MUMC+

Folder

Afspraken na een borstoperatie

U vindt hier informatie die belangrijk is de eerste periode thuis na een borstoperatie.

In de periode na ontslag voelen mensen zich snel onzeker.  Wat mag ik wel doen, wat niet en hoe nu verder. In dit dit blad leest u de richtlijnen die wij u meegeven.  Ontslag  uit  het  ziekenhuis  betekent nog niet dat u al volledig hersteld bent. Umoet lichamelijk weer op krachten komen. Het is belangrijk om een regelmatig leefpatroon aan te houden en goed te luisteren naar uw lichaam. Neem daarbij voldoende rust. Na uw opname kunt u zich meestal  zonder  hulp  verzorgen  en al snel weer lichte werkzaamheden uitvoeren .

De mammacare verpleegkundige

De mammacare verpleegkundige bezoekt u op de afdeling na de operatie.  Zij geeft u advies en ondersteuning in de moeilijke tijd die u mogelijk doormaakt. Met al uw vragen over de operatie en alles eromheen kunt u ook bij haar terecht.

Na de operatie krijgt u  een afsprakenbrief mee met de  afspraak bij de chirurg voor de uitslag. 

De operatiewond

De eerste weken na de operatie kan de wond pijnlijk, verkleurd en gezwollen zijn. U hoeft zich niet ongerust te maken, dit verdwijnt na enige tijd. Na het verwijderen van de drain kan zwelling in de wond ontstaan. Maakt u in dat geval een afspraak met de mammacare verpleegkundige.

Tijdens de operatie worden bepaalde zenuwtakjes beschadigd. Hierdoor ontstaat er vaak een tintelend of doof gevoel langs de wondranden.  Bij een okselklierdissectie (verwijdering van de okselklieren) kan dit ook aan de binnenzijde van de bovenarm  ontstaan. Dit is normaal en helaas  niet te voorkomen. Het dove tintelende gevoel kan maandenlang aanhouden en zelfs blijvend zijn. Wel wordt het in de loop van de tijd als minder hinderlijk ervaren.

Vragen en antwoorden na een borstoperatie

  • Wanneer u pijn heeft, kunt u de eerste dagen tot weken na de operatie drie tot vier maal daags twee tabletten paracetamol (van 500 mg) nemen. Veel vrouwen hebben weinig pijn aan de wond van de borst, maar vooral aan de arm. Ook hiervoor kunt u de pijnstillers gebruiken.

    Sommige patiënten ondervinden een chronische pijn doordat een bepaalde zenuw in de oksel (nervus intercostobrachialis) tijdens de operatie is doorgesneden. Als u hier last van heeft, dan kunt u na overleg met uw behandelend arts of de verpleegkundig specialist een afspraak maken met iemand van het 'pijnteam'. Dit is meestal een anesthesist gespecialiseerd in behandeling van pijn.

    Is bij u de borst verwijderd is, da  kan het gebeuren dat u enige tijd het gevoel heeft dat de weggehaalde borst er nog zit. Dit wordt fantoompijn genoemd en heeft te maken met prikkeling van de doorgesneden zenuwen

  • Na drie dagen hoeft er geen afdekkende pleister meer op de wond. De hechtpleisters (steristrips) blijven op de wond tot de eerst volgende controle bij de chirurg op de polikliniek.

  • Douchen mag twee dagen na de operatie (ook met drain). Wanneer u geopereerd bent door de plastisch chirurg mag u pas douchen nadat de drain eruit is.

  • Tijdens de operatie ziet de chirurg geen afwijkingen. Het weefsel kan alleen onder de microscoop beoordeeld worden. U krijgt zeven tot tien dagen na de operatie de weefseluitslag  tijdens het polikliniekbezoek aan de chirurg. Dan wordt eventuele nabehandeling met u besproken.

     Bijzonderheden tijdens de operatie worden u na de operatie direct verteld.

     

     

     

     

     

     

  • Neem contact op met het ziekenhuis:

    • als uw borst in korte tijd opzwelt en/of blauw ziet;
    • als de wond veel begint te lekken door de pleister heen;
    • als u koorts krijgt (boven 38˚C);
    • als de wond rood ziet en warm aanvoelt.

    Bij complicaties van de drain neemt u contact op met de mammacare verpleegkundige van de poli Oncologie of van de thuiszorg en buiten kantooruren met de SEH.

  • Na een borstsparende operatie is het verstandig om de BH de eerste week dag en nacht te dragen om uw borst goed te ondersteunen.

    Na een borstamputatie krijgt u een tijdelijke prothese aangemeten. Deze mag u in de BH dragen wanneer u dat prettig vindt. Het is dus nodig een goed zittende BH mee te nemen naar het ziekenhuis.

  • Wanneer u alleen een borstoperatie en/of een schildwachtklierprocedure heeft ondergaan, mag u, zover de pijn dit toelaat, uw dagelijkse activiteiten hervatten. Wel moet u de borst goed ondersteunen in de BH. U moet de arm aan de geopereerde zijde goed bewegen, zodat uw schouder niet vast gaat zitten.

    Zwaar huishoudelijk werk zoals bijvoorbeeld stofzuigen en ramen zemen mag u vier tot zes weken na de operatie weer voorzichtig uitproberen en kijken hoe dat gaat. De arm die niet geopereerd is mag u natuurlijk wel gebruiken. Als u (ook) aan de oksel geopereerd bent, krijgt u de folder ‘Leefregels na okselklierbehandeling om lymfoedeem te voorkomen’ mee naar huis. Hierin leest u precies wat u wel en niet moet doen.

  • Uw huisarts wordt via een brief op de hoogte gehouden van uw gezondheidstoestand. Bij vage klachten, bijwerkingen van medicijnen of andere algemene vragen kunt u contact opnemen met uw huisarts. Deze kan als het nodig is contact opnemen met uw specialist.

  • Als u voor uw opname bepaalde medicijnen gebruikte, kunt u deze in principe weer gaan gebruiken als u thuis bent. Als dit voor u anders is, bespreekt de zaalarts dit met u voordat u naar huis gaat.

Woordenboek borstkanker

Omdat er in medische brieven en documenten vaak moeilijke termen worden gebruikt, verwijzen wij u naar een verklarende woordenlijst. Met deze woordenlijst zoekt u snel en eenvoudig de begrippen op.

Woordenboek borstkanker
MUMC+

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of heeft u problemen met de wond of de drain neem dan contact op met ons.

De mammacare verpleegkundigen zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 043-387 29 92

  • Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 15.00 uur
  • Op woensdag van 10.30 tot 11.00 uur .

U kunt hen ook mailen: mammapoli.mccc@mumc.nl

Kan één van de afspraken niet doorgaan, neemt u dan contact op met de balie van de polikliniek Oncologie: 043-387 64 00

Spoed Eisende Hulp (SEH): 043-387 67 00 of 043-387 67 05 ('s avonds, 's nachts en in het weekend)

Websites

www.oncologie.mumc.nl
www.mumc.nl
Woordenboek borstkanker

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-153