mumc+ GOED

Folder

Medewerkers afdeling Neonatologie

Wie komt u tegen in het Maastricht UMC+

Om uw kind de best mogelijke zorg te bieden, wordt er binnen het Maastricht UMC+ nauw samengewerkt door de verschillende medewerkers. Om u inzicht te geven in wie u kunt tegenkomen, hebben we ze voor u op een rijtje gezet:

Arts op de afdeling

24 uur per dag is er een arts op de afdeling aanwezig. De artsen op de afdeling werken in een team van neonatologen, kinderartsen in opleiding tot neonatoloog en basisartsen (al dan niet in opleiding tot kinderarts). Bij hen kunt u terecht met vragen over het ziekteverloop.

Co-assistenten

Daarnaast is het Maastricht UMC+ verbonden met de Geneeskunde faculteit van de Universiteit Maastricht. Naast de arts-assistent (een arts die in opleiding is tot specialist) en de specialist zelf kunt u ook in contact komen met co-assistenten. Dit zijn studenten in opleiding tot arts, die worden begeleid en gecontroleerd door de zaalarts.

De specialisten

Afhankelijk van de zorg die uw pasgeboren kind nodig heeft, komt u in contact met verschillende specialisten, zoals:

  • Kindercardiologen
  • Kinderchirurgen
  • Neurologen
  • Neurochirurgen
  • Radiologen
  • Urologen
  • Klinische genetici

De verpleegkundigen

Op de afdeling neonatologie zijn er ongeveer zestig verpleegkundigen werkzaam. Zij zijn onder te verdelen in 2 groepen:

Kinderverpleegkundigen
Deze verpleegkundigen verzorgen de baby’s op de Medium- en High Care.

Neonatologieverpleegkundigen (in opleiding)
Deze verpleegkundigen verzorgen de baby’s op de medium-, high- en intensive care.

Lactatiekundige

De lactatiekundige is een borstvoedingsspecialist. Zij helpt bij problemen zoals te weinig melk geven of pijnlijke tepels. Zij kijkt samen met u naar wat mogelijk is, zoekt naar oplossingen en maakt samen met u een plan. Zie ook borstvoeding en lactatiekunde.

Neonatologie

Logopedie

Als uw kindje moeite heeft met het leren drinken uit een fles, kan een prelogopedist(e), gespecialiseerd in zuig- en drinktechnieken, ingeschakeld worden. Hij/Zij beoordeelt het drinkgedrag (waarbij o.a. gekeken wordt naar de coördinatie tussen zuigen, slikken en ademen). Daarna wordt uw kind begeleidt, waar nodig, om de drinktechniek te verbeteren. Bijvoorbeeld doormiddel van het uitproberen van verschillende spenen, een andere voedingshouding, stimulatietechnieken en of een aangepast voedingschema. Hierbij is het goed als u als ouder zoveel mogelijk aanwezig bent tijdens de voedingstijden.

Wilt u de controle afspraak met de prelogopedist combineren met de afspraken bij de kinderarts?

Neem dan contact op met de afdeling Stem-, Spreek- en Taalstoornissen
Telefoonnummer: 043 3875138

Fysiotherapie

Het kan zijn dat uw kind in aanmerking komt voor fysiotherapie. De fysiotherapeut kan dan houdingsadviezen geven. Hij/zij kan u leren hoe uw kind het best kan stimuleren in zijn motorische ontwikkeling. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook oefeningen geven om bepaalde spiergroepen te stimuleren of de ademhaling te vergemakkelijken.

Ondersteunende diensten

Hebt u behoefte aan steun? Maak dan gebruik van de verschillende ondersteunende diensten in het ziekenhuis:

Maatschappelijk werk
De opname van een pasgeboren kindje op de afdeling Neonatologie brengt voor de ouders vaak veel vragen, onverwachte problemen en zorgen met zich mee. Bijvoorbeeld vragen over reis en verblijfkosten, regels rondom werk en verlof, maar ook klachten zoals slapeloosheid, emotionele onbalans, concentratieverlies of depressiviteit. De medisch maatschappelijk werker kan u hierbij begeleiden en ondersteunen. U kunt zelf bepalen of u van deze hulp gebruik wilt maken.Al uw gegevens blijven vertrouwelijk. De maatschappelijk werker heeft geheimhoudingsplicht.

Neem contact op met de medisch maatschappelijk werker via:
043 3877119 of 043 3875118 (secretariaat)

U kunt ook vragen aan de behandelend arts of een verpleegkundige om contact voor u op te nemen.

Dienst Geestelijke verzorging

Tijdens het verblijf van uw kind in het ziekenhuis krijgt u heel wat indrukken te verwerken. Dit kan bij u gedachten en gevoelens oproepen die u diep raken in uw levens- en geloofsovertuiging. Ook kan het zijn, dat u voor ingrijpende beslissingen komt te staan. Het kan zijn dat u een gesprekspartner wenst die u ondersteunt en helpt bij het ordenen van gevoelens en gedachten. U kunt dan ook een beroep doen op de geestelijke verzorgers in het Maastricht UMC+. Ook kunt u hen benaderen in verband met en sacrament of ritueel, bijvoorbeeld de doop van uw kindje.

Neem contact op met de dienst geestelijke verzorging via:
043 3875338

U kunt ook vragen aan een verpleegkundige om contact voor u op te nemen.

Contact

Website

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1530