Balie beeldvorming 3

Folder

Percutane Radiologische Gastrostomie (PRG) verzorging en informatie

Verzorging en informatie

Algemeen

Bij u is een voedingssonde, ofwel Percutane Radiologische Gastrostomie sonde (PRG-sonde) geplaatst. In deze folder leest u alle informatie over de verzorging van deze sonde. Deze informatie is bedoeld voor u als patiënt, voor familie, de thuiszorg, uw huisarts en specialist.

Wanneer de PRG-sonde geplaatst is blijft u nog minstens 24 uur ter observatie in het ziekenhuis. Na deze 24 uur zal een verpleegkundige de sonde controleren. Als alles in orde is zal de eerste sondevoeding aangesloten worden door een speciaal voedingsteam. De zaalarts besluit vervolgens of u naar huis mag.

Op dit moment zitten er twee of drie hechtingen die via de buikwand in de maag bevestigd zijn. Deze zullen ongeveer 12 dagen na plaatsing verwijderd worden op de vaat- en interventiekamer op locatie Beeldvorming 3.
Wanneer de afspraak die reeds gemaakt is niet haalbaar is voor u, neem dan gerust telefonisch contact op.

Om op de locatie Beeldvorming 3 te komen volgt u route H3 en neemt u lift H naar niveau 3. Meld u bij aankomst aan bij de balie.

 

Afspraak

Type afspraak : Hechtingen verwijderen

Locatie : Afdeling Beeldvorming, locatie Beeldvorming 3

Datum : _______________

Tijd : _______________

Gegevens PRG sonde

Type PRG-Sonde : 

Formaat :

Datum van plaatsing : _______________

Opmerking(en) :

Verzorging van de PRG-sonde

Na uw ontslag uit het ziekenhuis gaat u of de thuiszorg de PRG-sonde verzorgen. Een goede verzorging van de sonde is belangrijk.

De PRG sonde heeft twee kanalen en uiteindes. Gebruik alléén het uiteinde waar ‘feeding tube’ op staat of het paars kleurige uiteinde. Het uiteinde waar getallen op staan (zoals bijvoorbeeld 5 ml) mag u niet gebruiken! Deze is namelijk voor de ballon. De ballon zorgt ervoor dat de sonde in de maag blijft zitten.

Spoel standaard tweemaal daags de PRG-sonde krachtig door met 20 milliliter water, ook als u de PRG-sonde (tijdelijk) niet gebruikt.

Aanvullend spoelt u na sondevoeding of andere toediening (bijv. medicijnen) de sonde krachtig eenmaal door met 20 milliliter water. Soms kan spoelen met bruiswater effectief zijn na het toedienen van medicatie of korrelige voeding substantie.

 

Belangrijk!

Als u medicatie via de sonde krijgt die vermalen moet worden, vermaal deze dan  zo fijn mogelijk. Wanneer u dit  niet doet, kunnen brokken medicatie vast komen te zitten in de PRG-sonde en zo een verstopping veroorzaken.

 

De juiste wijze van de verzorging van de insteekopening is als volgt:

  • Was uw handen voor u de sonde gaat verzorgen.
  • Is de insteekopening rood of ontstoken, reinig de insteekopening dan met een gaasje gedrenkt in desinfectans (hibicet of huidalcohol).
  • Droog de huid goed met een gaasje.
  • Plak bij wondlekkage een schone pleister/gaasje over de insteekopening; plak géén pleister/gaasje als er geen wondlekkage is.

U mag géén bad nemen of zwemmen met een PRG-sonde! Douchen mag wel vanaf drie dagen na het inbrengen.

Denk aan uw afspraak voor het verwijderen van de hechtingen!

Een PRG-sonde wordt normaal gesproken na 12 maanden vervangen. U kunt hier een afspraak voor inplannen op werkdagen van 08:00-16:45. Zie onderstaande contactgegevens.

Complicaties en hoe te handelen

De kans op complicaties is klein, maar ze kunnen toch optreden. De meest voorkomende complicaties zijn:

  • Symptomen van infectie (koorts, roodheid en zwelling van de insteekopening).
  • Pijnklachten of braken.
  • Lekkage uit de insteekopening.
  • Verstopping van de PRG-sonde.
  • Uitvallen van de PRG-sonde.

Neem contact op met de vaat- en interventiekamer als één of meerdere complicaties zich voordoen.

Wat te doen bij het uitvallen van de PRG-sonde?

U moet dan direct contact opnemen met de vaat- en interventiekamer! Het is belangrijk dat de PRG met enige spoed opnieuw wordt geplaatst om lekkage in de vrije buikholte te voorkomen. Ook kan, als u te lang wacht, de verbinding naar de maag dicht groeien. PRG-sondes kunnen teruggeplaatst worden van 08:00-22:00, zowel op werkdagen als in het weekend.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen of wilt u een (nieuwe) afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op.

Angiografie- en interventiekamer Beeldvorming     043-3874915 (dagelijks van 08:00-22:00)

Laatst bijgewerkt op 21 februari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1257