mumc+ GOED

Folder

Thuis met uw baby: tips en adviezen

Wanneer uw kind geen intensieve zorg meer nodig heeft, wordt het overgeplaatst naar de High Care of Medium Care afdeling van het MUMC+. Dit kan ook naar de couveuseafdeling van een ziekenhuis bij u in de buurt. Vaak kost het even tijd om te wennen in het nieuwe ziekenhuis.

Als uw kindje naar huis mag, bereidt de verpleegkundige u hierop voor. Ze zorgt ervoor dat u uw kindje zelfstandig kan verzorgen. In deze folder krijgt u tips en adviezen voor het verzorgen van uw baby wanneer u weer thuis bent.

Thuis met uw baby

Vast ritme

Geef op vaste tijden uw kind voeding. Houd ook een regelmatig slaapritme aan.

Temperatuur

Houd de temperatuur in de kamer waar het kind is tussen de 18°C en 20°C.

Daarnaast is het belangrijk dat u de eerste dagen thuis de temperatuur van uw kind goed in de gaten houdt. Een temperatuur tussen de 36.7 en 37.4°C is goed.
Is de temperatuur van uw kind aan de hoge kant? Haal dan een dekentje weg of kleed uw kind minder warm.
Is de temperatuur aan de lage kant? Leg dan een kruik of extra deken in bed.

Voeding

Als uw kind naar huis gaat, krijgt het meestal 7 voedingen. In geval van borstvoeding proberen wij naar minimaal 8 voedingen te gaan. Dit om de borstvoeding in het begin goed op gang te krijgen. Dit bespreken wij met u tijdens het ontslag.

Borstvoeding
Krijgt uw kind borstvoeding? Dan mag het  zoveel drinken als het nodig heeft.
Let er op dat uw kind ongeveer 6 plasluiers per dag heeft. Een goede natte luier is zwaarder dan een schone luier. Zo weet u zeker dat het kind genoeg voeding heeft gehad. Een kind dat borstvoeding krijgt, heeft meestal zachte ontlasting. Het aantal vuile luiers hoort in de eerste 6 weken 2 à 3 per dag te zijn. Daarna kan het variëren van één tot zeven luiers per dag.

Geef uw kind extra vitamine K en vitamine D zolang u uw kind volledig of meer dan de helft borstvoeding heeft. Vitamine D is goed voor de botontwikkeling en vitamine K is nodig voor de bloedstolling. Deze vitaminen zijn in druppelvorm te koop bij de drogist. U geeft de vitaminen via een lepeltje of druppelt de vitamines rechtsreeks in het wangzakje van uw kind.

Flesvoeding
Geeft u uw kind flesvoeding? Volg dan de instructies op de verpakking. Als er veel kalk in het water zit, laat het water dan 10 minuten koken. U mag de fles maximaal 8 uur van te voren klaarmaken. Daarna bewaart u het flesje afgesloten in de koelkast. Uw kraamverzorgster kan u adviseren om de voeding per fles klaar te maken. Het opwarmen kan met een flessenwarmer, magnetron of au-bain-marie. Test altijd of de voeding de juiste temperatuur heeft. Dit kan door bijvoorbeeld een druppel op de binnenkant van uw pols te laten vallen. Maak de fles en de speen na gebruik goed schoon.

Naar buiten

De baby mag naar buiten bij helder weer. Zet de baby niet in de zon zonder parasol. Probeer mist en regen te vermijden. .

 

Verzorgingstips

 • Was uw baby niet elke dag met zeep.
 • Gebruik bij een droge en schrale huid badolie of bodylotion.
 • Smeer bij luieruitslag (rode billen), de plek dun in met babyzalf. Verschoon eventueel uw kind vaker.

Slaaphouding

Laat uw kind op de rug slapen. Draai hierbij afwisselend het hoofdje naar links of rechts.

Huilen

Het is normaal dat uw baby regelmatig huilt. Probeer in eerst een oorzaak te vinden voor het huilen. Neem, als dat mogelijk is, deze oorzaak weg. Verder worden baby's door wiegen bijna altijd rustig. Oorzaken van het huilen kunnen zijn:

 • honger
 • een vieze luier
 • een boertje, na de voeding
 • darmkrampjes; hierbij huilt uw kind hard en hardnekkig en is gespannen
 • contact zoeken
 • uw kind is uit zijn doen
 • overgang naar een ander voedingsritme of regeldagen bij borstvoeding;
 • het is te warm of te koud.

Prematurenbureau

Samen met het Maastricht UMC+ biedt de jeugdgezondheidszorg van Envida ook zorg vanuit het Prematurenbureau. Het team bestaat uit een neonatoloog, een jeugdarts, een jeugdverpleegkundige en doktersassistente jeugdgezondheidszorg. De neonatoloog bespreekt met u of u wel of niet wilt deelnemen aan het prematurenbureau.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met de afdeling Neonatologie:

Telefoonnummer Intensive Care
043-3874205

Telefoonnummer High Care unit
043-3876205

Telefoonnummer Medium Care
043-3874209

Laatst bijgewerkt op 9 april 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1533