MUMC+

Patiëntinformatie

De borst - algemene informatie

Algemene informatie.

In dit informatie blad leest u meer over:

 • de bouw (anatomie) van de borst
 • veranderingen in of aan de borst
 • aard van de verandering 
 • de onderzoeken die er zijn om vast te stellen om welke aandoening het gaat.

Deze achtergrondinformatie kan u helpen om beter met uw arts mee te kunnen denken en mee te belissen over eventuele behandelingen.

De bouw van de borst

Onder de gladde huid van de borst voelt het bobbelig aan. Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Deze zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd. Bij de meeste vrouwen zijn de borsten niet gelijk: de ene borst is iets groter dan de andere, de ene tepel zit iets hoger dan de andere. Sommige vrouwen hebben vlak voor de menstruatie gezwollen en pijnlijke borsten en voelen dan knobbeltjes. Over het algemeen zijn dit onschuldige verschijnselen die samenhangen met hormonale veranderingen in het lichaam.

Anatomie gezonde borst
Anatomie borst

Veranderingen in of aan de borst

De meest voorkomende verandering in de borst  is een knobbeltje: een tumor. Het woord tumor betekent zwelling of knobbel en is een verzamelnaam voor zowel goedaardige als kwaadaardige knobbels.

Hiermee wordt een verdikking bedoeld  die  anders  aanvoelt  dan de bobbeligheid die normaal te voelen is. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en die stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn. Het hebben van een tumor betekent dus nog niet dat het ook kwaadaardig (kanker) is.

Naast een knobbeltje in de borst kunnen zich ook andere afwijkingen voordoen, bijvoorbeeld:

 • Een verdikt strengetje naast de tepel;
 • Deukjes of kuiltjes in de huid;
 • Een tepel die sinds kort naar binnen trekt;
 • Een verandering van de tepel waarbij verschijnselen optreden als roodheid, schilfertjes en een soort eczeem;
 • Vocht uit de tepel (bruin en bloederig);
 • Pijn in de borst
 • Voor de meeste veranderingen is medisch onderzoek aangewezen, want alleen dat kan uitwijzen of een verandering in of aan de borst goedaardig of kwaadaardig is.

Hoe ontstaat kanker?

Het lichaam is opgebouwd uit cellen die samen verschillende weefsels vormen. Er moeten steeds nieuwe cellen worden aangemaakt. Dit is nodig om te kunnen groeien en om dode, beschadigde, of verouderde cellen te kunnen vervangen. Dit gebeurt door celdeling.

Cellen kunnen in de loop van de tijd onherstelbaar beschadigd raken door blootstelling aan allerlei schadelijke invloeden. Hierdoor kan de celdeling ontregeld worden. Door te veel celdeling raakt het evenwicht tussen celgroei en celdood verstoord. Er worden teveel cellen gemaakt, waardoor een gezwel, ofwel tumor ontstaat. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Bij kwaadaardige tumoren spreken we over kanker. Bij kanker vermeerderen de cellen zich ongecontroleerd. Dit noemen we woekeren. Deze cellen breiden zich uit in het omliggende weefsel en richten daar schade aan. Ook kunnen kankercellen zich verspreiden (uitzaaien) naar verder weg gelegen plaatsen, via de bloedvaten, lymfevaten of doordat ze in een lichaamsholte terechtkomen, bijvoorbeeld de buikholte. Het medische woord voor een uitzaaiing is metastase. De medische studie en behandeling van kanker is Oncologie en het medische woord voor borst is mamma.

MUMC+

Contact

Telefoonnummer polikliniek Oncologie: 043-387 64 00
E-mail: poli.oncologie@mumc.nl

Websites

Laatst bijgewerkt op 11 januari 2022