Voor jullie staat de Verteldoos. Deze doos is ontwikkeld om het gesprek over kanker binnen het gezin op gang te brengen. Het is voor kinderen heel waardevol om hun verhaal te kunnen doen en te praten over de vragen en gevoelens die hen bezighouden.
Maar hoe pak je dat aan als zorgprofessional? Hoe maak je ruimte voor het gezin in de spreekkamer? Samen nadenken over kanker en het effect dat de ziekte heeft op het gezin is belangrijk in het om leren gaan met onzekerheden en onverwachte gebeurtenissen die het leven in een ander perspectief plaatsen.
Vraag de patiënt: heeft u kinderen?
Vraag door: Heeft u hulp nodig om het de kinderen te vertellen? Of hulp om ze goed te begeleiden? Maakt u zich zorgen over het gedrag, de emoties of de gedachtewereld van uw kind?
Bied de Verteldoos aan en verwijs de patiënt naar de juiste informatie (deze zit ook in papieren vorm in de verteldoos): www.oncologie.mumc.nl/praten-over-kanker-met-het-gezin

Wat zit er in de Verteldoos?
Boek “Wanneer je moeder of vader kanker heeft” - Met behulp van het boek kunnen kinderen met hun vragen aan de slag. Ze kunnen (samen met de ouders) informatie lezen en oefeningen doen.

Boek “Mama heeft kanker” (alleen wanneer er jonge kinderen in het gezin zijn) – Prentenboek voor kinderen vanaf 2 jaar. Door middel van tekst en duidelijke tekeningen wordt aan kinderen uitleg gegeven over wat er speelt binnen een gezin, wanneer een ouder kanker heeft.

Sleutelhanger met rugzakje – komt er onderweg iets in het kind op? Dan kunnen ze dit opschrijven en in dit rugzakje stoppen om later thuis te bespreken.

Zorgenvriendje (alleen wanneer er kinderen tot 10 jaar in het gezin zijn) - kan als knuffel gebruikt worden, maar het kind kan er ook letterlijk zijn (getekende of geschreven) zorgen in stoppen.

Bewaarkoffer (alleen wanneer er kinderen >10 jaar in het gezin zijn) - bedoeld om zorgen/vragen in te stoppen die het kind van zich af wil schrijven.

Praatpakket Rizzo (alleen wanneer er kinderen tot 10 jaar in het gezin zijn) - ontdek samen met Rizzo hoe het gezin omgaat met ziekte. Het pakket bestaat uit twee delen. Het doeboek voor kinderen en instructiebladen voor de ouder.

Dobbelspel “Opgelucht staat netjes” (alleen wanneer er kinderen >10 jaar in het gezin zijn) - helpt jongeren om te praten over kanker. Het is bedoeld om de boel niet op te kroppen, maar juist van je af te praten.

Kaartset en opdrachten “Samen leven met ziekte” – patiënt en partner ervaren de ziekte op hun eigen manier. Met de kaartset en opdrachten kunnen zij samen in gesprek gaan over een thema. Op elke kaart staan vragen en ervaringen van lotgenoten als startpunt voor het gesprek.

Extra informatie – informatiekaartje met een aantal tips/vuistregels en verwijzing naar onze website. De patiëntinformatie “hoe vertel ik mijn kinderen dat ik kanker heb” met heel veel tips. Een folder van de yellow club van het Toon Hermans Huis. Een ontmoetingsplek voor kinderen jongeren die te maken hebben met kanker


De Verteldoos zelf kan ook gebruikt worden om waardevolle spulletjes of herinneringen in te bewaren.

Contact
Wanneer patiënten behoefte hebben aan extra ondersteuning, verwijs hen dan door naar het team Psychosociale Oncologie of het pedagogisch team.
Vul het verwijsformulier* zo volledig mogelijk in en stuur het naar:
Polikliniek Oncologie Maastricht UMC+
Team Psychosociale oncologische zorg
Voor overleg over verwijsmogelijkheden, mail de dienstdoende zorgverlener: psychosociaal.oc@mumc.nl
* Verkrijgbaar bij de balie van de polikliniek Oncologie of op aanvraag via pyschosociaal.oc@mumc.nl
De Verteldoos is een co-creatie van zorgverleners en patiënten. Daarnaast zijn het Toon Hermans Huis en het Centrum voor Jeugd en Gezin betrokken. Op deze manier is ook onze patiëntinformatie "Hoe vertel ik mijn kinderen dat ik kanker heb" tot stand gekomen.