Fijn op vakantie gaan en reizen zijn activiteiten die ook voor veel mensen met beademing mogelijk blijven. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel. In dit informatieblad vindt u alle informatie die u nodig heeft om uw vakantie met beademing succesvol te laten verlopen. Heeft u na het lezen van dit informatieblad nog vragen, dan kunt u die altijd stellen bij het Centrum voor Thuisbeademing Maastricht (CTbM), telefoon tijdens kantooruren: 043-387 63 84.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding voor een vakantie met beademing neemt veel tijd in beslag. Begin daarom ruim van tevoren met de planning. Informeer het CTbM, uw reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij en andere relevante instanties goed, volledig en op tijd. U bent immers zelf verantwoordelijk voor de organisatie van uw reis.
De adviezen en tips die in dit informatieblad staan, zijn bedoeld om uw reis prettig en comfortabel en vooral zo veilig mogelijk te maken. U blijft natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk voor uw eigen handelen en het wel of niet opvolgen van de adviezen.
Aanmelden bij CTbM
U geeft telefonisch door aan de secretaresse dat u op vakantie gaat. Van de secretaresse krijgt u vervolgens een formulier waarop u de vakantie bestemming invult.
Reizen Binnenland
Als u uw vakantie in Nederland doorbrengt, hoeft u in het algemeen weinig maatregelen te treffen.
- Geef uiterlijk 6 weken voor het begin van uw vakantie uw verblijfgegevens door aan het CTbM. Dit doet u door het vakantieformulier in te vullen.
- Neem altijd uw reservematerialen mee (masker en slangen). Als u extra zuurstof gebruikt, kunt u contact opnemen met uw zuurstofleverancier voor eventueel extra voorraad.
- Gaat u naar de Waddeneilanden, dan geeft het CTbM aan de hand van uw persoonlijke situatie advies over aanvullende veiligheidsmaatregelen.
Reizen Buitenland
Wilt u een reis naar het buitenland maken, begin dan op tijd met de planning. Breng uiterlijk 6 weken voor het begin van uw vakantie het CTbM op de hoogte. Het CTbM voorziet u dan van:
- Een medische brief.
- Een brief voor de douane in 4 talen.
- Heeft u een medische verklaring nodig om te reizen met uw beademing, dan kunt u bij het CTbM terecht.
Let zelf ook op de volgende punten:
- Eventuele extra apparatuur die u nodig kunt hebben. U kunt bij Vivisol een reserve-beademingsapparaat huren, als extra veiligheidsvoorziening in het geval van een defect aan uw eigen apparaat. Ook uitzuigapparatuur en accu’s voor eventuele stroomuitval kunt u bij het CTbM huren. Voor elk geleend apparaat moet u een borgsom (en eventueel huur) betalen.
- Neem uw reservematerialen mee (extra masker en slangenset).
- Geef aan uw reisorganisatie door dat u om medische redenen een beademingsapparaat nodig heeft en geef aan dat dit iets anders is dan ‘zuurstoftherapie’.
- Hou rekening met een eventuele afwijkende elektriciteitspanning. Het CTbM kan u hierin adviseren en u eventueel voorzien van een omvormer (110 naar 220 volt).
- Mogelijk heeft u ook netadapters nodig in verband met afwijkende stopcontacten. Die zijn te koop in bouwmarkten.
Reizen per vliegtuig
Wanneer u per vliegtuig reist, vraagt u bij de luchtvaartmaatschappij een zogenaamd medical information sheet aan. Vul dit formulier in en laat het ondertekenen door uw behandeld arts bij het CTbM. De luchtvaartmaatschappij heeft zo inzicht in uw fysieke conditie, weet welke apparatuur u gebruikt en welke aanvullende zorg eventueel nodig is.
Extra hulp op luchthavens kunt u aanvragen via uw reisorganisatie.
Boeken bij een reisorganisatie
Bij uw reisorganisatie geeft u door dat het om een ‘medische boeking’ gaat. Uw reisorganisatie kan dan indien nodig maatregelen treffen.
Te kiezen luchtvaartmaatschappij
Sommige luchtvaartmaatschappijen accepteren niet altijd beademingsapparatuur. Informeer daarom tijdig of de luchtvaartmaatschappij van uw keuze beademde patiënten vervoert en verzeker u ervan dat de luchtvaartmaatschappij weet dat dit iets anders is dan zuurstoftherapie. Gebruikt u naast uw beademingsapparaat toch zuurstof, geef ook dit dan duidelijk aan bij de luchtvaartmaatschappij.
U mag in verband met de veiligheid (explosiegevaar) geen zuurstofflessen mee aan boord nemen! Soms is het mogelijk gebruik te maken van de zuurstofvoorziening van het vliegtuig.
