De Verteldoos

Folder

De Verteldoos - Handleiding voor ouders

Voor jullie staat de Verteldoos. Deze hebben jullie gekregen via de verpleegkundige of behandelend arts.

De Verteldoos ondersteunt jullie om als gezin in gesprek te gaan over kanker. Het is voor kinderen heel waardevol om hun verhaal te kunnen doen en te praten over de vragen en gevoelens die hen bezighouden. Meer informatie is ook te vinden op onze website: www.oncologie.mumc.nl/praten-over-kanker-met-het-gezin

Samen nadenken over kanker en het effect dat de ziekte heeft op jullie als gezin is belangrijk in het om leren gaan met onzekerheden en onverwachte gebeurtenissen die ons leven in een ander perspectief plaatsen. Ga daarom het gesprek aan. Verdiepende vragen kunnen hierbij helpen zoals:

  • Wat bedoel je met…?
  • Is dat altijd zo?
  • Waarom denk je dat?
  • Hoe voel je je daarbij?

Het gesprek hoeft niet altijd lang te duren. Probeer gevoelige onderwerpen niet te vermijden. Voer het gesprek op een rustige, veilige plaats. Dit kan ook bijvoorbeeld wandelend in de natuur.

De Verteldoos
De Verteldoos
Inhoud Verteldoos
Inhoud Verteldoos

Wat zit er in de Verteldoos?

Boek “Wanneer je moeder of vader kanker heeft” - Met behulp van het boek kunnen kinderen met hun vragen aan de slag. Ze kunnen (samen met jou) informatie lezen en oefeningen doen.

 

Boek wanneer_je_moeder_of_vader_kanker_heeft

Boek “Mama heeft kanker” (alleen wanneer er jonge kinderen in het gezin zijn) – Prentenboek voor kinderen vanaf 2 jaar. Door middel van tekst en duidelijke tekeningen wordt aan kinderen uitleg gegeven over wat er speelt binnen een gezin, wanneer een ouder kanker heeft.

Boek mama heeft kanker

Sleutelhanger met rugzakje –komt er onderweg iets in je op? Schrijf het op en stop het in dit rugzakje om later thuis te bespreken.

Sleutelhanger rugzakje voorkant

Zorgenvriendje (alleen wanneer er kinderen tot 10 jaar in het gezin zijn) - kan als knuffel gebruikt worden, maar het kind kan er ook letterlijk zijn (getekende of geschreven) zorgen in stoppen.

Zorgenknuffels

Bewaarkoffer (alleen wanneer er kinderen >10 jaar in het gezin zijn) - bedoeld om zorgen/vragen in te stoppen die het kind van zich af wil schrijven.

Bewaarkoffer

Praatpakket Rizzo (alleen wanneer er kinderen tot 10 jaar in het gezin zijn)  - ontdek samen met Rizzo hoe jullie omgaan met ziekte in je gezin. Het pakket bestaat uit twee delen. Het doeboek voor kinderen en instructiebladen voor de ouder.

Rizzo praatpakket - kinderen

Dobbelspel “Opgelucht staat netjes” (alleen wanneer er kinderen >10 jaar in het gezin zijn) - helpt jongeren om te praten over kanker. Het is bedoeld om de boel niet op te kroppen, maar juist van je af te praten.

Opgelucht staat netjes - tieners

Kaartset en opdrachten “Samen leven met ziekte” – jij en je partner ervaren de ziekte op jullie eigen manier. Met de kaartset en opdrachten gaan jullie samen in gesprek over een thema. Op elke kaart staan vragen en ervaringen van lotgenoten als startpunt voor jullie gesprek. 

Praatpakket partners

Extra informatie – informatiekaartje met een aantal tips/vuistregels en verwijzing naar onze website. De patiëntinformatie “hoe vertel ik mijn kinderen dat ik kanker heb” met heel veel tips. Een folder van de yellow club van het Toon Hermans Huis. Een ontmoetingsplek voor kinderen jongeren die te maken hebben met kanker

Folder yellow club
Visitekaartje voorkant

De Verteldoos zelf kan ook gebruikt worden om waardevolle spulletjes of herinneringen in te bewaren.

MUMC+

Contact

Hebben jullie vragen of behoefte aan hulp? Bespreek dit met de behandelend arts of verpleegkundige. Zij kunnen jullie doorverwijzen naar ons team Psychosociale oncologie of het pedagogisch team.

De Verteldoos is een co-creatie van zorgverleners en patiënten. Daarnaast zijn het Toon Hermans Huis en het Centrum voor Jeugd en Gezin betrokken. Op deze manier is ook onze patiëntinformatie "Hoe vertel ik mijn kinderen dat ik kanker heb" (oncologiecentrum.createsend1.com/t/t-l-mnurjt-l-f/) tot stand gekomen.     

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1305