MUMC+ getekend

Folder

Hematologie: cyclofosfamide - prednisolon

Behandeling bij multipel myeloom (ziekte van Kalher)

In overleg met uw arts heeft u gekozen voor de behandeling van uw ziekte, multipel myeloom (ziekte van Kahler) met een chemotherapie behandeling. De behandeling bestaat uit twee verschillende medicijnen; cyclofosfamide en prednisolon.

In dit informatieblad krijgt u meer informatie over de behandeling. Lees deze informatie voordat de behandeling begint zorgvuldig door en stel eventuele vragen aan de verpleegkundige of uw behandelend arts.

Hoe werkt chemotherapie

Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen/kwaadaardige cellen doden of hun celdeling remmen. Chemotherapie krijgt  u in tabletvorm, onderhuidse injectie of via een infuus in een ader (intraveneus). Er zijn verschillende soorten cytostatica.

Chemotherapie werkt vooral op cellen die snel delen. De meeste kankercellen delen snel. Nadat de medicijnen zijn toegediend, verspreiden ze zich via het bloed door het hele lichaam. Zo kunnen ze bijna overal de kankercellen bereiken. Chemotherapie heeft ook effect op de celdeling van gezonde cellen. Daardoor kunnen verschillende bijwerkingen optreden. Vooral snel delende cellen zijn gevoelig voor chemotherapie. Zoals haarcellen, bloedvormende cellen, slijmvliescellen en huidcellen.

Informatie over de behandeling

 • Cyclofosfamide is een vorm van chemotherapie behandeling en deze krijgt u in tabletvorm.

 • Prednisolon is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Prednisolon werkt  ontstekingsremmend. Daarnaast heeft prednisolon ook invloed op de kankercellen en op het onderdrukken van de bijwerkingen van de behandeling. Bijvoorbeeld het voorkomen van misselijkheidsklachten en verminderde eetlust.

Aandachtspunten bij de kuur

 • 1 kuur duurt 28 dagen (=4 weken). Aansluitend start, in overleg met uw behandelend arts, de volgende kuur weer.
 • De behandeling kan volledig thuis plaatsvinden omdat het medicijnen zijn die u in tabletvorm zelf inneemt. 
 • Cyclofosfamide neemt u iedere dag, rond dezelfde tijd, in met water. De tabletten niet openen, breken of erop kauwen. U mag de tabletten  met of zonder eten innemen. Vergeet u een dosis, dan kan u tot 12 uur na de geplande innametijd deze nog innemen. Daarna moet u de dosis overslaan.
 • Tijdens de behandeling adviseren wij om geen grapefruit(sap), pompelmoes(sap) en sint-janskruid te gebruiken. Dit kan van invloed zijn op de behandeling.
 • U krijgt prednisolon in de vorm van tabletten. U neemt deze ook iedere dag, rond dezelfde tijd in met water of melk. Bij voorkeur voor of tijdens de maaltijd.
 • De tabletten krijgt u op recept mee en deze medicijnen kunt u ophalen bij Apotheek Maastricht UMC+.

Behandelschema

Klik op de link voor de behandelschema's vanaf kuur 1.

Hoeveel kuren?

Aan het einde van uw kuur, in de vierde week, krijgt u een afspraak op de poli Oncologie. Tijdens dit gesprek bespreekt uw behandelend arts uw eventuele klachten en uw bloeduitslagen. In sommige situatie schrijft de behandelend arts meerdere kuren tegelijk uit, zodat u minder vaak op controle hoeft te komen. De behandelingen kunnen blijven doorgaan, zolang de bijwerkingen acceptabel zijn en er geen toename  (progressie) van ziekte is.

Uw behandelend arts bespreekt uw persoonlijk behandelplan met u. Dit is afhankelijk van uw ziekte, de prognose, het effect van de behandeling, uw leeftijd en uw conditie.

Bijwerkingen

Het is niet te voorspellen hoe u persoonlijk op de behandeling reageert. Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er minder van. Het is belangrijk dat u bijwerkingen aan uw behandelend arts en/of verpleegkundige meldt. Zij kunnen u eventueel medicijnen voorschrijven of adviezen geven om deze bijwerkingen tegen te gaan.

Hieronder worden de meest voorkomende bijwerkingen die kunnen optreden kort benoemd. Wilt u meer informatie en adviezen over deze bijwerkingen, lees dan het informatieblad: 'Bijwerkingen celremmende medicijnen’. Deze vindt u terug in uw Patiënten Informatie Map of op www.oncologie.mumc.nl.

Cyclofosfamide

 • Verminderde werking beenmerg (bloedarmoede, tekort aan bloedplaatjes en/of witte bloedcellen)
 • Haaruitval (meestal niet bij deze kuur)
 • Darmproblemen (diarree)
 • Misselijkheid en braken
 • Koorts
 • Ontsteking van het slijmvlies in de blaas (meestal niet bij deze dosering)

Prednisolon

U krijgt een lage dosering van de prednisolon, meestal is deze dosering goed te verdragen.

 • Vasthouden van vocht (oedeem)
 • Aankomen in gewicht
 • Botontkalking
 • Hoofdpijn
 • Infecties
 • Psychische gevolgen
 • Stemmingsveranderingen

Veilig omgaan met lichamelijke afvalstoffen

Wanneer u met celremmende medicijnen, zoals cytostatica (chemotherapie) en/of doelgerichte medicijnen wordt behandeld, dan verdwijnen de chemische stoffen uit de medicijnen via excreta uit uw lichaam. Excreta is een medische term voor alles wat het lichaam uitscheidt: urine, ontlasting, wondvocht, bloed, traanvocht, transpiratie, sperma, braaksel en speeksel. Dit wordt ook wel uitscheidingsproducten genoemd.

Direct (huid)contact van met name middelen uit een chemokuur in uitscheidingsproducten kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. En voor de gezondheid van uw naasten. De chemische stoffen blijven een aantal dagen na de kuur schadelijk. Het verschilt per middel hoe lang dit is. Het kan variëren van 1 dag tot 7 dagen.

De risico's zijn voor u en uw omgeving klein, omdat u thuis slechts gedurende korte tijd in aanraking komt met deze medicijnen. Toch is het goed om een aantal maatregelen te nemen. Zo kunt u de risico's tot een minimum beperken. Om uw omgeving te beschermen adviseren wij u rekening te houden met bepaalde maatregelen. Welke dit zijn, leest u in het informatieblad: ‘Hygiënemaatregelen bij celremmende medicatie’, dit vindt u terug in uw Patiënten Informatie Map.

Beschermende maatregelen ten aanzien van excreta:

 • Cyclofosfamide: 3 dagen
MUMC+

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, bespreek dit dan met uw behandelend arts of verpleegkundige.                            

Werkdagen (8.30-17.00) Tussen 12.00 en 13.00 zijn wij telefonisch niet bereikbaar
Poli Oncologie T: 043-387 64 00
Dagcentrum Interne Ziekten T: 043-387 42 50
Niet dringende vragen kunt ook  mailen: poli.oncologiecentrum@mumc.nl

Verpleegkundige Hematologie Céline Gillissen
T: 043-387 64 00
Bereikbaar op: maandag, dinsdag en donderdag

Avond-, nachturen, weekenden en feestdagen
Verpleegafdeling A5 Hematologie & Oncologie 
T: 043-387 65 10 / 043-387 45 10

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1474