Maastricht UMC+

Folder

Echo van het hart (echocardiografie)

Onderzoek van het hart door middel van geluidsgolven

U bent door uw arts doorverwezen voor een echo van het hart. Dit onderzoek heet echocardiografie. In deze folder krijgt u informatie over het onderzoek.
Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Hart+Vaat Centrum op niveau 1 van het Maastricht UMC+ (Volg 5-1 blauw).
Meld u 5 tot 10 minuten voor uw afspraak aan de balie van de polikliniek. 

Wat is een echocardiografie

Bij een echo van het hart krijgt u een soort microfoontje op uw borst . Het microfoontje zendt geluidsgolven uit. Het lichaam kaatst de geluidsgolven terug en het echo-apparaat maakt hier afbeeldingen van. Zo kunnen we de hartspier, de hartholten en de hartkleppen zien.
U hoort of voelt dit geluid niet. Het onderzoek doet geen pijn en is niet schadelijk voor uw gezondheid.

Tijdens het onderzoek gebruiken wij ook ’Doppler techniek’. Dit is een geluidstechniek om te meten hoe snel het bloed door de hartkleppen stroomt. Dit geluid kunt u wel horen, maar het is niet schadelijk.
We plakken 3 stickers op uw borst en meten zo hoe snel uw hart klopt. Tegelijkertijd maakt het echo-apparaat afbeeldingen van uw hart.
Een echo van het hart duurt ongeveer 30 minuten. 

Echo van het hart (echocardiografie)
Echocardiografie

Waarom krijgt u een echo van het hart?

Met dit onderzoek kunnen we het hart en de hartkleppen zien. Zo kan de arts zien hoe groot uw hartkamers zijn, hoe dik de hartspier is en hoe het hart het bloed pompt. Ook kan de arts zien hoe uw hartkleppen werken. De arts kijkt of de hartkleppen lekken en of er een vernauwing in de hartkleppen zit. 

Voorbereiding

Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion. U krijgt namelijk plakkers met elektroden opgeplakt en door bodylotion plakken de plakkers niet goed op de huid.
Medicatie mag u op de dag van het onderzoek innemen.

Het onderzoek

De laborant of de assistent-cardioloog brengt u naar de echokamer. U ontbloot uw bovenlichaam en gaat op de bank liggen. We plakken 3 plakkers met elektrodes op uw borstkas. Daarna gaat u op uw linkerzij liggen met de linkerhand onder uw hoofd en de rechterarm naast uw lichaam.
De geluidskop van het echo-apparaat smeren we in met gel. Deze gel zorgt voor een goed contact tussen het echoapparaat en uw huid en voelt koud aan. We zetten de geluidskop op verschillende plekken op uw borstkast. Dit is nodig om het hart goed te kunnen zien.

Na het onderzoek

Na het onderzoek beoordeelt de cardioloog de informatie uit het onderzoek. Een cardioloog is een hartdokter. De cardioloog is niet uw eigen arts. Soms maakt de cardioloog nog extra afbeeldingen. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. 

De uitslag

U krijgt de uitslag van de echocardiografie van uw arts op de polikliniek of van uw huisarts. De medewerkers die u ziet tijdens het onderzoek kunnen geen informatie geven over de resultaten van het onderzoek.

In het kort

  • Meld u 5-10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de polikliniek Hart+Vaat Centrum, niveau 1 (volg route 5-1, blauw
  • Gebruik geen bodylotion op de dag van het onderzoek.
  • Het  onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met de Polikliniek Hart+Vaat Centrum via:
Telefoonnummer: 043 387 27 27 
Emailadres: poli.hvc@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 28 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1401