U wordt binnenkort opgenomen op verpleegafdeling A5. Tijdens een opname gebeurt er veel en krijgt u veel informatie. Met behulp van deze informatiefolder kunt u zich, samen met uw familie, voorbereiden op de opname.
We wensen u een goed verblijf toe.
Algemene informatie
De afdeling
Op afdeling A5 kunnen 38 patiënten op het zelfde moment opgenomen worden. Er verblijven patiënten met een oncologische of hematologische aandoening. De meeste patiënten worden opgenomen voor een behandeling, in verband met bijwerkingen die ontstaan zijn tijdens een behandeling of voor klachten met nog onbekende oorzaak. Een behandeling bestaat vaak uit chemotherapie en/of immunotherapie of combinaties daarvan. Ook radiotherapie (bestraling) is een vaak voorkomende behandeling.
Op verpleegafdeling A5 zijn er één-, twee- en vier-persoonskamers.
In het MUMC+ hebben we gekozen voor gemengd verplegen. Dat betekent dat het mogelijk is dat u een kamer deelt met mannen en vrouwen.
De opname
U wordt de dag voorafgaand aan de opname gebeld door het Opnamebureau. U hoort dan hoe laat u wordt verwacht. U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van verpleegafdeling A5. Kijk ook het filmpje over een opname in ons ziekenhuis op de website van het MUMC+: www.mumc.nl/patient-bezoeker/mijn-opname.
Hoe kunt u zicht voorbereiden op de opname?
Voor uw herstel is het gunstig om vóór opname een zo optimaal mogelijke conditie te hebben. Denk daarbij aan genoeg bewegen, goed eten en voldoende buitenlucht. Oefeningen waar u thuis al mee kunt starten vindt u op deze website: Oefeningen voor thuis.
Mijn opname
Bekijk deze video online op info.mumc.nl/pub-1495
Wat kunt u meenemen als u opgenomen wordt?
- Ondergoed
- Nachtkleding
- Gewone kleding voor overdag
- Sportkleding of kleding waarin u zich makkelijk kunt bewegen
- Stevige schoenen, sportschoenen, pantoffels zonder gladde zool en slippers
- Rollator of stok (als u deze thuis ook gebruikt)
- Hoortoestel of bril (als u deze thuis ook gebruikt)
- Toiletartikelen
- Alle medicijnen die u thuis gebruikt en een actueel medicatie-overzicht van uw apotheek
- Het zorgdossier van de thuiszorg (als u thuiszorg heeft)
- Persoonlijke dingen, zoals foto’s of een wekker
- Indien u wenst: een boek, mobiele telefoon, laptop of tablet inclusief opladers.
Bezoektijden
De actuele bezoektijden voor verpleegafdeling A5 staan op de website (www.mumc.nl). Het kan gebeuren dat u een onderzoek of behandeling krijgt tijdens bezoektijd. Hiervoor vragen wij uw begrip. Als het lampje naast de deur brandt, wordt bezoek verzocht buiten de kamer te wachten. Dat is voor uw privacy en die van uw kamergenoten.
Contactpersoon
Graag horen wij wie uw contactpersoon is. U bepaalt zelf wie u als contactpersoon opgeeft. De contactpersoon is belangrijk tijdens uw opname. Uw contactpersoon mag bijvoorbeeld beslissingen voor u nemen als u dat zelf niet kunt. En als het belangrijk is dat uw naasten informatie krijgen, dan bespreken wij dit met de contactpersoon. De contactpersoon zorgt ervoor dat familie en vrienden het ook horen.
Hoe werken we op afdeling A5?
Verpleegkundige zorg en dagindeling
Op de afdeling werken verpleegkundigen en afdelingsassistenten. Er is altijd een vaste verpleegkundige verantwoordelijk voor uw zorg. De afdelingsassistenten ondersteunen de verpleegkundigen bij hun werkzaamheden.
