mumc+ GOED

Folder

Ingreep op het Chirurgisch Dagcentrum met een lokale verdoving

U komt naar het ziekenhuis voor een operatie of behandeling. U krijgt hiervoor een lokale verdoving. De arts heeft dit met u besproken. 
De operatie of behandeling gebeurt op het Chirurgisch Dagcentrum. U vindt het Chirurgisch Dagcentrum via de lift op het Poliplein. Volg hiervoor route H (groen) naar verdieping 2 (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d9).

Kunt u niet naar uw afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dat kan via telefoonnummer 043 - 387 14 00 of 043 - 387 24 00

Wat is het Chirurgisch Dagcentrum?

Het Chirurgisch Dagcentrum is een afdeling in het ziekenhuis. U komt hier voor een operatie of behandeling. U mag na de ingreep of behandeling nog dezelfde dag naar huis.

Uw voorbereiding

U krijgt een operatie. Wij vragen u om met de volgende punten rekening te houden:

 • U mag op de dag van de ingreep gewoon eten en drinken. U mag geen alcohol drinken.
 • Draag kleding die makkelijk en ruim zit. Zo is er genoeg ruimte voor het verband.
 • Draag geen sieraden. Laat waardevolle spullen thuis. U kunt er tijdens de operatie namelijk niet op passen.
 • Draag geen make-up en geen nagellak.
 • Neem een begeleider mee naar het ziekenhuis. Na de ingreep kunt u misschien hulp gebruiken bij het aankleden, lopen of in de auto stappen.
 • U krijgt een operatie of behandeling met plaatselijke verdoving. U mag na de ingreep niet zelf naar huis rijden. Zorg dus dat iemand u naar huis brengt. Ook mag u niet met machines werken. De verdoving zorgt er namelijk voor dat u niet helder reageert.
 • Zorg dat er iemand in de buurt goed bereikbaar is. Het is belangrijk dat u snel hulp krijgt bij complicaties. Denk aan hele erge pijn, misselijkheid of een nabloeding.

Op de dag van de operatie

Kom op de afgesproken dag naar het Chirurgisch Dagcentrum. En kom 10 minuten vroeger dan de afgesproken tijd. Wij schrijven u in. 
Daarna mag u in de wachtkamer gaan zitten. Wij halen u op en brengen u naar een omkleedruimte. Hier moet u uw kleren uit doen. Uw ondergoed mag u meestal aanhouden. Als dit ook uit moet, dan hoort u dat. U krijgt een operatiejasje en slofjes aan. Ook krijgt u een muts. Het is belangrijk dat deze uw haren helemaal bedekt. 
Als u aan de beurt bent, brengen wij u naar de operatiekamer. Hier doen wij de ingreep of behandeling.

Medicijnen en allergieën

 • Gebruikt u antistollingsmiddelen of bloedverdunners? Vertel dit aan uw arts. Hij beslist of u misschien tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen. Dit geldt ook voor medicijnen voor suikerziekte, oftewel diabetes.
 • Bent u allergisch? Bijvoorbeeld voor verdovingsvloeistof, andere medicijnen, jodium, bepaalde antibiotica, latex of pleisters. Vertel dit vóór de operatie of behandeling aan uw arts.

Ingreep met een lokale verdoving

U krijgt voor de operatie een lokale verdoving. Dit gebeurt met een spuit. We zetten deze in het gebied waar u de ingreep krijgt. Na de prik heeft u hier een tijdje geen gevoel. U blijft wel helemaal helder. 

Veiligheidscontrole

Op de operatiekamer stellen de arts en verpleegkundige u een aantal controlevragen. Ze vragen bijvoorbeeld uw naam en geboortedatum. Maar ook welke operatie u krijgt. En aan welke kant van uw lichaam. Ook controleren wij uw polsbandje. 
We stellen deze vragen een paar keer. Dat doen we voor uw veiligheid. En om te kijken of alle medische informatie die wij over u hebben klopt.

Na de ingreep

Na de ingreep kunt u meteen naar huis. 
In een enkel geval vindt de arts het beter dat u wat langer blijft. Bijvoorbeeld bij een nabloeding of als u zich even niet lekker voelt. We brengen u dan naar de KOHA (Korte Opname Herstel Afdeling) kamer. Dit is een observatiekamer. De verpleegkundige daar zorgt voor u totdat u weer naar huis kan. 
Na de operatie vertellen de arts en de verpleegkundige u aan welke regels u zich moet houden. Zij spreken ook met u af welke medicijnen u gaat gebruiken. En welke pijnstillers u mag gebruiken. 

Weer thuis

Na de operatie vertellen we u of u zelf een vervolgafspraak maakt bij de polikliniek. Of dat de arts dat voor u doet.

Krijgt u thuis een nabloeding? Is er iets mis met uw verband? Neem dan contact met ons op. Tijdens kantooruren belt u het Chirurgisch Dagcentrum. Buiten kantooruren en in het weekend belt u meteen naar de Spoedeisende Hulp.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Of heeft u na de operatie vragen of klachten? Bel ons dan.

 • Chirurgisch Dagcentrum
  Telefoon 043 - 387 24 00, bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
 • Spoedeisende Hulp
  Telefoon 043 - 387 67 00, bereikbaar ’s avonds, ’s nachts of in het weekend

Websites

Laatst bijgewerkt op 23 april 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1491