Maastricht UMC+

Folder

Hartoperatie: Ontslag na een hartoperatie via het borstbeen

U bent opgenomen (geweest) in het Maastricht UMC+ (MUMC+) in verband met een hartoperatie. Een belangrijk deel van uw hartrevalidatie gaat u doen na ontslag. In deze folder vindt u meer informatie om uw herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Conditie en vermoeidheid

Door de operatie en de opname is uw conditie verminderd. U bent sneller vermoeid na inspanning en u heeft mogelijk last van concentratieverlies. Het herstel gaat de eerste dagen tot weken vrij snel. Volledig herstel kan echter maanden duren. Dit verschilt per persoon en per ingreep. U herstelt sneller en beter als u onderstaande adviezen opvolgt. 

Wondgenezing

Tijdens de operatie is uw borstbeen in de lengte, geheel (sternotomie) of gedeeltelijk (ministernotomie)  doormidden gezaagd.  

Aan het einde van de operatie zijn beide borstbeenhelften weer stevig aan elkaar vastgemaakt met roestvrijstalen draden. Deze draden hoeven niet verwijderd te worden.  Het gevoel rondom de wond kan anders zijn dan voor de operatie. Tijdens de operatie kunnen kleine huidzenuwen beschadigd zijn. Dit kan een doof gevoel of juist een scherpe pijn geven.

Neem bij tekenen van een wondinfectie (roodheid, warmte, pus uit de wond en/of koorts) contact op met de Polikliniek Hart+Vaat Centrum en na 17.00 uur of in het weekend of bij feestdagen met de Huisartsenpost in uw eigen omgeving.

 

 

Wat mag niet?

Is uw borstbeen volledig doormidden gezaagd? Houd u aan de volgende adviezen de eerste 6 weken.

Is uw borstbeen gedeeltelijk doormidden gezaagd?  Houd u aan de volgende  adviezen de eerste 3 weken. 

Verder adviseren wij u, om op uw rug te slapen.

wat mag niet

Wondzorg

Als de wond normaal* geneest, is aanvullende wondzorg niet. Wij adviseren om: 

  • dagelijks te douchen;
  • de wond te wassen met water, zonder gebruik van zeep;
  • dep de wond droog, dus niet wrijven;

Hechtingen kunt u  10-14 dagen na de operatie laten verwijderen door uw huisarts.  * Is er wel een indicatie voor aanvullende wondzorg? Dan wordt dit voor ontslag geregeld door de afdeling. 

 

Steunkousen

Voor het maken van omleidingen wordt vaak gebruik gemaakt van een ader uit het been. Om te voorkomen dat u last krijgt van vocht in de benen is het advies om 6 weken steunkousen te dragen van ’s ochtends tot ‘s avonds. De kousen krijgt u van het ziekenhuis en kunt u thuis wassen . Aantrekken van deze kous mag u zelf of met hulp van uw partner en of naasten. Als niemand u kan helpen, wordt thuiszorg geregeld voor dat u naar huis gaat.

Algemene adviezen

Roken 
Stop met roken. Roken is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en beïnvloedt ook de algemene conditie en wondgenezing. 

Voeding 
Gezonde en goede voeding is  een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl en draagt bij aan het herstel na de operatie. Vraag zo nodig advies aan uw huisarts of een diëtist.

Inspanning/activeit 
Lichamelijke inspanning mag geleidelijk uitbreiden, maar neem ook voldoende rust.

Fietsen en autorijden
Mag u na 3 tot 6 weken, afhankelijk van de operatie. Heeft u voldoende conditie opgebouwd en is uw borstbeen genezen? Dan kunt u voorzichtig beginnen met fietsen. Autorijden mag weer als uw wond volledig is genezen.

Vrijen 
Vrijen is geen activiteit die het hart extra belast. De inspanning is te vergelijken met het oplopen van 1 tot 2 trappen. U mag gewoon weer vrijen als u eraan toe bent. 

Vakantie
Een week of 4 na de operatie kunt u op vakantie, maar alleen als  u zich goed voelt. Neem voldoende medicijnen mee en vraag uw apotheek om een geneesmiddelenpaspoort waarop uw actuele medicijnen staan vermeld. Informeer van tevoren of de medische voorzieningen in het land van bestemming goed genoeg zijn. Gebruikt  u bloedverdunners via de trombosedienst, dan is het verstandig om dit met de trombosedienst te bespreken waar u terecht kunt voor controle op het gebruik van antistollingsmiddelen. Vraag ook bij de trombosedienst naar de speciale ‘vakantiebrief’,  die u mee kunt nemen op vakantie. 

Sociale controle
Zorg ervoor dat u de eerste paar dagen na ontslag iemand heeft om op terug te vallen in geval van nood, zoals naaste familie, vrienden en of thuiszorg.

Medische ingrepen na uw hartklepoperatie

Bent u aan een hartklep geopereerd, dan moet u bij volgende medische ingrepen antibiotica krijgen om de klep te beschermen. 

  • Chirurgische ingrepen
  • Tandheelkundige ingrepen

Informeer dus altijd uw tandarts/arts en laat uw hartklep operatie in uw medisch dossier  noteren. 

 

Risico's en complicaties

De volgende problemen kunnen optreden.

  • wondproblemen (rood, warm, etter/pus en of koorts);
  • Vocht vasthouden (toenemende kortademigheid, vocht in de benen en of gewichtstoename);
  • Longontsteking (hoesten, geel/groen slijm en of koorts).

 

Controle afspraak

Ongeveer 2 weken na ontslag komt u bij uw eigen cardioloog op controle. U komt niet meer terug bij de hartchirurg. 

Contact

Heeft u vragen na het lezen van deze informatie of heeft u klachten, neem dan contact met ons op.

Polikliniek Hart+Vaat Centrum  
T: 043-387 27 27
van maandag tot en met vrijdag 08:00-17:00 uur

Huisartsenpost eigen omgeving

Eerste Hart Hulp (bij acute klachten) 
T: 043-387 78 92
24 uur per dag 

Verpleegafdeling D4
T: 043-387 44 40 
24 uur bereikbaar

                                                                          

 

Websites

Laatst bijgewerkt op 7 maart 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1313