mumc+

Patiëntinformatie

Intensive Care (IC)

Informatie voor familie en/of vriend(in) van de patiënt op de IC

Uw familielid of vriend(in) is opgenomen op de Intensive Care: de afdeling intensieve zorg. Hier bewaakt en behandelt een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen de patiënten 24 uur per dag. Het team doet er alles aan om elke patiënt zo goed mogelijk door een kritieke, soms levensbedreigende fase heen te helpen. Een IC-opname is een ingrijpende gebeurtenis en komt soms zeer onverwachts. Patiënten op de IC zijn vaak zelf niet aanspreekbaar. Hieronder leest u wat u als familielid of vriend(in) kunt en mag verwachten op de IC.

Intensive Care (IC)

Eerste aanspreekpunt

Op de IC zijn 24 uur per dag artsen en verpleegkundigen aanwezig. Daardoor is het op de IC drukker dan op andere afdelingen. Het is dan ook onvermijdelijk dat u met meer dan één arts te maken krijgt. Verblijft uw familielid of vriend(in) lange tijd op de IC, dan zal steeds dezelfde arts de voortgang met u bespreken. Een patiënt wordt ook zo veel mogelijk door dezelfde verpleegkundige verzorgd. Deze verpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt voor vragen over de toestand van uw familielid of vriend(in).

Zorg

De afdeling Intensive Care bestaat uit vier units: D3, E3, F3 en VeH3. Elke unit beschikt over IC- bedden op zaal en in eenpersoonskamers. Alle IC-bedden zijn uitgerust met medische bewakingsapparatuur. Deze apparatuur controleert onder meer de hartfunctie, de bloeddruk en de temperatuur. Medicijnen worden via een injectie en/of pomp toegediend. Het kan nodig zijn om een patiënt te beademen. Een beademingsmachine neemt dan de ademhaling over via een buisje in de luchtpijp. Elke dag onderzoekt de zaalarts elke patiënt. Ook wordt elke patiënt dagelijks bezocht door een fysiotherapeut en eventueel een diëtiste.

Camerabewaking

Er is camerabewaking op de IC. Deze is er voor de veiligheid van patiënten in een eenpersoonskamer en voor patiënten die onrustig zijn. Verpleegkundigen kunnen deze patiënten dan extra in de gaten houden. Via een bordje maken we duidelijk wanneer een camera aan staat. Dit vertellen wij uiteraard ook aan de patiënt en zijn naasten. De camerabeelden worden uitsluitend bekeken door verpleegkundigen binnen de eigen IC-unit.

Onderwijs en onderzoek

Het Maastricht UMC+ is een opleidingsziekenhuis. De patiënten en hun bezoekers kunnen daarom in contact komen met co-assistenten (studenten in opleiding tot arts) en arts-assistenten (basisartsen in opleiding tot specialist). Deze artsen in opleiding handelen alléén in overleg met specialisten. Mogelijk wordt u gevraagd om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek ommedische kennis te vergroten en zorg te verbeteren. Deelnemen aan zo’n onderzoek kan alléén als de patiënt of zijn wettelijke vertegenwoordiger hiervoor toestemming geeft.

Mobiel uit

Wij verzoeken u dringend uw mobiele telefoon geheel uit te schakelen op de IC; dus niet alleen het geluid. Een mobiele telefoon die aan staat, kan de medische apparatuur verstoren.

Contactpersoon

Om u altijd op de hoogte te kunnen houden van de toestand van uw familielid of vriend(in), vragen we de telefoonnummers van twee vaste contactpersonen. Zo blijft de informatiestroom centraal en duidelijk. Voor een persoonlijk gesprek met de afdelingsarts of verpleegkundige kunnen de contactpersonen terecht op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tijdens het bezoekuur van 14.00 uur tot 15.00 uur. Wilt u dat ook een gespecialiseerde arts hierbij aanwezig is? Dan kunt u hiervoor een afspraak maken met de verpleegkundige.

Bezoek

De bezoektijden op de Intensive Care units D3, E3, F3 en high care H3 zijn: 

Op werk dagen van:
14.00 uur tot 15.00 uur
19.00 uur tot 20.00 uur

In het weekend van:
11.00uur tot 12.00 uur
14.00 uur tot 15.00 uur
19.00 uur tot 20.00 uur

 

Kunt u onmogelijk tijdens deze uren op bezoek komen, dan regelt de verpleegkundige op uw verzoek een ander bezoektijdstip. Om de rust voor de patiënten te waarborgen, vragen wij u met maximaal twee personen tegelijk op bezoek te komen. Wilt u kinderen meebrengen? Ook zij zijn van harte welkom. Overleg dit wel vooraf even met de verpleegkundige.

Om hygiënische redenen zijn bloemen en planten niet toegestaan op de Intensive Care. Naast toiletartikelen is er voor persoonlijke eigendommen helaas weinig ruimte. Deze kunt u beter mee naar huis nemen, om te voorkomen dat ze zoekraken.

Ondersteuning

Heeft u de behoefte om met iemand te praten over de ingrijpende situatie van uw familielid of vriend(in) op de IC? De medewerkers van de afdeling zijn altijd bereid u te woord te staan. Zij kunnen u ook in contact brengen met een medewerker van de afdeling Maatschappelijk Werk of de Dienst Geestelijke Verzorging.

Overplaatsing

Zodra de patiënt voldoende is hersteld, volgt overplaatsing naar een andere afdeling of een ander ziekenhuis. Hierover wordt u tijdig geïnformeerd.

Nazorg en klachten

Heeft u als patiënt of naaste familie na de opnameperiode behoefte aan een evaluatiegesprek met de arts en/of verpleegkundigen van de Intensive Care afdeling, dan kunt u dit aanvragen bij het secretariaat van de Intensive Care, telefoon: 043-387 63 85. Bent u ontevreden over de verzorging en/of de behandeling, dan adviseren wij u om dit in eerste instantie direct te bespreken met de betrokken medewerker(s). Desgewenst kunt u daarna ook via het secretariaat van de Intensive Care een afspraak maken met de hoofdverpleegkundige of het medisch afdelingshoofd.

Contact

De vaste contactpersonen kunnen bij de IC 24 uur per dag terecht voor telefonische informatie. In verband met de ochtendverzorging verzoeken wij echter om bij voorkeur niet tussen 07.00 uur en 10.00 uur te bellen. Telefonische informatie geven wij bij voorkeur alleen aan de vaste contactpersonen. Deze kunnen de andere familieleden verder informeren.

Intensive Care unit D3: 043-387 63 41
Intensive Care unit E3: 043-387 63 82
Intensive Care unit F3: 043-387 43 80
High Care unit VeH3: 043-387 14 75

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021