Afbeelding ziekenhuis

Folder

Sentinel Node Procedure

Onderzoek op Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

Sentinelnode

Algemeen

U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) voor een sentinel node procedure oftewel schildwachtklier onderzoek. In dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg route A - 0 - paars.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling.

Lymfestelsel

Op verschillende plekken in het lichaam zitten groepen lymfeklieren. Ze vormen samen met de lymfebanen het lymfestelsel.

Belangrijke groepen lymfeklieren zitten in: de hals (1), langs de luchtpijp (2), in de oksels (3), bij de longen (4), in de buikholte (5), in het bekken (6), in de liezen (7).

Uitzaaiingen via de lymfe

In de lymfeklieren kunnen uitzaaiingen ontstaan. Daardoor kunnen kankercellen via de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen. Zij kunnen daar uitgroeien tot nieuwe tumoren, dit zijn uitzaaiingen. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen. Meestal komen uitzaaiingen als eerste in de lymfeklier terecht die het dichtst bij de tumor ligt. Deze lymfeklier heet de schildwachtklier.

Lymfestelsel
Lymfestelsel (www.kanker.nl)

Wat is een Sentinel Node procedure?

Bij dit onderzoek wordt de schildwachtklier opgespoord door het inspuiten van een licht radioactief stofje. De schildwachtklier is de eerste klier die mogelijk aangetast is bij uitzaaiingen van een tumor. Uw behandeltraject is voor een deel afhankelijk of er wel of geen uitzaaiingen te vinden zijn in deze klier.  Met dit onderzoek sporen we de schildwachtklier op, maar dat wil niet zeggen dat er in de klier uitzaaiingen aanwezig zijn.  Pas na onderzoek van deze klier onder de microscoop kunnen we vaststellen of de klier uitzaaiingen bevat. Bij dit onderzoek wordt dus alleen de plaats bepaald, die nodig is bij de operatie.

Een sentinel node procedure wordt gedaan bij verschillende soorten kanker, zoals borstkanker (mammacarcinoom), huidkanker (melanoom) en kanker van de geslachtsorganen van de vrouw (vulvacarcinoom) en kanker in het hoofd-hals gebied (halstumor).

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een licht radioactieve vloeistof. De hoeveelheden die hierbij gebruikt worden zijn zo laag dat u en uw omgeving daar geen nadelige gevolgen van ondervinden.
De radioactieve vloeustof wordt zichtbaar met behulp van een speciale camera. Tijdens het onderzoek plaatsen wij de camera’s dicht bij uw  lichaam, maar zullen u niet aanraken. De scanner maakt geen geluid.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding noodzakelijk.

  • U mag uw kleren aanhouden tijdens de scan. Alle metalen voorwerpen zoals uw portemonnee, sleutels, horloge, bril en broekriem voorwerpen, moet u uit of af doen. Draag dus kleding zonder grote metalen onderdelen.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

Als u borstvoeding geeft, kan het zijn dat u na toediening van het radiofarmacon enkele voedingen moet overslaan. Als u hierover vragen heeft, neem dan voor het onderzoek contact op met onze afdeling.

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

Op de dag vóór de operatie of op de dag van de operatie komt u voor dit onderzoek naar de Nucleaire Geneeskunde.

Mammacarcinoom (borsttumor)
Voor een sentinel node procedure van het mammacarcinoom wordt een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof in de huid ter hoogte van de  tumor in de borst ingespoten. Het inspuiten in de huid kan een licht branderig gevoel geven (zoals een muggenbult). Na de injectie moet de vloeistof 20-30 minuten inwerken voordat de foto’s gemaakt kunnen worden. Om de vloeistof in te laten werken vragen wij u gedurende deze inwerktijd de injectieplek te masseren en goed warm te houden. Vervolgens worden twee foto’s gemaakt van ieder 5 minuten. De arts (nucleair geneeskundige) komt kijken of de schildwachtklier goed zichtbaar is op de foto. Het is mogelijk dat extra foto’s gemaakt worden om de locatie beter zichtbaar te maken. Ook is het mogelijk dat de schildwachtklier niet of niet genoeg zichtbaar is. Dan wordt er eventueel een tweede injectie gegeven om deze beter in beeld te brengen.

Melanoom (huidtumor)
Voor een sentinel node procedure van het melanoom wordt een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof rondom het melanoom of het litteken, waar het melanoom heeft gezeten, ingespoten. Deze vloeistof wordt, met behulp van een kleine injectienaald, net onder de huid ingespoten en kan een licht branderig gevoel geven (zoals een muggenbult). Tijdens deze injectie ligt u al op de cameratafel. Direct na de injectie worden de eerste foto’s  gemaakt; dit duurt ongeveer 30 minuten. Vervolgens laten we de vloeistof verder verdelen over het lichaam. Twee uur na de injectie komt u terug en maken we nog een aantal extra foto’s. Ook dit duurt ongeveer 30-40 minuten.

Vulvacarcinoom (schaamlipkanker)
Voor een sentinel node procedure van het vulvacarcinoom wordt de plek van injectie eerst verdoofd meen zalf. Vervolgens wordt een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof in het vulva gebied gespoten. Deze vloeistof wordt, met behulp van een kleine injectienaald, net onder de huid ingespoten en kan gevoelig zijn. Tijdens deze injectie ligt u al op de cameratafel. Direct na de injectie worden de eerste foto’s van ongeveer 30minuten gemaakt. Vervolgens laten we de vloeistof verder verdelen over het lichaam. Twee tot drie uren na de injectie komt u terug en maken we nog een aantal foto’s. Ook dit duurt ongeveer 30 minuten. 

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek technisch gelukt is en het af te beelden gebied er goed op staat, mag u na afloop meteen terug naar de verpleegafdeling, waarna de operatie zal plaats vinden. Als het onderzoek een dag voor de operatie plaats vindt, mag u na het onderzoek naar huis.

Risico’s en bijwerkingen

De licht radioactieve stof is ongevaarlijk voor u en uw omgeving en heeft geen bekende bijwerkingen.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Afdeling Beeldvorming
T: 043 387 67 47  

werkdagen van 08:00 tot 16:30 uur.

Laatst bijgewerkt op 16 december 2021. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1276