Hier leest u meer over:
- de bouw (anatomie) van de borst
- veranderingen in of aan de borst
- de aard van de verandering
- de onderzoeken die er zijn om vast te stellen om welke aandoening het gaat
Deze informatie kan u helpen om beter met uw arts mee te denken en mee te beslissen over eventuele behandelingen.
De bouw van de borst
Onder de gladde huid van de borst voelt het bobbelig aan. Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Deze zijn over het algemeen best zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. De melkklieren vormen samen het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel. Dit noem je ook wel steunweefsel.
Bij de meeste vrouwen zijn de borsten niet hetzelfde. De ene borst is iets groter dan de andere, of de ene tepel zit iets hoger dan de andere.
Sommige vrouwen hebben vlak voor de menstruatie gezwollen en pijnlijke borsten en voelen dan knobbeltjes. Meestal zijn deze veranderingen onschuldig en komen ze door de veranderingen in de hormonen.

Veranderingen in of aan de borst
De vaakst voorkomende verandering in de borst is een knobbeltje: een tumor. Het woord ‘tumor’ betekent ‘zwelling’ of ‘knobbel’. Met ‘tumor’ worden zowel goedaardige als kwaadaardige knobbels bedoeld. Het hebben van een tumor betekent dus nog niet dat het kwaadaardig (kanker) is. Met een tumor wordt een verdikking bedoeld die anders aanvoelt dan de bobbeltjes die normaal te voelen zijn.
Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en die stugger en harder aanvoelt dan de rest van het borstklierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. Meestal doet een knobbeltje geen pijn.
Behalve een knobbeltje in de borst kunnen er ook andere afwijkingen zijn, bijvoorbeeld:
- Een verdikt strengetje naast de tepel
- Deukjes of kuiltjes in de huid
- Een tepel die sinds kort naar binnen trekt
- Een verandering van de tepel waarbij klachten optreden zoals roodheid, schilfertjes en een soort eczeem
- Vocht uit de tepel (bruin en bloederig)
- Pijn in de borst
Voor de meeste veranderingen is medisch onderzoek nodig, want alleen onderzoek kan duidelijk maken of de verandering goedaardig of kwaadaardig is.
Hoe ontstaat kanker?
Het lichaam is opgebouwd uit cellen die samen verschillende weefsels vormen. Er moeten steeds nieuwe cellen worden aangemaakt. Dit is nodig om te kunnen groeien en om dode, beschadigde of oude cellen te kunnen vervangen. Dit gebeurt door celdeling.
Cellen kunnen onherstelbaar beschadigd raken door allerlei schadelijke invloeden. Hierdoor kan de celdeling veranderen. Bij te veel celdeling raakt het evenwicht tussen celgroei en celdood verstoord. Er worden te veel cellen gemaakt, waardoor een gezwel of tumor ontstaat.
Bij kanker vermeerderen de cellen zich ongecontroleerd. Dit noemen we ‘woekeren’. Deze cellen breiden zich uit in het weefsel dat om ze heen ligt. Daar richten ze schade aan. Ook kunnen kankercellen zich verspreiden (uitzaaien) naar plaatsen die verder weg liggen. Via de bloedvaten, lymfevaten of doordat ze in een lichaamsholte terechtkomen, bijvoorbeeld de buikholte. Het medische woord voor een uitzaaiing is metastase. De medische studie en behandeling van kanker is oncologie en het medische woord voor borst is mamma.
Er zijn verschillende soorten borstkanker. Meer daarover kunt u lezen op de website www.oncologie.mumc.nl.
Contact
Telefoonnummer polikliniek Oncologie: 043-387 64 00
E-mail: poli.oncologie@mumc.nl