Balie beeldvorming 3

Folder

Slikvideo onderzoek volwassenen

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Radiologie

U komt binnenkort voor een slikvideo onderzoek. Hier leest u alle informatie die voor u belangrijk is bij de voorbereiding en het onderzoek. Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de aanwezige logopediste, assistent radiologie en/of laborant.

Bent u verhinderd voor uw afspraak? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een nieuwe afspraak met u.

Als er slikstoornissen zijn, kan het nodig zijn een slikvideo te maken. Dit is een video, gemaakt met een röntgencamera, die problemen in de verschillende fases van het slikken kan vastleggen. Tijdens het maken van de video krijgt u drank en voedsel aangeboden met verschillende samenstellingen. Zo kan het slikken van eten en drinken goed in kaart worden gebracht.

U meldt zich aan de balie van de afdeling Beeldvorming, Locatie Beeldvorming 3, volg route H-3 / lift H niveau 3 (rood).

Voorbereiding

Voor een slikvideo onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn, u mag gewoon eten en drinken. Ook hoeft u geen speciale voorbereiding te volgen.

Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Geef dit vóór het onderzoek door aan uw arts .

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

U neemt plaats in de wachtkamer waar de laborant u ophaalt en uitleg geeft over het onderzoek. In het belang van het onderzoek kan aan u worden gevraagd om bepaalde kledingstukken en sieraden uit te doen. U krijgt een papieren schort om aan te doen. Dan neemt u plaats op een krukje voor het röntgentoestel.

Tijdens het maken van de video krijgt u drank en voedsel aangeboden met verschillende samenstellingen.  Er worden in korte tijd meerdere opnamen gemaakt van de zijkant en voorkant uw  uw hals. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de logopedist en de assistent radiologie. Zij vertellen hoe de opnames worden gemaakt en wat u moet doen. Op het scherm kunnen zij zien wat het resultaat is van elke slok of hap.

Fonatie onderzoek

Heeft u een totale laryngectomie (TLE) gehad? Dan kan het zijn dat we ook de spraak via de stemprothese willen controleren. Dit noemen we een fonatievideo.

Het is belangrijk dat u uw eigen spullen meeneemt voor het schoonmaken en verzorgen van uw stemprothese (borsteltje). Als u een tracheacanule heeft, moet dit een gevensterde LaryTubeTM zijn. Neem deze mee of doe hem in. Vervolgens doet de logopediste enkele stemoefeningen met u. Tijdens deze oefeningen worden er weer röntgenfoto's gemaakt.

Complicaties

 Het komt soms  voor dat het voedsel niet in de slokdarm terecht komt, maar in de luchtpijp en longen. Dit gebeurt door verslikking. We gaan dan over naar een dikkere vloeistof of stoppen het onderzoek. Verslikken kan longontsteking tot gevolg hebben.  

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u zich weer aankleden. Er is geen specifieke nazorg nodig, u mag gewoon naar huis.

De uitslag

De uitslag van het slikvideo onderzoek krijgt u van uw arts nadat de afdeling Beeldvorming de foto’s heeft beoordeeld. De afspraak met uw arts maakt u zelf.

Contact

Kunt u niet komen of heeft u vragen? Bel dan met onze afdeling.

Afdeling Beeldvorming, Radiologie
043-3877500
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 28 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1442