Verspreiding van hoestdruppels

Patiëntinformatie

Strikte virale isolatie

U bent opgenomen in het Maastricht UMC+ en wordt verpleegd in strikte virale isolatie. Op dit informatieblad leest u wat dit betekent voor u en uw bezoek.

Waarom strikte virale isolatie?

In een ziekenhuis is het belangrijk dat u anderen niet besmet met bacteriën of virussen die u bij zich draagt. Soms is het nodig dat een patiënt geïsoleerd (dus apart van anderen) wordt verpleegd in het ziekenhuis. Dit kan nodig zijn vanwege een besmettelijke infectieziekte of een verlaagde weerstand. Er zijn verschillende vormen van isolatie. Bij u is strikte virale isolatie nodig. Hiermee wordt besmetting via de lucht, handen of voorwerpen en de omgeving voorkomen. 

Uw arts of verpleegkundige vertelt u waarom u tijdens uw opname in strikte virale isolatie wordt verpleegd.

Wat houdt strikte virale isolatie in?

  • U verblijft op een eenpersoonskamer met een sluis.
  • De deuren van uw kamer zijn gesloten.
  • Bij de deur van uw kamer hangt een roze kaart met instructies voor de medewerkers van het ziekenhuis.
  • De medewerkers die bij u op de kamer komen, dragen handschoenen, een overschort, een FFP2 mondneusmasker en eventueel een spatbril.
  • U wast uw handen na elk toiletbezoek met water en zeep.
  • U mag uw kamer alleen verlaten als dat noodzakelijk is, in overleg met uw verpleegkundige. Wanneer u de kamer verlaat desinfecteer dan altijd uw handen met handalcohol en draag een mondneusmasker.
  • Wanneer u tijdens uw ziekenhuisopname voor een onderzoek of behandeling naar een andere afdeling gaat, dan worden daar dezelfde maatregelen genomen.

Bezoek

Familie en vrienden mogen tijdens uw strikte virale isolatie gewoon bij u op bezoek komen. Bij het binnenkomen en het verlaten van de kamer moeten zij wel de handen wassen of desinfecteren met handenalcohol. Daarnaast dragen ze voor hun eigen bescherming een FFP2 mondneusmasker.

Kinderen mogen, onder begeleiding, alleen komen als ze zich aan de regels voor bezoekers (kunnen) houden.

Weer thuis

Na ontslag uit het ziekenhuis, hoeft u  thuis geen maatregelen te nemen. Als dit wel zo is, dan informeert uw behandelend arts en/of de GGD u hierover.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan aan uw behandelend arts of verpleegkundige.

Website

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021