Beademing tijdens de vlucht
Als u tijdens de vlucht gebruik wilt maken van uw beademingstoestel, moet u dit op tijd melden bij luchtvaartmaatschappij. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kunt u gebruik maken van de boordspanning. Als dat niet het geval is, kunt u bij het CTbM een (droge) accu krijgen. Hou er rekening mee dat zo’n accu ongeveer 10 à 12 uur meegaat!
Neem altijd al uw materialen en apparatuur mee als handbagage. Zo kunnen het materiaal en de apparatuur niet zoek raken. Bovendien kan de apparatuur beschadigd raken door onderdruk in de bagageruimte. Uw apparatuur en eventuele accu kunnen probleemloos door de röntgenscanner op de luchthaven.
Zuurstofgebruik tijdens vlucht
Heeft u tijdens de vlucht zuurstof , dan moet u dit op tijd melden bij uw reisorganisatie, het CTbM en de luchtvaartmaatschappij. In de meeste gevallen is het mogelijk zuurstof te gebruiken aan boord van het vliegtuig.
Het is niet toegestaan uw eigen zuurstofflessen aan boord mee te nemen wegens explosiegevaar. Voor zuurstofvoorziening op de plaats van bestemming moet u zelf zorgen. Neem hiervoor contact op met uw zuurstofleverancier.
Verzekeringen
Sluit een extra reisverzekering af als u op vakantie gaat. Apparatuur en eventueel een rolstoel zijn niet altijd mee verzekerd. Neem daarover contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Bij eventuele diefstal van apparatuur binnen de Europese Unie moet u ter plaatse aangifte doen en een politierapport mee terug nemen.
Reizen met ander vervoer
Als u een reis maakt met ander vervoer dan een vliegtuig – met de auto, bus, trein of boot – stel het CTbM dan op tijd op de hoogte van uw vakantieplannen.
Als u per bus, trein of boot reist, informeer dan bij de reisorganisatie of er stroomvoorziening aanwezig is. Behalve van een 220 volt-aansluiting kunt u ook gebruik maken van een zogenaamde sigarettenaansteker-voeding. Is een sigarettenaansteker-voeding aanwezig, reserveer dan vooraf een noodzakelijke adapter bij het CTbM.
Als u met de auto op reis gaat, kunt u alleen een sigarettenaansteker-voeding gebruiken. Reist u per boot of maakt u een cruise, neem dan een tweede beademingstoestel mee. Bij een defect aan uw apparaat bent u immers niet te bereiken. Wilt u reizen en bent u afhankelijk bent van een (elektrische) rolstoel, neem dan vooraf op tijd contact op met het CTbM. Wij kunnen u dan de benodigde informatie geven over organisatie en regelgeving.
Medische ondersteuning
U krijgt van het CTbM een medisch certificaat in 4 talen voor gebruik van een beademingsapparaat. Neem deze brief dus altijd mee op reis. Indien nodig kan de medische hulpverlener ter plaatse te allen tijden contact opnemen met het CTbM.
U moet ervan uit gaan dat uw materialen (masker en slangen) op uw vakantieadres niet voorradig of onbekend zijn. Neem dus altijd reservematerialen mee.
Checklist Buitenland
- Buitenlandse reizen (en naar de Waddeneilanden) moet u minimaal vier weken van te voren melden bij het CTbM.
- Vakantieformulier CTbM invullen. Wij brengen de leverancier van uw apparatuur op de hoogte van uw verblijfadres.
- (Optioneel): tweede apparaat reserveren, bij gebruik langer dan 16 uur per dag.
- (Optioneel): reserveren van extra accu, omvormer, sigarettenaanstekeradapter bij CTbM in verband met opvangen van stroomstoringen of uitval.
- Euro- of wereldstekker in verband met afwijkende stopcontacten.
- Brief met technische gegevens over apparatuur voor de douane.
- Uw apparatuur is in principe binnen de Europese Unie verzekerd tegen brand en diefstal via uw WA-verzekering. Vraag dit na bij uw verzekering! Buiten de Europese Unie moet u een extra verzekering afsluiten.
- Maakt u gebruik van zuurstof: neem voldoende zuurstof mee voor de reis en zorg dat op uw vakantieadres zuurstof aanwezig is.
- GEEN apparatuur in de laadruimte van vliegtuig.
- Brief van uw CTbM-arts waarin uw medische gegevens staan.
- Reis– en/ of annuleringsverzekering.
Wat gaat ermee
- De eigen beademingsmachine met alle toebehoren in de bijgeleverde draagtas.
- Volledige reserveset (masker en slangen).
- Uitzuigapparatuur + toebehoren.
- Eventueel een extra beademingsmachine.
- Eventueel accu, omvormer, sigarettenaansteker-adapter.
- Eventueel uw airstackkoffer. Euro- of wereldstekker.
- Verlengsnoer.
- Brief van de leverancier met gegevens over de apparatuur voor de douane.
- Adressen en telefoonnummers van het CTB, de leverancier en uw contactpersonen.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.
T: +31(0)43-387 63 84
F: + 31-(0)43-387 63 44
E: ctbm@mumc.nl