_

Patiëntinformatie

Percutane Radiologische Gastrostomie (PRG) verzorging en informatie

Verzorging en informatie

Algemeen

Bij u is een voedingssonde, ofwel Percutane Radiologische Gastrostomie sonde (PRG-sonde) geplaatst. Op dit blad krijgt u informatie over de verzorging van deze sonde. Deze informatie is bedoeld voor u als patiënt, voor familie, de thuiszorg, uw huisarts en specialist.

Wanneer de PRG-sonde geplaatst is blijft u nog minstens 24 uur ter observatie in het ziekenhuis. Na deze 24 uur zal een de verpleging de sonde controleren. Als alles in orde is zal de eerste sondevoeding aangesloten worden door een speciaal voedingsteam. De zaalarts besluit vervolgens of u naar huis mag.

Op dit moment zitten er twee of drie hechtingen die via de buikwand in de maag bevestigd zijn. Deze zullen ongeveer 12 dagen na plaatsing verwijderd worden op de vaat- en interventiekamer op locatie Beeldvorming 3.
Als u  verhinderd bent voor de gemaakt afspraak Wanneer de afspraak die reeds gemaakt is niet haalbaar is voor u, neem dan gerust telefonisch contact op.

Om op de locatie Beeldvorming 3 te komen volgt u route H3 en neemt u lift H naar niveau 3. Meld u bij aankomst aan bij de balie.

Afspraak

Type afspraak : Hechtingen verwijderen

Locatie : Afdeling Beeldvorming, locatie Beeldvorming 3

Datum : _______________

Tijd : _______________

Gegevens PRG sonde

Type PRG-Sonde : Entuit Gastronomy Feeding tube (Cook Medical)

Formaat : 14F

Datum van plaatsing : _______________

Opmerking(en) :

Verzorging van de PRG-sonde

Na uw ontslag uit het ziekenhuis gaat u of de thuiszorg de PRG-sonde verzorgen. Een goede verzorging van de sonde is belangrijk.

Spoel standaard tweemaal daags de PRG-sonde door met 20 milliliter lauw water, ook als u de PRG-sonde (tijdelijk) niet gebruikt.

Aanvullend spoelt u na sondevoeding of andere toediening (bijv. medicijnen) de sonde eenmaal door met 20 milliliter lauw water.

Belangrijk!

Als u medicatie via de sonde krijgt die vermalen moet worden, vermaal deze dan  zo fijn mogelijk. Wanneer u dit  niet doet, kunnen brokken medicatie vast komen te zitten in de PRG-sonde en zo een verstopping veroorzaken.

De juiste wijze van de verzorging van de insteekopening is als volgt:

  • Was uw handen voor u de sonde gaat verzorgen.
  • Is de insteekopening rood of ontstoken, reinig de insteekopening dan met een gaasje gedrenkt in desinfectans (hibicet).
  • Droog de huid goed met een gaasje.
  • Plak bij wondlekkage een schone pleister/gaasje over de insteekopening; plak géén pleister/gaasje als er geen wondlekkage is.

U mag géén bad nemen of zwemmen met een PRG-sonde! Douchen mag wel vanaf drie dagen na het inbrengen.

Denk aan uw afspraak voor het verwijderen van de hechtingen.

Een PRG-sonde wordt normaal gesproken na 12 maanden vervangen. Tussen 08:00 uur en 16:45 uur kunt u bellen om een afspraak in te plannen hiervoor.  Zie onderstaande contactgegevens.

Complicaties en hoe te handelen

De kans op complicaties is beperkt, maar ze kunnen toch optreden. De meest voorkomende complicaties zijn;

  • Symptomen van infectie (koorts, roodheid en zwelling van de insteekopening).
  • Pijnklachten of braken.
  • Lekkage uit de insteekopening.
  • Verstopping van de PRG-sonde.
  • Uitvallen van de PRG-sonde.

Neem contact op met de vaat- en interventiekamer als één of meerdere complicaties zich voordoen.

Wat te doen bij het uitvallen van de PRG-sonde?

U moet dan direct contact opnemen met de vaat- en interventiekamer! Het is belangrijk dat de PRG met enige spoed opnieuw wordt geplaatst om lekkage in de vrije buikholte te voorkomen. Ook kan, als u te lang wacht, de verbinding naar de maag dicht groeien.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen of wilt u een (nieuwe) afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op.

Vaat- en interventiekamer Radiologie
T: 043 - 387 49 15 (dagelijks van 08:00 uur-23:00 uur)

Telefooncentrale MUMC+
T:043 - 387 54 32 en vragen naar sein 5221  (dagelijks van 23:00 uur tot 08:00 uur)

Laatst bijgewerkt op 10 maart 2021