


Patiëntinformatie
Knie: Kijkoperatie (artroscopie) in de knie
U hebt samen met de orthopedisch chirurg afgesproken om een kijkoperatie in uw knie te laten doen. Via een kijkoperatie, of ‘artroscopie’ kan met behulp van een hoge resolutie camera fijne chirurgische behandelingen worden uitgevoerd. Zonder de knie helemaal open te snijden, kan de chirurg vaststellen of er sprake is van scheuren in de meniscus of kruisband, losse stukjes bot of kraakbeen, beschadigingen aan het kraakbeen of slijmvliesontsteking. In de meeste gevallen kan meteen een ingreep plaatsvinden.

De tekst hieronder betreft algemene informatie over de kijkoperatie. Er zijn aparte teksten over voorste kruisbandherstel, meniscus en kraakbeenherstel. In deze teksten is specifieke informatie opgenomen over herstel, leefregels en oefeningen.
Wanneer is een kijkoperatie mogelijk?
Een scheur in de meniscus (ofwel ‘voetbalknie’) leent zich bij uitstek voor een kijkoperatie. De chirurg verwijdert het gescheurde deel van de meniscus. Andere redenen om een kijkoperatie uit te voeren zijn een gescheurde kruisband of kraakbeenherstel. Vaak kan het herstel van meniscus, kruisband of kraakbeen in één operatie worden uitgevoerd.
De operatie
De ingreep vindt plaats op het Dagcentrum en duurt ongeveer een half uur. De orthopedisch chirurg maakt aan de voorzijde van de knie twee sneetjes van 1 centimeter. Vervolgens brengt hij een dunne camera (artroscoop) in de knie, met een lichtkabel erop aangesloten. De artroscoop is aangesloten op een videocamera en een beeldscherm. Via de opening in de knie wordt het gewricht voortdurend gespoeld met een zoutwateroplossing. De chirurg brengt tijdens de operatie zo nodig kleine instrumenten in het gewricht aan om de knie te kunnen behandelen. De operatie gebeurt onder algehele narcose of via een ruggenprik (‘spinaal’). De ruggenprik kan worden gecombineerd met een slaapmiddel, waardoor u weinig of niets van de operatie merkt. Voor de operatie wordt een strakke band om het been gelegd om het been ‘bloedleeg’ te maken. |
Na de operatie
Na een eenvoudige kijkoperatie kunt u dezelfde dag naar huis. Een enkele keer is het nodig dat u een nachtje overblijft. Na de ingreep mag u de eerste 24 uur niet alleen deelnemen aan het verkeer. Door de nawerking van medicijnen kan het zijn dat u niet helder reageert.
Voor- en nadelen van de operatie
Voordelen:
- Operatie in dagopname, u mag meteen naar huis;
- Minimaal belastende ingreep met doorgaans weinig complicaties;
- Snel herstel omdat de knie niet wordt opengelegd.
Nadelen:
- Afwijkingen in de knieholte zijn moeilijk te bereiken;
- Als de meniscus wordt verwijderd, leidt dit op de langere termijn tot vroege artrose (slijtage)van de knie.
Mogelijke complicaties
Bij een kijkoperatie treden zelden complicaties op. Een van de mogelijke complicatie is infectie. Deze is meestal goed te behandelen. Vaak treedt stijfheid van de knie op door vorming van littekenweefsel (artrofibrose). Daarom is het belangrijk dat u na de operatie meteen start met oefenen. De kans op een trombosebeen is minimaal. Dit is een bloedstolsel waardoor een ader in het been verstopt raakt. Indien u tot de risicogroep behoort, krijgt u dagelijks een injectie met Fraxiparine, een antistollingsmiddel. De verpleegkundige leert u de injectie zelf te zetten, onder de huid. Als er een bloeding in de knie optreedt, kan dit voor aanhoudende zwelling en pijn zorgen. |
Weer thuis
Na de operatie mag u uw been meteen belasten en de knie zonder beperking bewegen. De eerste week thuis legt u uw been hoog, op harthoogte. Leg kussens onder uw knie. De eerste avond en nacht na de ingreep dient er iemand thuis aanwezig te zijn.
Neem meteen contact op met het ziekenhuis indien er sprake is van:
- extreme pijn
- misselijkheid of braken
- een nabloeding
Tijdens kantooruren neemt u contact op met de behandelend arts op de polikliniek Orthopedie. ’s Avonds, ’s nachts en in het weekend belt u met de Spoed Eisende Hulp.
Leefregels
Hieronder zijn enkele algemene leefregels opgenomen. Het is belangrijk dat u deze opvolgt:
|
Controle
De poliklinische controle vindt 10 tot 14 dagen na de ingreep plaats. Als de genezing niet optimaal is, kan een tweede controle nodig zijn. Na genezing zijn de huidwondjes vaak dik. Dit komt doordat het onderliggende kapsel geopend is en iets langere tijd nodig heeft om te genezen. Dit duurt meestal drie tot vier weken.
Contact
Heeft u nog vragen, neem dan contact op.
Polikliniek Orthopedie
043 - 387 69 00
Spoed Eisende Hulp
043 - 387 67 00
Websites
- orthopedie.mumc.nl
- www.mumc.nl
- www.zorgvoorbeweging.nl patiënten/consumenten-website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV).