mumc+ GOED

Folder

Duplexonderzoek van de bloedvaten

Van de slagaders en (spat)aders

Uw behandelend arts heeft u doorgestuurd voor een duplexonderzoek van de vaten. Het doel van het duplexonderzoek is het beoordelen van de slagaders in de hals, buik, armen of benen (arteriële duplex) en/of de (spat)aders in de benen (veneuze duplex). Op dit blad krijgt u informatie over dit onderzoek. Dit onderzoek vindt plaats in de Polikliniek  Hart+Vaat Centrum op niveau 1. Volg 5-1 blauw.

duplexonderzoek

Wat is een duplexonderzoek?

Een duplexonderzoek is een combinatie van een echografie van de vaten en een doppleronderzoek.

Echografie van de vaten
Een echografie is het uitzenden en opvangen van geluidsgolven van een zeer hoge frequentie (“ultrageluid”). De organen en bloedvaten kaatsen deze geluidsgolven terug. Dit geluid wordt omgezet in beelden die te zien zijn op een beeldscherm.
U hoort of voelt dit geluid niet en het is onschadelijk.

Doppleronderzoek
Tijdens dit onderzoek maken wij ook gebruik van “dopplertechniek”.
Dit is een geluidstechniek om de snelheid van de bloedstroom te meten. Dit geluid kunt u wel horen, maar is niet schadelijk voor uw gezondheid.

Voorbereiding

Voor de duplexonderzoeken hoeft u geen speciale voorbereidingen te treffen, denk alleen aan de volgende punten:

  • Trek gemakkelijk kleding aan. Doe bijvoorbeeld geen coltrui aan bij een onderzoek van de hals of een lange onderbroek bij een onderzoek van de benen. Bij een onderzoek van de benen moet u uw benen helemaal vrij maken.
  • Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion.

Het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van e polikliniek Hart+Vaat Centrum. De laborant komt u ophalen in de wachtkamer en brengt u naar de echokamer. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant u wat er gebeurt. De laborant brengt gel aan op de plaats die wordt onderzocht. De gel voelt koud aan en is nodig voor een goed contact tussen de huid en de kop van het echoapparaat. De laborant beweegt de kop over de huid en doet metingen in de bloedvaten die op een monitor zichtbaar worden gemaakt.

De uitslag

Over de uitslag van het onderzoek doet de laborant geen uitspraak. Deze krijgt u van uw behandelend arts.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft neem dan contact met ons op.

Polikliniek Hart+Vaat Centrum
T: 043 - 387 27 27
E: poli.hvc@mumc.nl 

 

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1430