
Bij de polikliniek Logopedie kunt u, met verwijzing, terecht voor onderzoek van eet- en drinkproblemen. Deze problemen kunnen gemakkelijk leiden tot stress bij u en uw kind rondom de eetsituatie en zorgen bij u als ouder over groei van uw kind.
Problemen die zich kunnen voordoen zijn:
- Flesvoeding; uw kind verslikt zich, knoeit, drinkt onrustig en/of stopt met drinken
- Lepelvoeding; uw kind opent de mond niet spontaan, duwt het hapje weer terug uit de mond, houdt het hapje in de mond en/of verslikt zich.
- Vast voedsel; uw kind kokhalst als u een stukje vast voedsel geeft aan uw kind, uw kind blijft alsmaar kauwen maar slikt het stukje vast voedsel niet weg, weigert stukjes in de voeding, spuugt stukjes uit en/of verslikt zich.
Verwijzing
Voor een onderzoek bij de polikliniek Logopedie van het Maastricht UMC+ hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. Een afspraak krijgt u daarna thuis gestuurd.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek brengen wij in kaart welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van de eet- en drinkproblemen bij uw kind.
- De logopedist kijkt hoe uw kind eet en drinkt. Hiervoor is het nodig dat u zelf voedingsmiddelen meebrengt die uw kind goed eet, maar ook waarmee uw kind moeite heeft.
- Neem een flesje, drinkbeker en lepel van thuis mee, zodat u uw kind op de gebruikelijke manier kunt voeden.
- De logopedist kijkt ook naar hoe u en uw kind omgaan met de eetsituatie en hoe u beiden hierop reageren.
Dit onderzoek duurt ongeveer één uur.
Advies
Na het onderzoek krijgt u meestal adviezen mee voor thuis om het eten en drinken bij uw kind te verbeteren.
Als dat nodig is, krijgt u een afspraak mee voor controle en evaluatie bij de polikliniek Logopedie.
Ook kan het advies zijn om voor jonge kinderen aan huis therapie te regelen. Er wordt door ons een logopediste, die in een eigen praktijk werkt, ingeschakeld om u en uw kind thuis te begeleiden bij het eten en drinken.
Samenwerking met andere zorgverleners
Bij hardnekkige eet- en drinkproblemen, waarbij onderliggende medische problemen vermoed worden zoals reflux, een koemelk-eiwitallergie of slokdarmafwijkingen, kan uw kind doorverwezen worden naar bijvoorbeeld de kinderarts of de KNO-arts. Als het vermoeden bestaat dat uw kind eet- en drinkproblemen heeft door zijn/haar gedrag, kunnen wij uw kind verwijzen naar het Pediatrisch Eetteam.
Dit team van zorgverleners kijkt naar kinderen die te weinig eten, sterke voorkeuren hebben, treuzelend eten en ook naar kinderen die weigeren te eten.
Dit team bestaat uit een:
- kinder-maag, darm, lever-specialist; orthopedagoog;
- diëtist;
- logopedist.
Hun bevindingen worden met u besproken waarna u een behandeladvies krijgt.
Contact
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan contact met ons op.
Polikliniek Logopedie
043-387 71 42 maandag tot en met vrijdag
van 8:30 uur tot 17:00 uur.
Secretariaat
043-387 51 38 maandag tot en met vrijdag
van 8:30 uur tot 17:00 uur.
U vindt de polikliniek Logopedie op niveau 0.
Volg B Niveau 0 (paars).