MUMC

Folder

Schouder: Kijkoperatie in de schouder

Artroscopie

U hebt samen met de orthopedisch chirurg afgesproken om een kijkoperatie in uw schouder te laten doen. Via een kijkoperatie of artroscopie kunnen met behulp van een hoge resolutie camera fijne chirurgische behandelingen worden uitgevoerd. Zonder de schouder helemaal open te snijden kan een slijmbeursontsteking, peesscheur of instabiliteit behandeld worden.

Wanneer is een kijkoperatie mogelijk?

  • In het geval van een impingement syndroom: een slijmbeurs- en rotatorcuffpeesontsteking. De slijmbeurs en het dak van de schouder worden dan gedeeltelijk verwijderd, zodat er meer ruimte ontstaat voor de rotatorcuffpees.
  • Voor het herstel van gescheurde rotatorcuffpezen.
  • Bij terugkerende instabiliteit van de schouder. De kraakbenige rand van de kom wordt hersteld en het kapsel wordt eventueel ingekort en daarmee gestabiliseerd.
  • Bij een gescheurde bicepspees.
  • Bij artrose van het gewricht tussen het schouderblad en sleutelbeen (AC artrose).

De operatie

De ingreep vindt plaats op het Dagcentrum en duurt ongeveer een uur. De operatie vindt onder algehele anesthesie (narcose) plaats. Indien nodig wordt bovendien gedurende 12 uren een zenuw verdoofd en uitgeschakeld. Dit zorgt ervoor dat u na de ingreep geen pijn voelt. Tijdens de operatie worden 3 snedes van 1 centimeter lengte in uw schouder gemaakt. Via de achterste snede wordt de camera ingebracht. Via de snedes aan de voor- en zijkant worden de behandelinstrumenten ingebracht. De artroscoop is aangesloten op een videocamera en een beeldscherm. Via de openingen in uw schouder wordt het gewricht voortdurend gespoeld met een zoutwateroplossing. De chirurg brengt tijdens de operatie zo nodig kleine instrumenten in het gewricht aan om uw schouder te kunnen behandelen. Na de ingreep worden de operatiesneetjes afgedekt. Bij sommige scheuren van de rotatorcuffpees of bij AC artrose wordt direct een grotere snee in uw schouder gemaakt, omdat de gevonden aandoening niet via een kijkoperatie te behandelen is.

Na de operatie

Na de meeste ingrepen kunt u dezelfde dag naar huis. Alleen na de hersteloperatie van de rotatorcuffpees is het nodig dat u een nachtje blijft. Na een ingreep onder narcose mag u gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Door de nawerkingen van medicijnen kan het zijn dat u niet helder reageert.

Dwarsdoorsnede van de schouder
1. Dwarsdoorsnede van de schouder

Voor- en nadelen van de operatie

Voordelen
  • Snel herstel, omdat uw schouder niet wordt opengelegd.
  • Kleine, minimaal belastende ingreep met doorgaans weinig complicaties.
  • Operatie in dagopname, u mag in de meeste gevallen meteen naar huis.
Nadelen
  • De operatie kan het kraakbeen beschadigen en tot vroege artrose leiden.
  • De operatie kan tot stijfheid van uw schouder leiden (frozen shoulder).
  • De operatie verbetert de pijnklachten niet altijd.
  • De operatie kan tot een ‘complex regionaal pijnsyndroom’ (dystrofie) leiden.

Mogelijke complicaties

Bij een kijkoperatie treden zelden complicaties op. Na de operatie kan echter een infectie optreden of (tijdelijke of blijvende) stijfheid van uw schouder, door de vorming van littekenweefsel (artrofibrose). Ook kan er een bloeding optreden waardoor u hevigere pijnklachten kunt krijgen dan voor de operatie (dystrofie).

Weer thuis

Na de behandeling van impingement of AC artrose krijgt u een mitella en mag u uw arm zo snel mogelijk functioneel gebruiken en beginnen met simpele oefeningen. Na de hersteloperatie van een gescheurde pees of instabiliteit van uw schouder gelden striktere regels, zoals het dragen van een schouder-immobilisator gedurende een aantal weken. Ook in een immobilisator moet u met uw hand en pols regelmatig oefenen om dystrofie te voorkomen!
De eerste avond en nacht na de ingreep dient er iemand thuis aanwezig te zijn.

 

Neem meteen contact op met het ziekenhuis indien er sprake is van:

  • extreme pijn;
  • misselijkheid of braken;
  • een nabloeding.

Tijdens kantooruren neemt u contact op met de behandelend arts op de polikliniek Orthopedie. ’s Avonds, ’s nachts en in het weekend belt u met de Spoedeisende Hulp.

Leefregels

Het is belangrijk dat u onderstaande leefregels opvolgt.

  • Na de operatie krijgt u een mitella of een schouder-immobilisator. Volg de verdere instructies van de fysiotherapeut hierover op.
  • De pleisters dient u zelf dagelijks te vervangen. Als de pleisters schoon blijven, kunt u ze tot de eerste poliklinische controle laten zitten.
  • Douchen mag vanaf 7 dagen na de operatie. Laat de wond niet weken en droog ze deppend, niet wrijvend. U mag niet in bad zitten of gaan zwemmen zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn. Vervang natte pleisters.
  • De eerste avond en nacht na uw ontslag uit het ziekenhuis dient er thuis iemand aanwezig te zijn om contact met het ziekenhuis op te nemen ingeval complicaties (extreme pijn, misselijkheid, braken of een nabloeding) optreden.
  • Roken wordt afgeraden in verband met de wondgenezing.
  • Autorijden mag weer na overleg met uw specialist (tijdens het polibezoek). Dit is meestal 4 tot 8 weken na de operatie. Dit heeft te maken met de rechtspositie bij een ongeval.
  • U begint zo snel mogelijk met het oefenen van uw schouder onder begeleiding van een fysiotherapeut, om trombose en stijfheid van uw schouder te voorkomen.
  • Voor pijnstilling mag u maximaal 4 x 1000 mg paracetamol gebruiken (verdeeld over de dag) en indien nodig nog maximaal 3 x 50 mg Diclofenac. Zo nodig mag u bovendien nog per dag 50 mg Tramadol gebruiken.
  • Overleg tijdens de eerste controle op de polikliniek met de specialist wanneer u weer mag sporten en werken.

Controle

De poliklinische controle vindt 10 tot 14 dagen na de ingreep plaats. Als de genezing niet optimaal is, kan een tweede controle nodig zijn. Na genezing zijn de huidwondjes vaak dik. Dit komt doordat het onderliggende kapsel geopend is en iets langere tijd nodig heeft om te genezen. Dit duurt meestal 3 tot 4 weken.

Contact

Hebt u nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie.

Polikliniek Orthopedie
043-387 69 00 : op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur

Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00

Websites

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1264