Visuele weergave isolatie

Patiëntinformatie

Strikte isolatie

U bent opgenomen in het Maastricht UMC+ en wordt verpleegd in strikte isolatie. Op dit informatieblad leest u wat dit betekent voor u en uw bezoek.

Waarom strikte isolatie?

In een ziekenhuis is het belangrijk dat u anderen niet besmet met bacteriën of virussen die u bij zich draagt. Soms is het nodig dat een patiënt geïsoleerd (dus apart van anderen) wordt verpleegd in het ziekenhuis. Dit kan nodig zijn vanwege een besmettelijke infectieziekte of een verlaagde weerstand. Er zijn verschillende vormen van isolatie. Bij u is strikte isolatie nodig. Hiermee wordt besmetting via de lucht, handen of voorwerpen en de omgeving voorkomen. 

Uw arts of verpleegkundige vertelt u waarom u tijdens uw opname in strikte isolatie isolatie wordt verpleegd.

Wat houdt strikte isolatie in?

  • U verblijft op een eenpersoonskamer met een sluis voordat u de kamer binnen gaat.
  • De deuren van uw kamer zijn gesloten.
  • Bij de deur van uw kamer hangt een rode kaart met instructies voor de medewerkers van het ziekenhuis.
  • De medewerkers die bij u op de kamer komen dragen handschoenen, een overschort, een mondneusmasker en eventueel een muts.
  • U wast uw handen na elk toiletbezoek met water en zeep.
  • U mag uw kamer alleen verlaten als dat noodzakelijk is, in overleg met uw verpleegkundige. Wanneer u de kamer verlaat, desinfecteer dan altijd uw handen met handalcohol en draag een mondneusmasker.
  • Wanneer u tijdens uw ziekenhuisopname voor een onderzoek of behandeling naar een andere afdeling gaat, dan worden daar dezelfde maatregelen genomen.

Bezoek

Familie en vrienden mogen tijdens uw strikte isolatie gewoon bij u op bezoek komen. Bij het binnenkomen en het verlaten van de kamer moeten zij wel de handen wassen of desinfecteren met handenalcohol. Na het bezoek bij u verlaten zij direct het ziekenhuis.
Als andere bezoeken binnen het MUMC+ echt noodzakelijk zijn, dan moet het bezoek beschermende maatregelen nemen (ze dragen dan handschoenen, overschort, mondneusmasker en een muts).

Kinderen mogen, onder begeleiding, alleen komen als ze zich aan de regels voor bezoekers (kunnen) houden.

Weer thuis

Na ontslag zijn in uw thuissituatie geen maatregelen meer nodig.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan aan uw behandelend arts of verpleegkundige.

Website

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021