We stimuleren het behoud van zelfstandigheid. Vandaar adviseren we u om dagelijkse activiteiten, zoals wassen, aankleden, uitkleden en eten, zoveel mogelijk zelf te doen. Het is belangrijk dat u overdag zoveel mogelijk uit bed bent en gewone kleren en stevige schoenen draagt.
Onderzoeken en behandelingen kunnen zowel in de ochtend als in de middag plaatsvinden.
Artsenvisite
Van maandag tot en met vrijdag komen de zaalarts en de verpleegkundige bij u aan bed. Zij bespreken dan met u de stand van zaken van de behandeling. Dit noemen wij ‘visite’. Al tijdens de opname wordt nagedacht over een mogelijke ontslagdatum. Dit wordt met u besproken tijdens de visite. De verwachte ontslagdatum kan worden bijgesteld. De visite van de zaalarts is tussen 09:00 uur en 11:30 uur.
Bij de visite is in ieder geval de zaalarts aanwezig. De zaalarts is een afgestudeerde arts, vaak in opleiding tot medisch specialist, die de dagelijkse medische zorg op zich neemt. Ook is de supervisor regelmatig bij de visite aanwezig. Dit is een medisch specialist die op de achtergrond beschikbaar is voor de zaalarts. Beide artsen staan in contact met uw poliklinische hoofdbehandelaar. Uw poliklinische hoofdbehandelaar blijft zo goed op de hoogte van uw medische situatie. In het ziekenhuis werken verder verpleegkundigen in opleiding en studenten in opleiding tot arts. Zij kunnen ook bij de visite aanwezig zijn.
Hoofdbehandelaar
De hoofdbehandelaar is de medisch specialist naar wie de patiënt werd verwezen en/of bij wie het zwaartepunt van de medische behandeling ligt of is komen te liggen. De hoofdbehandelaar is altijd een medisch specialist.
Familiegesprekken
Tijdens een familiegesprek bespreken we uw medische situatie, het beloop van de opname, uitslagen van onderzoeken en het behandelplan. Dit gesprek kan plaatsvinden op verzoek van u zelf, uw familie of op verzoek van de arts.
De meeste familiegesprekken zijn ‘s middags. U kunt een afspraak maken via de verpleegkundige of de baliemedewerker. Uw contactpersoon of familie kan ook vanuit thuis deelnemen aan een familiegesprek. Dit kan via beeldbellen. Geef dit aan bij uw verpleegkundige of arts. Het is een kort gesprek waarin uw familielid hoort hoe het met u gaat en hoe u behandeld wordt.
Bewegen is belangrijk
Patiënten in het ziekenhuis bewegen vaak weinig. Soms maakt uw ziekte het ook moeilijker om te bewegen. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen, ook tijdens uw opname.
Minder bewegen vermindert uw spierkracht en conditie. De kans op vallen wordt groter. Bewegen tijdens uw opname helpt om de spieren sterk te houden. Het helpt om sneller te herstellen en bewegen maakt de kans op trombose of doorligplekken kleiner. Probeer daarom uw conditie zoveel mogelijk op peil te houden. Dat kunt u doen door zoveel mogelijk zelf te doen. Natuurlijk krijgt u hulp als dat nodig is. Op afdeling A5 is een beweegruimte met o.a. een hometrainer. Bij opname ontvangt u een beweeg box, met daarin twee gewichtjes, een weerstandsband en een beweegwaaier met oefeningen. Meer informatie kunt u lezen in de Beweegfolder. Twijfelt u over wat u mag doen, vraag het dan aan de verpleegkundige, arts of fysiotherapeut. Kijk ook het filmpje over het belang van gezonde voeding en beweging: https://www.mumc.nl/patient-bezoeker/specialismen-afdelingen/fysiotherapie/fysiotherapie-bij-geplande-opname.
Soms vraagt de zaalarts aan de fysiotherapeut om u te begeleiden. Vaak krijgt u dan een oefenplan van de fysiotherapeut. U oefent bijvoorbeeld uw spierkracht, evenwicht, coördinatie of conditie. Of u oefent de dagelijkse activiteiten, zoals het opstaan uit bed, lopen en traplopen. De behandeling door de fysiotherapeut gebeurt op de kamer, in de gang of in de oefenruimte op de afdeling. Patiënten kunnen ook zelfstandig oefenen in de oefenruimte.

