan aan uw behandelend arts of verpleegkundige.

Website

Laatst bijgewerkt op 22 april 2021