mumc+ GOED

Folder

Scoliosespreekuur

De eerste afspraak van uw kind

Op dit blad krijgt u meer informatie over het scoliose spreekuur bij de polikliniek Orthopedie. U vindt de polikliniek Orthopedie op niveau. Volg route 7H (blauw).

Verwijzing

Voordat we een afspraak kunnen plannen, hebben we een verwijzing van huisarts of specialist uit het MUMC+ of een ander ziekenhuis nodig. Zo nodig wordt door ons, voorafgaande aan het eerste polibezoek, eventuele eerder gemaakte röntgenfoto’s en/of medische informatie opgevraagd.

Wat is Scoliose?

Scoliose betekent in ‘kromming’ in het Latijn. Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom, waarbij de wervels en ribben vervormen. Door de verkromming van de wervelkolom hebben scoliosepatiënten meer moeite om hun balans te bewaren. Dat maakt zitten en staan vermoeiend.

Scoliose

Het belang van voorbereiden: informatie voor ouders

Belangrijk is dat uw kind weet waarom hij/zij een onderzoek krijgt. Door uw kind voor te bereiden op een onderzoek krijgt uw kind grip op de situatie en neemt u onzekerheden en angsten weg. Onzekerheid geeft spanning en maakt uw kind angstig.

Een eerlijke voorbereiding is minder beangstigend dan een vaag weten en voorkomt of neemt fantasieën weg. Door uw kind waarheidsgetrouw te informeren blijft het vertrouwen in de ouders bestaan. Vertel uw kind wanneer iets pijn doet en wanneer niet. Ook mag uw kind best huilen. Belangrijk is dat u het kind hierin ondersteunt.

Als steun mag uw kind altijd zijn of haar favoriete knuffel meenemen!

Het Scolioseteam

De vakgroep orthopedie heeft een gespecialiseerd team voor rug aandoeningen bij kinderen . Dit team bestaat uit polimedewerkers , drie wervelkolomchirurgen, een fellow, arts assistenten in opleiding tot orthopeed, een physician assistant, een verpleegkundige en een orthopedisch instrumentmaker voor korsetten en andere hulpmiddelen.

 • Carlie Rings, polimedewerker.
 • Mw. Helma Voets, physician assistant
 • Mw. Mieke Vandewall-Peeters, verpleegkundige
 • Prof. Dr. Lodewijk van Rhijn, orthopedisch wervelkolomchirurg
 • Dr. Paul Willems, orthopedisch wervelkolomchirurg
 • Drs. Mark van den Boogaart, orthopedisch wervelkolomchirurg
 • Drs Inez Curfs, fellow / orthopedisch chirurg
 • Marie-Louise Verscheijden, gipsverbandmeester
 • Dhr. Jos Krul, instrumentmaker

Eerste bezoek

Op de dag van de afspraak meldt u zich samen met uw kind bij de poli Orthopedie op niveau 1. Tijdens het eerste bezoek kunt u verwachten dat er:

 • röntgenfoto’s worden gemaakt;
 • u een aantal vragenlijsten invult op de I-pad;
 • een intakegesprek met u wordt gehouden door een lid van het scolioseteam. Vaak zal dit de physician-assistent, fellow of orthopedisch chirurg in opleiding.

Houdt u er rekening mee dat u ongeveer een dagdeel kwijt bent aan het scoliosespreekuur. Na afloop van alle onderzoeken bespreekt de behandelend orthopeed de resultaten met u. Afhankelijk van de resultaten wordt er een behandelplan opgesteld. In sommige gevallen volstaat een eenmalig bezoek.

Vervolgbezoeken

Afhankelijk van het behandelplan worden vervolgafspraken gepland. Naast het polibezoek zullen met enige regelmaat (tijdens de groei tenminste jaarlijks) röntgenfoto’s gemaakt moeten worden. Indien mogelijk wordt onmiddellijk na ieder bezoek samen met u een nieuwe afspraak gepland. Mocht dit niet lukken, krijgt u automatisch een uitnodiging thuis gestuurd.

Contact

Als u na het lezen van dit patiëntenblad nog vragen heeft, kunt u die stellen aan de behandelend arts. U kunt ook contact opnemen met het scolioseteam.

Polikliniek Orthopedie
43- 387 69 00
tijdens kantooruren

Scolioseteam
043 -387 15 61
maandag tot en met donderdag van 8.00 uur - 17.00 uur

Laatst bijgewerkt op 16 oktober 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1416