Het belang van gezonde voeding en beweging
Bekijk deze video online op info.mumc.nl/pub-1495
Voeding en dieet
Tijdens een ziekenhuisopname kunt u bijvoorbeeld door klachten minder zin hebben in eten. Hierdoor kan het zo zijn dat u niet genoeg voedingssstoffen en calorieën binnenkrijgt. Dit kan de ziekte en het herstel negatief beïnvloeden.
Tijdens uw opname is het daarom belangrijk om genoeg calorieën en eiwitten te eten. Dan verliest u minder spierkracht. Kaas, ei, vlees, vis, en dubbel beleg zijn goede keuzes. Eet 3 of 4 keer per dag zuivel, zoals vla of yoghurt; vraag dit bijvoorbeeld als tussendoortje aan de voedingsassistent. De voedingsassistent kan u ook bij de drankenronde ook een ander tussendoortje, zoals een snack of een hartige salade geven.
Op onze afdeling werkt ook een diëtist. Zij kan u helpen bij het kiezen van goede voeding. Soms is het nodig om speciale drinkvoeding te starten of zelfs sondevoeding. Dat gebeurt altijd in overleg met de diëtist. Het kan zijn dat u na het ontslag uit het ziekenhuis ook nog hulp nodig heeft met uw voeding. Dan kan een diëtist bij u in de buurt helpen.
Voor meer informatie: www.voedingenkankerinfo.nl. Kijk ook het filmpje over het belang van gezonde voeding en beweging: www.mumc.nl/patient-bezoeker/specialismen-afdelingen/fysiotherapie/fysiotherapie-bij-geplande-opname.
Ontslag
Ontslaggesprek
Wanneer u bijna met ontslag mag, zullen de zaalarts en de verpleegkundige u hierover informeren. Voordat u vertrekt, is er een ontslaggesprek. Het gesprek kunnen we ook samen met uw familie plannen. In het gesprek bespreken we de opname, de belangrijkste bevindingen, uw lijst met medicijnen en leefregels voor thuis.
Ontslagmap
Op de dag van ontslag krijgt u van ons een ontslagmap mee naar huis. In deze map zitten uw recepten die u bij de apotheek kunt inleveren, de lijst met uw medicijnen en eventueel een ontslagbericht. Ook zitten hier eventuele afspraken voor vervolgonderzoeken of een polikliniekbezoek in. Uw huisarts krijgt een uitgebreide ontslagbrief van ons.
De transfer-consulent
Vanaf het moment dat er geen medische reden meer is om in het ziekenhuis te blijven, proberen wij u zo snel mogelijk naar huis te laten gaan. Het kan zijn dat u niet naar huis kunt zonder extra zorg. Dan zal de transfer-consulent samen met u en uw mantelzorger zoeken naar de meest passende zorg.
Bewegen na ontslag
Thuis bewegen is belangrijk. U mag de weerstandsbanden uit de Beweegbox en de beweegfolder mee naar huis nemen. Op deze website vindt u oefeningen voor thuis. In de Beweegfolder uit de Beweegbox vindt u meer informatie.

Contact
Heeft u na uw ontslag vragen, neem dan contact met ons op.
Polikliniek Oncologie
T: 043-387 64 00 (tijdens kantooruren)
Verpleegafdeling afdeling A5
T: 043-387 65 10 (buiten kantooruren)
Websites
Meer informatie en het laatste nieuws vindt u op onze websites:
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige. Wij wensen u een goed verblijf toe.
In principe zult u worden opgenomen op afdeling A5. Het kan door omstandigheden echter voorkomen dat het een andere afdeling wordt. Wij vragen hiervoor uw begrip. De dag voor opname wordt u altijd gebeld door het Opnamebureau. Zij laten u definitief weten op welke afdeling u wordt opgenomen en waar en hoe laat u zich moet melden.